Saako lasta pussata suulle?

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon siitä, saako lasta pussata suulle. David Beckhamin julkaistua kuvan, jossa hän pussaa tytärtään suulle ja Jessica Alban julkaistessa kuvan, jossa pussaa 3-vuotiasta poikaansa suulle, on aiheuttaneet isoja some-kohuja siitä, että lapsen pusuttelu suulle on väärin. Oon ollut hämmentyneen epäuskoinen siitä, mikä tässä on ollut keskustelun keskiössä. Oman lapsen suulle pussaamista rinnastetaan jotenkin seksuaaliseen tekoon ja sitä paheksutaan suuresti juuri sen takia. En voi sille mitään, mutta koko keskustelu järkyttää mua. On jotenkin sairasta, että nykypäivänä yhteiskuntamme on niin seksuaalisvärittynyt, että kevyt muiskaus oman lapsen suulle, on jotenkin seksuaalinen ja iljettävä asia. Herrajumala oikeesti. Tässä menneiden vuosien aikana olen pussaillut suulle joitakin miehiä, joitakin naisia ja omaa pientä lastani. Edellisestä lauseesta huolimatta, olen umpihetero ja vaikka pusuja on joskus jaettu tyttöjen kesken suoraan suulle, ei siinä ikinä ole ollut mitään romanttista tai seksuaalista. Itse asiassa yksi läheisimmistä ystävistäni on sellainen, jonka kanssa olemme saattaneet antaa pusun toistemme huulille vuosien aikana lukemattomia kertoja. Sen sijaan, että olisimme halanneet. Se on vain tapa osoittaa hellyyttä, ystävyyttä, rakkautta. Ei seksikästä tai “mitään iljettävää”.

Ja ennen kuin joku ymmärtää postauksen väärin, niin muiden lasten (kummilasten, kaverin lasten yms.) suulle pussailu ei musta oo OK, ellei siihen ole lupa vanhemmilta ja tää postaus koskee vain ja ainoastaan ajatuksiani siitä, miten tää asia koskee oman lapsen kanssa käyttäytymistä.

En muista, että meillä olisi kotona pussailtu huulille, mutta kuulemma lapsena me kaikki halusimme pussailla äitiämme huulille. Se on vaan jossakin vaiheessa elämää jotenkin jäänyt pois. Jos näkisin nyt 30-vuotiaan naisen antavan äidilleen pusun huulille, en reagoisi asiaan mitenkään eri tavalla kuin jos hän antaisi pusun poskelle. Mun mielestä on ihan tolkutonta, että näinkin viattomassa ja luonnollisessa asiassa nähdään jotain seksuaalista. Ensinnäkin, kyllä sellainen kaverimuiskautus on ihan eri asia kuin seksuaalisväritteinen suudelma. Toiseksi, lapset usein haluavat nimenomaan pussata suulle, ainakin silloin kun oppivat tämän jalon taidon.

On olemassa syitä, miksi lasta ei pitäisi pussata huulille, mutta ne on kaikki siellä terveellisyyspuolella. Siksi on jotenkin sekopäisen sairasta, että tää keskustelu on keskittynyt niin vahvasti seksuaalisuuteen ja jopa sen ympärille, saako äiti pussata poikaa suulle vai ainoastaan tyttöjä ja toisinpäin. Voi herran pieksut!

Meillä pussaillaan suulle! Se ei ollut mikään sellainen asia, jota olisin pohtinut raskausaikana yhtenä kasvatuksellisena teesinämme, vaan se on vaan tullut luonnollisesti. Tosin, en näe mitään seksuaalista missään kanssakäymisessäni lapseni kanssa. Olen vauva-aikana pussaillut häntä todennäköisesti 99 %:lle hänen ihostaan. Pyllyn pesun jälkeen olen voinut ihan hyvin muiskauttaa pusun pienelle pakaralle tai vähintäänkin pärisyttää sitä suullani aiheuttaen kikatuskohtauksen. Pusuttelen lastani edelleen välillä päästä varpaisiin, eikä siinä ole mitään seksuaalista. Hän ei ole silloin minulle pieni poika, hän on minulle minun pieni lapseni, ja varmasti kohtelen ihan samalla tavalla jokaista lastani, jos heitä useampia saan. Heidän sukupuolesta huolimatta. Pusuttelu on minulle vain yksi tapa osoittaa, miten paljon rakastan lastani.

Kun asiaa oikein mietin, niin en todennäköisesti juurikaan pussaillut häntä suulle ennen kuin hän alkoi itse jakelemaan pusuja. En edes tiedä miksi. Kun hän oppi jakelemaan pusuja, hän haluaa aina ehdottomasti antaa mulle pusun suulle. Ja minähän otan sen iloisena vastaan. Oon pohtinut paljon tuon terveysriskejä ja todennut, että tässä plussat voittaa miinukset. Olennaisin ja ehkä vaarallisin vaikutus suulle pussaamisessa on huuliherpes. Mulla ei oo ikinä eläissäni ollut huuliherpes-rakkulaa. Toki tiedän, että lähes kaikki ihmiset kantavat herpestä, mutta käsittääkseni se tarttuu vaan silloin, kun on puhkeamaisillaan/puhjennut. Pienen vauvan kohdalla olin siitäkin (rakottomuus) huolimatta hyvin tarkka, etten pusuttelisi häntä suun lähelle, mutta taaperoikäisen kohdalla en ole ollut enää niin tarkka, sillä riskit eivät ole lähellekään sellaiset kuin vastasyntyneen kanssa. Joka tapauksessa, välttelisin alle 6-9 kk vauvan pussailua suulle. Mun mielestä kaikki lapsen suulle pussailu pitäisi olla lapsen aloitteesta, ja tuon ikäinen ei vielä oikein osaa tehdä mitään aloitetta asiaan, ja on helppoa kääntää poskea, jos ihan pieni yrittää pussata (=kuolata), ettei aiheuta vaaratilannetta.

Yleisin ja selkein terveydellinen vaikutus tuntuu tutkimusten mukaan olevan siinä, että aikuinen kantaa suussaan sellaisia pöpöjä, jotka voivat altistaa hampaiden sairauksille (esim. karisbakteeri). Toki lähes kaikki aikuiset kantavat näitä pöpöjä ja isolla osalla lapsistakin näitä on. Mä oon jotenkin kokenut sen niin, että lapseni kuitenkin tulee saamaan näitä pöpöjä jossakin vaiheessa, enkä ole hysteerisesti näitä pelännyt. Mun mielestä hysteeristä sylkikontaktin välttelyä olennaisempaa on saada lapsi innostumaan hampaiden harjauksesta, muistaa ksylitolipastillit, muistaa ihan pienestä pitäen lapsen suun terveydestä huolehtimisen (ruokavalio, hampaiden harjaus yms.) ja ennen kaikkea panostaa omaan suun terveyteen mahdollisimman paljon kun lapsi on pieni. Iso osa asiantuntijoistakin on nimittäin sitä mieltä, että riskit lapselle on hyvin minimaaliset, jos aikuinen huolehtii suun hygieniastaan eikä aikuisella ole mitään akuutteja ja aktiivisia suunterveydellisiä ongelmia päällä.

Samaan aikaan toiset asiantuntijat taas kehottavat pusuttelemaan lasta suulle, sillä vanhemman suusta lapsi saa myös hyvin tärkeitä pöpöjä. Niitä, joiden avulla hänen vastustuskykynsä vahvistuu ja jotka ovat hyödyllisiä allergioiden estämiseksi. Allergialiitto tietääkseni nimenomaan suosittelee sylkikontaktia. Asiantuntijat eri puolella pöytää ovat täysin eri mieltä siitä, onko suulle pusuttelu hyvästä vai ei, joten oon vähän mielessäni pohtinut riskejä ja todennut, että koska riskinä ei ole mitään kuolemavakavaa, niin menen sen mukaan, mikä on mun mielestä psyykkisesti parasta. Henkinen hyvinvointi on mun mielestä kaikista tärkeintä, ja siinä mielessä tää koko keskustelu on mun mielestä paikoitellen asurdia sen keskittymisessä seksuaalisuuteen.

On niitä “asiantuntijoita” ja tutkijoita, joiden väitteiden mukaan suu on niin erogeeninen alue, että lasta hämmentää suulle suukottelu. I say bullshit, ja niin tekee aika moni asiantuntija ja lastenpsykologi. Tolla ajatusmaailmalla voisi olla aikamoisen vaikeaa kasvattaa lapsi, jonka pyllyä ja sukupuolielimiä pitää pestä vaipanvaihdon yhteydessä ja vieläpä vaikka rasvailla mestoja hellästi jollakin öljyllä. On kiistatonta näyttöä, että pienille vauvoille tekee hyvää hieronta, onko sekin jotenkin seksuaalista? Entäs sitten imetys? Onko sekin jotenkin hirveän seksuaalista? Entä voiko äiti olla suihkussa taaperonsa kanssa? Ihokontaktissa saman suihkun alla pestä tämän pyllyä? Vai onko sekin jotenkin hämmentävän seksuaalista? On mun mielestä täysin imbesilliä ajatella, että taapero, joka kapuaa äitinsä paidan alle ja hokee “tissi tissi” metsästäessään maitoa, kasvaa jotenkin vinoon ja että asiassa olisi mitään seksuaalista. Äidin tissit ei varmaankaan ole lapselle mitään sen kummempaa kuin tutti, pehmolelu tai tuttipullo. Esine siinä missä ne muutkin. Asiantuntijalausunnoissakin on hyvä muistaa pientä lähdekritiikkiä, sillä monien hypoteeseja ja teorioita ohjaa heidän elämänkatsomus, joka voi olla rajusti uskonnollinen tai muuten hieman värittynyt. Esimerkiksi jos tutustuu joidenkin abortinvastustajien terveysväittämiin, huomaa pientä korrelaatiota siinä, onko ihminen uskonnollinen ja kuinka hän näkee abortin terveydelliset riskit.

Mun mielestä hellyydenosoitukset kuuluvat perheen elämään ja arkeen. Pusuttelen miestäni, halaan häntä, silitän häntä ja pörrötän mieheni hiuksia poikamme nähden. Sen kummemmat fyysiset huomionosoitukset jätän aikaan, jolloin poikamme ei ole vieressämme. Ihan samalla tavalla pusuttelen poikaani, halailen häntä, silitän häntä, hieron hänen selkäänsä ja pörrötän hänen kiharoitaan. Nämä on kaikki konkreettisia viestinnällisiä välittämisen osoituksia. Lapsemme näkee nämä hellyydenosoitukset arkemme osana ja hyvä niin. Hän jakelee haleja ja pusuja yhtä auliisti äidille ja isille. Hän pusuttelee Benjiäkin! Hän antaa pusuja pehmoleluilleen ja mummille. Mun mielestä lapsen kasvatuksessa on tärkeää tuoda esille myös välittämisen ja rakastamisen fyysistä esimerkkiä. Se kun ei mielestäni ole millään lailla seksuaalista sekään. En pussaa miestäni hänen tullessa kotiin sen takia, että siinä olisi jokin seksuaalinen taka-ajatus, vaan koska hän on minulle rakas ja minusta on ihanaa, että hän tuli kotiin. Ja se on esimerkki, jonka haluan näyttää lapselleni.

Minkä ikäiseksi asti aion pusutella lastani huulille? En osaa sanoa. Mun mielestä tähän ei ole mitään “sopivaa” ikää. Se menee varmasti luonnollisesti itsekseen. Mun mielestä siinä ei ole mitään ihmeellistä, jos jossakin perheessä muiskautetaan pusu huulille vielä aikuisena. Tällä hetkellä poikani saattaa ottaa molemmilla käsillään korvistani kiinni ja pussata minua suulle. Tai vaihtoehtoisesti purra nenästä. You never know what you’re getting. Hän opettelee vielä hellyydenosoituksia, enkä aio ikinä kääntää päätäni pois hänen hellyydenosoituksiltaan, ellen ole kipeänä ja on riski tartuttaa hänet. Jossakin vaiheessa hän todennäköisesti ei enää halua pusutella. Pian se taito ei ole enää uusi ja ihmeellinen, ja se ei ole yhtään niin kiinnostava. Sitten todennäköisesti halailen ja pusuttelen häntä poskille tai otsalle. Voi olla, että hän ei halua pusuja jo 3-vuotiaana, voi olla, että hän haluaa niitä vielä 10-vuotiaana. En aio jatkossakaan antaa asialle juurikaan painoarvoa ajatuksissani. Varmaan jossakin vaiheessa tuntuu vieraalta päristellä hänen vatsaansa ja pussata suulle, mutta niiden aika tulee sitten kun on tullakseen.

Toivon, että vaikka kaikki muu jäisi jossakin vaiheessa pois, että hän uskaltaisi ja haluaisi tulla lähelleni aina, koko elämänsä. Että koko elämänsä hänestä olisi luonnollista halata ja että vielä aikuisena voisimme istua vierekkäin ja jutella kaikesta mahdollisesta.

Mitä mieltä te olette? 

Seuraavaksi: Pilasiko imetys rintani?

37 thoughts on “Saako lasta pussata suulle?

 1. Loistava postaus. ❤️ Näin opetetaan sivussa myös lapselle tervettä kehonkuvaa, ja annetaan lapsen seksuaalisuuden kehittyä rauhassa. Toisin kuin silloin, kun aikuinen/aikuiset lapsen ympärillä nimenomaan tekevät tuollaisista asiosta häveliäitä ja seksuaalisia omalla asenteellaan!

  Like

 2. Itselläni on vanhemmat hammashoidon parissa ja sieltä oon pitkälti omat käsitykseni ja mielipiteeni asiaan luonut. Itselläni ei ole toistaiseksi reikiä suussa, mutta juurikin karies (joka erityisesti on reikiintymistä ja hammaslääkäri aiheuttava bakteeri) tarttuu suun kautta ja tämän vuoksi aivan lapsena suukottelu ei ole suotavaa. Toki muillakin asioilla(hampaiden hoitamisella) suuri rooli asiassa myös, mutta itse en lapsille tuo halua “antaa” perintönä. Kun tiedän monia, joille hoidosta huolimatta hampaat reikiintymistä, niin toki happohyökkäysten määrä mutta myös jostain se bakteeri on siunaantunut. Jos ei suukottelusta, niin samoista ruokailuvälineistä tms.
  Suukottelu on yksi hellyyden osoittamisen muoto, mutta on niitä paljon muitakin. Toki, miten tämä eroaa aikuisten suukottelusta? Kyllä sen bakteerin varmasti muutenkin saa? No voi toki saada. Lapsella, joilla maitohampaat ovat ja ylipäänsä huonompi vastustuskyky vaikuttaa ne lapsuuden valinnat myös tulevaisuudessa pysyviin hampaisiin. Jokainen tablatkoon lapsensa kanssa tavallaan, mutta itse en ainakaan halua omille antaa pöpöä vaikka kuinka luulisin itseäni ‘puhtaaksi’.

  Like

  1. Sama mulla. Vieläpä kun itselläni on herkästi reikiintyvät hampaat yritän välttää sylkikontaktia lasteni kanssa etten aiheuttaisi samaa riesaa heille. Vaikka tartunnan voi toki saada myös muualta on myös sillä vaikutusta kuinka paljon altistusta saa.

   Like

 3. Mä en näe suulle pussailua mitenkään seksuaalisena mutta lapsen kanssa suulle pussailua tulisi ehdottomasti vältellä mutans streptokokin tarttumista välttääkseen. Se on Siis se pöpö joka tekee hampaisiin reikiä. Se tarttuu nimenomaan silloin kun hampaat ovat puhkeamassa ja ei enään niinkään kun lapsi on ylittänyt kahden vuoden iän ja oma bakteerikanta niin hyvä että bakteeri ei saa enää tilaa suussa.Eli todellakin pystyt teoillasi estämään sen että lapsesellesi ei tätä bakteeria tartu ollenkaan ja hyvällä tuurilla säästyy hampaiden reikiintymiseltä kokonaan. On kovin harmillista että vielä nykypäivänä tämä tieto ei tavoita vanhempia vaikka siitä neuvolassa ja hammashoidossa yritetään puhua niin paljon. Eli tämä asia ei ole mikään”hän saa sen jokatapauksessa jossain vaiheessa” vaan on täysin vanhempien vastuulla. Todennäköisesti teidän pienokainenkin on valitettavasti bakteerin saanut eikä sitä enää suusta pois saa. Tietysti sitten ne omahoitotavat vaikuttavat siihen, pääseekö bakteeri tekemään tuhojaan suussa.

  Like

 4. Mä niin yhdyn tähän. Meidän 1,5v on kova pusuttelemaan ja musta se on ihanaa. Ja juurikin korvista kiinni ja märkä suukko suulle. Ne, ketkä ajattelevat siinä olevan jotain väärää, ovat minusta hieman sairaita ajattelumalliltansa.

  Like

 5. Itse vähän vieroksun suulle pusuttelua, mutta en näe mitään väärää jos muut niin tekevät. Meillä ei vaan koskaan kotona pussattu suulle, joten varmasti sen takia jäänyt ajatus että se on ”outoa.” Jos joskus hankin lapsia, en pusuttele heitä suulle, sillä omassa suussani karies on selvästikin todella vahva ja aiheuttanut päänsärkyä jo monta vuotta. En halua sitä mahdollisille lapsilleni antaa. Hyvä postaus!

  Like

 6. Haluan myös aikaisempien kommenttien jälkeen edelleen korostaa sen kariesbakteerin tarttumista! Mitään muuta estettä en suulle pusuttelussa näe, vaan erityisesti kariesbakteerin tartunnan välttämisen. Pieni lapsi ja puhkeavat maitohampaat ovat erityisen alttiita tartunnalle ja sitä kautta hampaiden herkemmälle reikiintymiselle. Tämä bakteeri sitten taas hampaiden vaihdunnan myötä tarttuu myös pysyvien hampaiden pinnoille mahdollisesti aiheuttamaan ongelmia. Kun usein omahoidossa on vielä toivomisen varaa niin soppa on valmis. Mitään seksuaalista ei mielestäni lapsen suulle pusuttelussa ole.

  Like

 7. Erittäin osuva ja hyvä postaus Anna! Asiaan on mm. suomessa otettu juridisesti kantaa tapauksessa KKO 2005:93, jossa todettiin että isän lapsilleen osoittamat hellyydenosoitukset suulle eivät olleet lapseen kohdistuneita seksuaalisia tekoja/hyväksikäyttöä, ja että erityisesti perheenjäsenten välisissä hellyydenosoituksissa on myös suuria kulttuureihin liittyviä eroja!

  Like

 8. Mun kaverilla, joka on ollut koko ikänsä hammaslääkärin vakioasiakas, vakituisen poikaystävän ja sitä kautta vakituisen pussailun kautta parantui tää hammasbakteeristo ja samoin lääkärikäynnit. Joten musta aika turhaa välttää suulle pussailua / pussaamattomuutta sen verukkeella tuleeko hyviä vai pahoja pöpöjä, kun molempia voi tulla, eikä sitä vaikutusta tiedä ennen kun sen näkee. Joten tärkeämpää kuin kummankaan toimintatavan lynkkaus ois juurikin tietoisuus sekä mahdollisista hyödyistä että haitoista. Lapsi joka tapauksessa työntää kaikkea suuhunsa, joten kaikki voi miettiä kumpi mahtaa olla likaisempaa; äitin sylki vs leikkipuiston hiekka.

  Itellä ei ole omia lapsia, joten en osaa vielä sanoa kunnollista kantaa asiaan. Tosin pienten lasten tätinä oon kyllä huomannut, että tietyssä iässä suulle haluttaisiin pussata kovastikin. Näissä tilanteissa oon ohjannut pusut poskelle, juurikin koska ei oo oma lapsi kyseessä. Toisaalta lapsen onnistuessa suu-pusuttelussa en oo myöskään torunut koskaan, sillä ei siinä käytännössä mitään väärää ole.

  Like

 9. Mä en tuomitse ketään joka pusuttelee lapsiaan suulle, mutta itse koen sen oudoksi omalle kohdalle. Se varmaan riippuu vähän siitä mihin on itse tottunut pienenä? Ei kai siinä ole mitään väärää, kunhan opettaa lapselle ettei kaikkia saa kysymättä pussata suulle :) esim. päiväkodista muistan itse tosi ahdistavana kokemukset kun pojat yritti pussata suulle, poskelle en jotenkin kokenut yhtä ikävänä? Mutta joo, nämä on varmaan niin henkilökohtaisia juttuja kuten muutkin läheisyyden osoittamisen muodot, ettei ole yhtä oikeaa tapaa toimia:)

  Like

 10. Mä taas en ikinä ole ajatellut asiaa seksuaalisesti, enkä edes osannut lukea sitä niin, vaan ennemmin tää hammasjuttu. Joku hammaslääkäri sanoi jo tarha-aikana, että pitäisi välttää sitä, sillä tiettyyn ikään asti lapsi on alistuvainen bakteereille ja näin ollen aikuisen suusta pääsee niitä helposti lapsen suuhun ja hampaisiin tulee reikiä. Mua harmittaa se, että mua pussailtiin paljonkin suulle kun olin pieni ja näin ollen hampaissa oli ensimmäinen reikä jo sillon kun olin ekalla luokalla. Että mun mielipide: ihan perseestä. Se tosin oli yksi ja ainut reikä ja poissa nyt. Mutta silti, minusta ei pitäisi pussailla. Ihan koska hygienia, ei mitään seksististä.

  Like

 11. Itsekkään en lähinnä Karies bakteerin tartuntariskin vuoksi suukotelisi lasta suulle, jos sellaisen bakteerin aikuinen sattuu omistamaan.

  Like

 12. Pakko vielä lisätä aiempaan kommenttiini että toivoisin näin suositulta somevaikuttajalta että tutustuu tai vaikka juttelee oman hammaslääkärin kanssa ennen kuin julkaisee tämmöisen tekstin. Ihan sillä että täällä on varmasti todella suuri joukko vanhempia jotka todella uskovat kaiken mitä sanot ja näin suun terveydenhoidon ammattilaisena tuntuu todella surulliselta että näinkin vakavaa asiaa käsitellään täällä tällä tavalla, juuri päinvastoin kuin käypähoitosuositus ja kaikki me ammattilaiset yritämme neuvoa. Kyse on kuitenkin lapsen terveydestä johon hän ei osaa itse vaikuttaa. Olisi ihana jos käsittelisit tätä asiaa vielä uudessa postauksessa vaikka siltä kariesbakteerin tarttumisen kannalta, jotta tämä tärkeä tieto tavoittaisi myös lukijat. Ihanaa syksyn jatkoa!

  Like

  1. Hei, kiitos kommentistasi, joskin vierastan hieman sen ajatusmaailmaa bloggaajan vastuusta.

   Olen tutustunut ja olen jutellut hammaslääkärin kanssa. Ja olen myös jutellut muutaman tutun hammaslääkärin/suuhygienistin kanssa, jotka ovat kanssani aivan samaa mieltä ja alan asiantuntijat ovat tästäKIN asiasta aivan eri mieltä, joten minä valitsen näin. Oikein naurattaa tietyllä tapaa joidenkin tutti- ja pussailuvastaisuus kun taas tiedän monia hammaslääkäreitä, jotka itsekin nauravat tuolle hysterisoinnille ja liioittelulle. Koen tuon riskin melko merkityksettömäksi, koska lapseni todennäköisesti joka tapauksessa saa sen bakteerin tai on jo saanut, eikä mitenkään pussailusta vaan ihan muualta. Ja aion jatkossakin antaa vauvani pussata minua miten haluaa. Minä olen käsitellyt asiaa myös bakteerin tarttumisen kannalta postauksessa, en nähtävästi vaan ollut suoraan nimennyt tiettyä bakteeria ja korjasin sen sulkeisiin erikseen nyt, mutta en näe tarvetta tätä asiaa enempää käsitellä :) Varsinkin jos kariesbakteerin tarttumisestakin tekee hieman tarkemmin taustatutkimusta, niin todella siitäkin on hyvin erilaisia näkökulmia, mitä tulee riskien todennäköisyyksiin yms. Oletusarvoni postausta kirjoittaessa oli se, että jokainen vanhempi kyllä tietää karieksesta, vaikka jokainen ei sitä hysteerisesti pelkäisikään.

   Ennen kaikkea peräänkuulutan jokaisen omaa vastuuta. Bloggaajan vastuulla ei ole se, jos joku aikoo kasvattaa lapsensa jonkun maallikkobloggaajan pohdintojen avulla, käyttämättä medialukutaitoa tai mediakriittisyyttä ja tekemättä itse omaa tutkimustaan asian tiimoilta.

   Lapsen terveyteen vaikuttaa sinun mielestäsi rajusti se, että häntä pussaillaan, vaikka oman alasi asiantuntijatkin ovat siitä vähän jakautunutta mieltä, että kuinka riskaabelia se onkaan. Samaan aikaan on kiistattomia allergiansieto- ja psyykkisiä hyötyjä läheisyydestä ja sylkikontaktista. Minä totean, että otan näistä kaikista mieluiten sen riskin suun terveydessä, sillä se on todennäköisesti sellainen asia, jonka lapseni saa päiväkodin jaetuista leluista tai on jo saanut vaikkapa minkä tahasa leikkipaikan leluista ja leikkimisestä muiden lasten kanssa. Ja se on asia, johon voin vaikuttaa hyvällä hampaiden hoidolla.

   Like

   1. Luin ensin ensimmäisen kommenttisi ja vastasin sen perusteella. Kiitos täydennyksestä. Oma kommenttini on ehkä hieman tökerön kuuloinen nyt :D mutta siis joo en tietenkään tarkoittanut niin kärjistetysti että sinulla olisi vastuu ja oletankin että ihmiset eivät perusta omaa käyttäytymistään vain bloggaajan sanaan. Mutta kai tämä on tämmöinen ammattisairaus että haluaa aina osallistua tämän aiheen keskusteluun ja tuoda tietoa julki :)

    Like

    1. Joo, sori, vähän väsyneenä puhelimella kun vastaa, tulee pakkotarve vielä korjata omaa kommenttia :) Ja poistin sun ekan kommentin, kun se oli tavallaan misinformed, ja omasta mielestäsi tökerö, musta se ei siis ollut sitä :) Ja toki ymmärrän, että meillä kaikilla on omat ammatti”sairautemme” :D

     Like

   2. Kariekseen ei kyllä aina vaikuta hyvä hampaiden hoito. Serkkuni sai lapsena kariksen vanhemmiltaan pussailun kautta. Hyvä hampaiden hoito ei auttanut asiaan yhtään, reikiä tuli jatkuvasti lisää. Ihmettelin sisarusteni kanssa miksi serkullamme on jatkuvasti reikiä hampaissa ja meillä ei ollut reikiä, vaikka serkkumme piti hampaistaan paljon parempaa huolta. Itse olen ollut todella laiska hampaiden hoidon kanssa. Vasta aikuisiässä puhuin asiasta serkkuni kanssa jolloin hän kertoi saaneensa karieksen vanhemmiltaan.

    Like

   3. Moikka! Pakko sanoa lähes valmistuneena hammaslääkärinä että ei todellakaan tässä asiassa ole mitään epäilystä tai riitelyä ammattikunnan sisällä enkä sellaisesta ole koskaan kuullut hammaslääkäreiltä, suuhygienisteiltä tai hoitajiltakaan. Yliopistolla professorit opettaa myös aina linjassa tuoreen ja hyvin tehdyn tieteellisen tutkimuksen kanssa. Tutkimusten mukaan kariesbakteeri tarttuu lähes aina omalta äidiltä (yleensä nimenomaan äideiltä eikä isiltä, näköjään emme ole yhteiskuntana vielä niin tasa-arvionen että isit syöttäisivät lapsiaan yhtä paljon.. :D) ja tällä on iso merkitys lapsen tulevalle suunterveydelle. Kariesbakteerien tarttuminen ei ole ihan sama juttu kuin esim. flunssabakteeri, joka voisi tarttua “mistä vain”. Suuhun muodostuu lapsena tietynlainen bakteerifloora ja jos lasta syötetään oikein eikä suulle pusutella, ollaan jo tosi turvallisilla vesillä (kun lisäksi hampaita hoidetaan hyvin muuten). Toki jos paria paikkaa ei pidä kovin vakavana juttuna ja näkee pusuttelun hyödyt suurempana kuin haitat niin se on jokaisen vanhemman oma valinta! Tosi harmillista että jollain kollegalla on ollut ilmeisesti vanhentunutta tietoa itsellään, nään melkein velvollisuudeksi oikoa tätä käsitystä että lasten suunterveyden suosituksista olisi jotain debattia ilmassa noin yleisesti. Täten jokainen voi parhaan harkintansa mukaan tehdä omat päätöksensä oman lapsensa suhteen tieteelliseen tutkimukseen perustuen (joista asiantuntijoiden pitäisi valistaa). Itse ainakin toivon että omalla kohdalla vanhemmat ois toiminut toisin, oisin säästynyt monelta säryltä ja vaivalta, paikattu hammas kun ei koskaan ole yhtä kestävä kuin paikkaamaton.

    Btw, muuten en henk koht nää pusuttelussa mitään väärää ja tavallaan tosi sääli että terveydellisistä syistä omaa pikku rakasta “ei saisi” pusutella <3 Ehkä jos joku teini-ikäinen vielä pussaisi vanhempaansa suulle niin pitäisin sitä kyllä kummallisena käytöksenä mutta en pahoittaisi mieltäni asiasta :D

    Like

 13. Ihana postaus, samaa mieltä! Meillä 2v taapero itse oma-alotteisesti haluaa antaa pusunsa nimenomaan poskelle ja sillä mennään. Suupusutkin olis aivan okei jos hän itse niitä haluaisi antaa, mutta en ole itse oma-alotteisesti alkanut suupusuja ”tyrkyttämään”.

  Hygieniapuolesta puhuttaessa samaan kategoriaan menee samalla lusikalla lapsen kanssa syöminen, mahdolliset kariesbakteerit yms leviää myös siinä, vaikka ei suulle pussailisikaan.

  Tosiaanki maalaisjärjellä pääsee tässäkin pitkälle, jos oma suu on suunnilleen kunnossa ja hoidettu eikä ole muutenkaan sairastellut vasta mitään tarttuvaa niin siitä vain :)

  P.S, Tosi kiva lisä toi postauksen lopussa oleva ”seuraavaksi” -kohta :)

  Like

 14. Hammaslääkäreiden suosituksesta en ole suukotellut lapsiani suulle koskaan. (Enkä käyttänyt samaa lusikkaa, hammasharjaa, pillimehua tai mukia lapsen kanssa, tarkka olen ollut myös siitä etteivät muutkaan sukulaisaikuiset näin tee.) Muunlaista kuin kariekseen liittyvää estettä en suukottelussa näe olevan!

  Like

 15. Mulle tuli tämä kirjoituksen seksuaalisuus-aihe ihan yllätyksenä ja tajusin lukiessani, etten ole varmaan koskaan tullut edes ajatelleeksi aihetta tästä näkökulmasta. Luulin siis että kirjoitus pyörii karieksen ympärillä ja mietin etukäteen että hyvä kun valistat tietämättömiä asiasta, mutta meillä olikin hieman eriävä näkemys. Toki siis tämäkin asiaa, ei siinä mitään :) mutta se huuliherpes. Se voi olla oikeasti hengenvaarallinen(!) vauvalle tai pienelle lapselle, ihan eri tavoin kuin aikuiselle, ja se on mielestäni painavin syy olla pussaamatta suulle (kuten kirjoititkin). Googlaamalla esim. herpes ja aivotulehdus löytyy lisää tietoa. Mutta korjaus tekstiisi; herpesvirus voi tarttua syljestä vaikka ei olisi ikinä rakkulaa ja sen kantaja voi olla ja usein onkin siis täysin oireeton. Eli et voi testaamatta tietää kannatko virusta vai et.

  Jokainen punnitsee omat valintansa, itse en lähde ottamaan tietoisia riskejä kun kyse lapsen terveydestä. Hyvä kun tuot aihetta esiin, tästä riittää varmasti mielipiteitä :)

  Like

  1. Multa on itse asiassa testattu (ihan eri ja omituisistakin syistä se, ja ei ollut ainakaan silloin sitä virusta), mutta en siltikään uskaltaisi ihan pientä pussata suulle :)

   Like

 16. Ennen kun musta tuli äiti, en koskaan ajatellut tätä asiaa sen enempää eikä käynyt mielessäkään että lapsen pussaaminen suulle olis jonkun mielestä outoa tai väärin. Meillä on aina pussailtua suulle kotona ja myös kavereiden kesken voidaan vaihtaa pieniä pusuja ilman että kukaan näkee siinä mitään outoa. Ehkä siksi kun meillä se on ollut niin normaalia, automaattisesti aloin myös pussailemaan omaa poikaa suulle heti vauvana. Toki olin varmasti neuvolassa kuullut karies-varoitteluista, mutta myönnän että se on siinä maailman söpöimmän vauvan edessä unohtunut kyllä ihan täysin kun on tehnyt mieli vaan pussailla häntä. Itse ajattelen myös niin että luultavasti hän sen bakteerin olisi saanut muualtakin, meillä kun helposti maistellaan toisten lusikoista, juodaan samasta lasista ja myös pienet kaverukset vaihtavat pusuja keskenään. Vasta nyt äitiyden myötä olen alkanut lukemaan ja kuulemaan aiheesta enemmän ja mun mielestä se että joku kokee lapsen pussailun jotenkin seksuaalisena on sairasta. Uskon kyllä että oma poika kyllä äidille sitten ilmoittaa kun kokee olevansa liian vanha äidin ja isin pusuille! Toivottavasti ei vielä pitkään aikaan :)

  Like

 17. Pussaan omaa äitiäni vieläkin suulle. Karieksen vuoksi en pussannut lastani kahteen ekaan vuoteen ja toistaiseksi näyttää hyvältä. Pussaillaan kaikki nyt 5v suulle ja se on vaan söpöä. Kannustan avoimeen tunteiluun, kehuihin ja tunteiden osoituksiin.

  Like

 18. Ite en pusuttele suulle juuri kariesta välttääkseni, ja toivon että kaikki vanhemmat näin tekisivät jotta lapset eivät myöskään tartuttaisi toisiaan..

  Like

 19. Itselläni on kolmevuotias, joka myös haluaa pussata meitä vanhempia suulle, emmekä sitä häneltä kiellä. Olen pian 30-vuotias, eikä minulla ole ikinä ollut reikiä hampaissa, vaikka en ikinä ole myöskään ollut hysteerinen hampaiden hoidon kanssa (syön halutessani karkkia, en syö erityisemmin purkkaa tai xylitol-pastilleja, hampaat harjaan aina kun lähden kotoa ja aamuisin, mutta välillä iltaisin jää harjaamatta). Olen keskimmäinen lapsi, ja sisaruksillani on ollut useita reikiä elämiensä aikana lapsena ja vanhempanakin. Onkohan heitä sitten lapsena pussattu suulle ja minua ei? :D vai voisiko olla että he ovat saaneet bakteerin muualta. Itse olen siis täysin samaa mieltä, että plussat ja miinukset punnittuani aion osoittaa lapselleni mieluummin tervettä kiintymystä vastaamalla hänen pusuihinsa ja huolehtimalla hänen hampaiden hoidostaan hyvin muuten.

  Like

 20. Itse koen suulle pussailun todella vieraaksi tavaksi muiden kuin rakastuneen pariskunnan välillä. Kulttuurieroja?
  Koen, että voin osoittaa riittävää hellyyttä poskipusuilla ja haleilla.

  Joku perusteli asiaa seksuaalisuuskasvatuksella – itse ajattelen että jokaisella on omat paikat joita kunnioitetaan ja suu on niistä yksi. Suulle pussailun luontevaksi perustelu ikäänkuin kaikkien välisenä sopivana tapana tuo mielestäni myös riskin: lapsi voi joutua pahimmillaan hyväksikäytetyksi kun raja on häilyvä ja kivaa tyyppiä saa pussata suulle, oli sitten lapsi tai aikuinen.

  Kukin perhe toimikoon siten miten haluaa, halusin kuitenkin tuoda oman näkökulmani asiaan ja tämä on täysin henkilökohtainen ajatukseni.

  Like

  1. Täällä on myös yksi, joka kokee suulle pussaamisen kuuluvan pariskunnille, ja kyllä – myös seksuaalisena. Suulle pussailu ei siis kuulu myöskään ystäväpiirini tapoihin.

   En todellakaan tarkoita, että lapsiaan suulle pussailevat tekevät väärin tai että siihen liittyisi mitään seksuaalista, mutta omalle kohdalle ajateltuna se tuntuu erittäin vieraalta. Lähinnä olen yllättynyt siitä, kuinka yleistä se tuntuu ainakin näiden kommenttien perusteella olevan. Meidän perheessä hellyys on osoitettu halimalla ja poskipusuilla, ja samoin aion itsekin toimia, jos saan joskus lapsia.

   Like

 21. Lapsen suulle passaamisessa en näe mitään vikaa. Mielestäni jokainen vanhempi saa itse päättää ja ottaa sen riskin bakteereiden leviämisestä. Tämä on kyllä varmasti mielipiteitä jakava asia. Itse ollessani vaihdossa host perheeni lapset pussasivat äitiä joka päivä ennen kouluun lähtöä (16v ja 21v) ja mielestäni siinä ei ollut mitää väärä. Kysyin siellä ollessani houstilani siitä ja hän sanoi että he kunnioittavat ja arvostavat äitiä ( ja hänen tekemiään eväitään) tällä tavalla.

  Like

 22. Häh, siis itse ihan hämmennyin tekstistä, koska en todellakaan osannut odottaa, että tässä käsiteltäisiin sitä, onko oman pienen lapsen pussaaminen seksuaalista vai ei. Ei ole koskaan tullut mieleenkään, että siinä olisi mitään väärää tuossa mielessä ja nämä somekohutkin on mennyt multa ihan ohi, ajattelin vain tätä karies-asiaa. Itsellä ei vielä omia lapsia ole, joten en ole asiaa niin tarkkaan miettinyt, mutta toisaalta omat hampaani reikiytyvät mistä tahansa hoidosta huolimatta, että ehkä yrittäisin välttää tartuttamasta tätä tuleviin lapsiini.

  Like

 23. Halusin vain tulla sanomaan, että tuollainen “kumminkin lapsi sen kariesbakteerin saa” -ajatusmaailma on hieman liian yksinkertaistettua. Toki joku aikuinen voi tartuttaa karieksen, vaikka sä et sitä tekisi, mutta silti: Lasta voi pussailla mielin määrin oikeastaan lähes mihin tahansa muualle kuin suuhun. Miksi pitäisi juuri suuhun pussailla?

  Mun vanhemmat on aikoinaan tehny sen päätöksen, että he ei tartuta mulle kariesta pussailemalla suulle. Olen tästä heille tosi kiitollinen, sillä mulla ei oo ollut yhtään reikää ikinä hampaissa.

  Like

  1. Samaa mieltä. Mitä myöhemmin Streptococcus Mutans -tartunnan saa, sitä todennäköisemmin lapsi elää pidempään ilman kariesta.

   Like

 24. Näiden hammasasioiden lisäksi en suutelisi lasta suulle sen vuoksi, että siinä menee jonkinlainen raja hellyyden ja seksuaalisuuden välillä. Suulle suuteleminen on ehkä yksi intiimeimmistä asioista, mitä voi toisen kanssa tehdä (siksi maksullisessa seksissäkään ei sitä harrasteta). En yleensäkään suutele suulle muita kuin kumppaniani.

  Like

 25. En itse näe mitään syytä miksi lasta pitäisi suulle pussata, posket ja halit ovat ihan hyvä. Itse koetan välttää, tietysti joskus lapset innoissaan antavat nopean pusun joka voi osua hieman huuliini. Mies on se jota pusutan ei lapset.

  Like

 26. Muistan, kuinka mun oma äiti pussas mua aina iltaisin suulle vielä aika isoksi asti (about 7v?). Muistan sen aivan ihanana hetkenä, kun äiti tuli peittelemään mut sänkyyn ja siinä jotain höpistiin päivän tapahtumista ja toivotettiin hyvää yötä ja pieni pusu. Ei todellakaan mitään seksuaalista ollut siinä, ihan vaan äidin ja lapsen välistä rakkautta.
  Jos toivottavasti omia lapsia joskus saan, pussaan kyllä heitäkin suulle jos se vain luontevalta tuntuu.

  Like

 27. Näin tutkijana toivoisin ettei koskaan tarvitsisi mistään lukea lausetta siitä että asiantuntijoita ohjaa elämänkatsomus. Ei ohjaa. Joitain ihmisiä ohjaa, oikeita asiantuntijoita ei.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s