Lapsen kanssa reissatessa

Lapsen kanssa matkustaminen on niin eri asia kuin itsekseen. Pitää miettiä lentoajat, tarpeet välilaskulle, välilaskun plussat ja miinukset, matkakohteen valinta, mitä pakata mukaan, miten matkustaa, millä lentoyhtiöllä jnejne.

Muutamia hyvin simppeleitä asioita, jotka mulle tuli mieleen viime reissultamme, jotka ovat kultaakin arvokkaampia mulle ainakin nyt kun lähdetään taas reissuun.

Asiakaspalvelu ja lentohenkilökunta on ihan A ja O, mitä tulee lentämisen mukavuuteen. Me lennettiin nyt viimeksi Turkish Airlinesilla ja ostettiin saman tien uudelleen Turkishin lennot. Välilaskut ja lentoajat oli sangen sopivat, mutta ennen kaikkea me oltiin todella tyytyväisiä saamaamme palveluun. Lapsi huomioitiin lennoilla. Tuotiin ylimääräistä tyynyä käsitueksi, tarjottiin lasten ruokaa, ruoka tuotiin myöhemmin toiselle meistä, että saataisiin rauhassa syötyä ja saimme jokaiselle lennollemme ylimääräisen paikan lapselle, vaikka meillä oli sylilapsen matkalippu.

Tästä päästään itse asiassa ensimmäiseen vinkkiini. Jos teillä on sen ikäinen lapsi, joka vielä mahtuu turvakaukaloon, suosittelen lämpimästi Cybex Cloud Q -istuinta , sillä kyseessä on turvakaukalo, joka aukeaa makuuasentoon. My God, tämä helpotti meidän elämää reissussa. Saimme ystävältä lainaksi heidän tällaisen turvakaukalon, ja se pelasti kyllä koko reissun. Lisäksi kaukalossa oli kiinni Cocobelt -vyö, jota suosittelen lämpimästi, sillä lapsen kantaminen turvakaukalossa oli paljon kevyempää kun sen sai viritettyä paksulla ja hyväntuntuisella vyöllä olalle.

Ystäväpariskunta vinkkasi, että kannattaa kysyä koneeseen mentäessä, josko siellä olisi vapaita paikkoja ja pyytää yksi vapaa paikka vaikka vanhempien väliin tai viereen. Näin teimmekin, ja saimme jokaiselle lennolle yhden vapaan paikan tai sitten kokonaisen penkkirivin meille käyttöön. Todella harvoin koneet tulee ihan täysin täyteen, ja pienellä järjestämisellä lentoyhtiö useimmiten saa vapautettua kaksi tai kolme vierekkäistä paikkaa tarvittaessa. Onkin sitten eri asia halutaanko ne järjestää niin. Turkish Airlinesilla ollaan nyt lennetty turvakaukalon kanssa ja siellä on ainakin asiakaspalvelu pelannut erinomaisen hyvin. Aina on onnistuttu löytämään paikka ja nyt Dubaihin lentäessä meidät oli itse asiassa upgreidattu businekseen vielä kaiken lisäksi.

Turvakaukalon kanssa lentäminen 

Turvakaukalon kanssa on vähän erilaisia mahdollisuuksia. Lapsi voi istua kaukalossa nousun ja laskun ajan kuten autossa, turvavöillä kiinnitettynä. Vaihtoehtoisesti turvakaukalo voidaan laittaa muualle (tuo aukeava Cloud Q mahtuu isommissa koneissa sinne ylähyllylle tai henkilökunta nappaa sen talteen) nousun ja laskun ajaksi. Me ollaan kuitenkin saatu aina tuo ylimääräinen paikka, joten Dante on ollut nousun ja laskun ajan kaukalossa, vaikka muuten olisikin ollut jossakin vaiheessa lennoilla sylissä.

Me ollaan reissattu isojen rattaiden ja matkarattaiden kanssa. Isot vaunut ollaan jätetty matkalaukkujen kanssa samaan aikaan ja menty turvakaukalo + taiteltavat matkaratteet yhdistelmällä koneelle asti. Meillä on Spinnyt, jotka taittuu tosi pieneen tilaan ja niihin saa ilman adaptereita mm. tuon Cybexin turvakaukalon kiinni, joten ne on olleet tosi kätevät. Ne taitellaan lentokoneen ovella ja siitä ne viedään henkilökunnan toimesta ruumaan, josta ne tuodaan välilaskukohteessa koneelle tai sitten perillä myöskin siihen heti ovelle. Dantekin painaa jo n. 11 kiloa, ja sellaisen raijaaminen samalla kun on yleensä jotain muutakin käsimatkatavaraa, on vähän painavahko homma. Nyt D esim. nukku turvakaukalossa laskun jälkeen, joten hänet sai hyvin kuskattua ulkopuolelle ja laitettua suoraan rattaisiin. Ei tarvinnut siinä selkä vääränä kanniskella painavaa kaukaloa.

Meillä ei itse asiassa D juuri tykkää nukkua sylissä, ainoastaan jos molemmat on makuuasennossa, niin on mielellään kainalokkain. Silleen sylissä poikittain ei oo oikeen hirveen mielellään viihtynyt. Niinpä turvakaukalo on meille paras. Laittaa lapsen sinne, antaa tutin tai lelun ja yleensä uni tulee aika äkkiä. Lisäksi mua pelottais jättää turvakaukalo ruumaan. Mitä jos se ottaa osumaa matkalla, eikä olekaan yhtä turvallinen enää sen jälkeen? Matkustamossa sitä käsitellään oikein, eikä sille voi käydä mitään ja kohdemaassa on aina turvakaukalo tarvittaessa, eikä tarvitse miettiä voiko mennä taksilla tai autolla. Nyt meillä on reissussa vuokrattuna vuokra-auto koko matkan ajaksi, ja Dante kulkee tutussa ja turvallisessa kaukalossa. Vuokrafirmojen kaukalot kun ei todellakaan ole sieltä parhaimmasta ja turvallisimmasta päästä :/

Lapsen omat matkatavarat

En osaa sanoa muista lentoyhtiöistä, mutta Turkish Airlinesilla lapsen lipulle kuuluu 10 kg:n matkalaukku ruumaan. Siis myös sylilapsen. Meillä on Danten vaatteet yms. tavarat sellaisessa käsimatkatavara-kokoisessa pienessä Samsonitessa, ja hyvin pärjää niillä. Toki me ollaan roudattu Suomesta korvikkeita reissuihin, ja ne on sit tulleet meidän matkalaukuissa. Mut esim. just Turkishilla on 30 kilon painorajoitus laukkuun, joten on saanut hyvin lapsen ruokakamatkin mukaan, ilman, että rajat on paukkunu. Jos lapsi saa oman matkalaukun, on se aikamoinen plussa, nimittäin kyllä tuollaiselle pienellekin ihmiselle tarvitsee reissuun aika paljon kaikkea.

Hoitokassissa meillä kulkee yleensä n. 5 tetraa maitoa (todellista liioittelua, mutta just in case), vesi tuttipullossa ja muutama purkki ja pussi soseita. Ei ole ikinä ollut mitäämn ongelmaa nesteiden suhteen tässä mielessä. Lapsen ruokia ja maitoja on saanut aina kuskata, ne on vaan kuvattu erikseen. Turkishin lennoilla on myös tarjottu ruokien aikana lapselle sosepurkkia ja hedelmiä, joten jos vaikka unohtaisi omat soseet, ei välttämättä olis niin justiinsa.

Vaipanvaihto koneessa

Ollaan jouduttu vaipanvaihtohommiin useammalla lennolla, ja se menee yllättävän hyvin. Tilaa ei liiaksi ole, mutta vessoissa on laskeutuva hoitoalusta, jolla saa aika sutjakkaasti homman aikaiseksi.

Etuoikeus lapsen kanssa matkustavilla

Mulla menee AINA hermo kun Suomessa kuulutetaan, että boarding on alkamassa, pyydetään business luokan matkustajia ja lasten kanssa matkustavia astumaan esiin ja muita odottamaan. Niin ei. Kaikki ryntää sinne jonottamaan. Voi jeesus. Kaikilla on se oma paikka siellä koneessa, sitä ei kellekään muulle anneta, niin ei sinne tarvii ryysätä. Ihan totta. Ja vaikka kuinka kuuluteltais vasta tiettyjä penkkirivejä, niin koko matkaporukka kerääntyy siihen portille “odottamaan”. Jumaliste.

No, joka tapauksessa. Lasten kanssa matkustavat menevät ekana koneeseen. Siihen on ihan omat syynsä. Ensinnäkin, lapset saattavat nukkua tms. ja on helpointa saada ne lapset paikalleen hilpeinä ja hyväntuulisina tai edelleen nukkuvina. Se on kuulkaa ihan kaikkien matkustajien etu, että se lapsi on vyötettynä paikallaan ja valmiina lähtöön eikä juoksemassa pitkin poikin terminaalia tai käytäviä tai väsyneenä huutamassa sitten koneessa. Lapsille on omat lisävarusteet, kuten lisäosa turvavyöhön vanhemman sylissä jne. ja ne pitää käydä henkilökunnan kanssa läpi. Ja koska se nyt vaan on ihan kaikin puolin järkevää, että liikuntarajoitteiset, lasten kanssa matkustavat yms. laitetaan sinne koneeseen ekana. Voi olla just niitä matkarattaita, kaukaloita yms. jotka vaativat omat järjestelynsä ja aikataulullisesti on hyvä tehdä ne ajoissa.

Se onkin sitten kiva yrittää ryysätä siitä jonon ohi kaikkien tavaroiden ja muiden kanssa, mutta noh, sen kanssa on vaan elettävä. Jos olette lentämässä ekaa kertaa, niin teillä on täysi oikeus siitä mennä lapsen kanssa ensimmäisten joukossa ja se on ihan sen lentoyhtiön toivekin paimentaa teidät ajoissa paikalleen, joten käyttäkää sitä oikeutta.

Monissa paikoissa on myös omat turvaselvitykset ja passitarkastukset lasten kanssa. Ennen kuin jonottaa turhaan pitkään turvatarkastukseen tai passitarkastukseen, kannattaa hieman kuikuilla ja selvittää. Esim. Dubaissa on oma passitarkastusjono perheenä matkustaville ja Helsingin päässä on pääturvatarkastuksessa oma kaista lasten kanssa reissaaville, eikä siinä tarvii seistä odottelemassa sen kummemmin. Näissä on myös yleensä omat tarvittavat, kuten esim. bioboksit just nesteille sun muut vastaavat. Käyttäkää niitä. Se on kaikkien matkustajien edun mukaista, jos lapsen kanssa reissaavan matka etenee jouhevasti, eikä lapsi oo koneeseen päästessä kärttyinen ja kiukkuinen.

Vaunujen suojaaminen? 

Meillä ei ole vaunujen suojapussia, vaikka harkitsin sellaista alkuun. Pussien laatu ja koko vaihtelee todella radikaalisti lentoyhtiöillä. Turkishilla on MAHTAVA suojapussi! Siinä on narut ja se on ihan superiso, joten sinne saa helposti kaksiosaiset yhdistelmävaunut yhteen pussiin ja se pysyy kunnolla kiinni. Pussi on jämäkkä ja rattaat tosiaan säilyy siellä hyvässä kunnossa. Me jätettiin itse asiassa nyt tulomatkalla yksi sellainen pussi taiteltuna matkalaukkuun, siltä varalta, että ne olisi loppu tms. Ja jos joudutaan menee lentoyhtiöllä, jolla on huonommat pussit :D Kyllä tollasia lähemmäs puolentoista tonnin vaunuja haluaa hieman suojatakin.

Me ollaan laitettu vaunujen kanssa samaan pussiin aisakassi, aurinkovarjo ja vaikka mitä itse asiassa :D Nytkin meillä on uv-teltta reissussa mukana, eikä kukaan sanonut mitään, kun laitettiin se sinne pussiin rattaiden kanssa. Olis se mahtunut tunkemalla matkalaukkuun, mutta eipä tarvinnut sellaiseen edes turvautua. Ja viimeksi Dubaista takaisin tullessa oltiin voitettu Global Villagesta sellainen iso pehmolelu. Köytin sen rattaiden istuinosaan, eikä kukaan valittanut siitä mitään. Myös sellainen vessanpöntön lisäosa, millä saa tavallaan vessanpöntön potaksi, on kulkenut rattaiden kanssa samassa pussissa ihan hyvin, kun oon vaan jättänyt sen tavarakoriin. Ei ainakaan Turkishilla ole tuollaisista mitään nipotettu, en sitten tiedä muista lentoyhtiöistä.

Turkishilla on muuten lisäksi saatu D:lle pieni lahjapussukka, missä on ollut leluja ja aina on tuotu tyynyä ja peittoa matkustamossa.

Nää voi kuulostaa pieniltä jutuilta, mutta kyllä näissä korostuu meillä tosi paljon lentomukavuus. Esimerkiksi nyt kun ollaan kuljettu Turkishilla, on ollut siellä tosi hyvin kaikki järjestetty ja asiakaspalvelu lennolla tosi erinomaista, joten tulee vähän puolivahingossakin kuikuiltua kesälomasuunnitelmia silleen, että lennettäis taas samalla lentoyhtiöllä. Lapsen kanssa reissatessa aina vähän jännittää kaikki tuollainen vaunujen kuljettaminen, turvakaukalo matkustamossa, painorajat yms. joten nyt kun on löydetty sellainen, missä kaikki toimii erinomaisesti, on mukava lentää, kun ei tarvitse pelätä etukäteen mitään.

Tuleeko teille mieleen vielä jotain erityispiirteitä pienen lapsen kanssa reissaamisesta, jotka olisi hyvä tietää tai muistaa? 

*Ensimmäinen Dubain matkamme oli toteutettu yhteistyössä Rantapallon ja Turkish Airlinesin kanssa

9 thoughts on “Lapsen kanssa reissatessa

 1. Heh, suomalaiset ja jonotus :D Se on mun ystävän kanssa ihan yleinen vitsi, et suomalaiset haluu jonottaa lentokoneeseen aina ihan turhan aikaisin. Nauretaan sitä aina kun yhdessä lennetään ja jos vaan toinen lentää, niin lähes poikkeuksetta tulee kuvaviesti kun suomalaiset jonottaa koneeseen :D Hyvä kun on kuulutuksiakaan tullut, kun on jo kauhea jono… En kyllä ymmärrä tätä jonotushysteriaa, koska kuten sanoit, niin kaikille se paikka siellä on ja on paljon mukavampaa istua siinä ja odottaa et jono vähän hälvenee ja sit mennä rauhassa siihen tiskille.

  Like

 2. Minkä merkkiset noi teidän matkarattaat siis on? Yritin googlata “Spinny rattaat” suomeksi ja englanniksi, mutten löytänyt mitään. Tai tiedätkö muita matkarattaita jotka olisi yhteensopivia ton Cybexin kaukalon kanssa? Kiitos paljon jo etukäteen ja sori kun kyselen, mutta kuten sanoin tällä kertaa Googlesta ei ollut apua :)

  Like

 3. Tämäkin on varmaan niin lapsikohtaista! Meillä turvakaukalo on ollut lennoilla ihan turhake sen jälkeen kun tyttö oppi kävelemään. Ei viihdy siinä yhtään lennon aikana. Jonkin verran malttoi viimeksi nukkua kaukalossa mutta meidän sylitakiainen nukkuu mieluiten lennolla sylissä. Nyt kun pääsiäisenä lähdetään reissuun, kaukalo jää kotiin. Oli viimeksi niin turhauttavaa kantaa sitä mukana kun siinä ei sitten viihdyttykään. Samoin meillä on nyt harkinnassa jättää myös matkarattaan heti lähtöselvityksessä ruumaan. Niillekään ei oikein ole käyttöä kentillä ollut kun omat menohalut on niin kovat. Kantoreppu ajateltiin ottaa käsimatkatavaroihin, jos väsy iskee.

  Like

 4. Ah, kuulostaa kyllä täydelliseltä toi Turkish Airlines lapsen kanssa matkustaessa :) Me ollaan muutaman kerran matkustettu lapsen kanssa; suurinta tuskaa tuotti kotimaan lento jolle lähdin kahdestaan tollaisen vähän päälle 1v:n kanssa. Ensinnäkin oli ihan tuskaa kantaa painavaa käsimatkatavaraa, talvikamppeita + taaperoa :DDDD Tällä matkalla sai kyllä taas huomata kuinka törkeitä suomalaiset ovat; ei toivoakaan että olisin päässyt ekojen joukossa koneeseen vaan siellä mä seisoskelin “kiireisimpien” takana.. noh sit viel sellanen kiva juttu et lentokoneen luo piti mennä bussilla; kukaan ei päästänyt meitä istumaan, joten koitin ton kaiken tavaran + lapsen kanssa roikkua jotenki kiinni tangossa et pysyn pystyssä. Lisäks vielä toisella lennolla viereen tuli joku mamma, joka kehtas ruveta valittaa et mun käsimatkatavara pitäis olla kokonaan edellä olevan istuimen alla (se ei siis mahtunu ylätasolle ku oli täynnä), oli siis ehkä pari senttiä sen puolella, ja sillä itellä ei ollu mitään tavaraa.. jeeeeesus. sit samalla siinä taapero ja talvikamppeet sylissä nii kyllä oli onni et oli niin lyhyt lento :DDD

  Like

 5. Moikka!
  Me olemme lähdössä muutaman viikon päästä matkalle, ensimmäistä kertaa esikoisen kanssa. Tiedätkö, saako tuon(tai siis jonkun vastaavan) pussin siinä lähtöselvityksessä rattaille, vai pitääkö itse valmistautua jonkin sortin jätesäkillä :D ? Ja sitten vielä, meillä ei ole lapsella omaa istumapaikkaa lennolla, joten tuleeko lapsi samaan turvavyöhön nousun ja laskun ajaksi ? Kiitos jos kehtaat vastata, en löytänyt netistä tietoa, joten ajattelin kysyä joltakin, joka varmasti tietää :D

  Like

 6. Jep jep. Sen takia sinne koneeseen pitää tunkea ajoissa, koska nykyään iso osa haluaa lentää pelkillä käsimatkatavaroilla, mistä syystä koko kone tulee täyteen tavaraa, eikä viimeisten tavarat välttämättä mahdu enää koneeseen eli ne siirretään ruumaan… monesti jatkolento ei anna odottaa sitä, että hakee ruumaan menneet kamat. Ja tosiaan jos lentää lapsen kans, olis aika ikävä yllätys, jos joutuisi laittamaan sen käsimatkatavaran ruumaan. Tai jos siellä on sellaista tavaraa mikä menis esim roskiin, kun ei saa ruumaan laittaa. Olen pari kertaa nähnyt aika kuuman tilanteen tän asian kanssa, joten en ota riskejä ja jonotan mielummin.

  Ja asiasta toiseen, miten on mahdollista, ettei kukaan noudata niitä käsimatkatavararajoituksia?? Olen nähnyt yhdellä ihmisellä kaksi matkalaukkua ja lisäksi yksi iso olkalaukku käsimatkatavaroina. Eikä sillä lennolla olisi saanut ottaa niin paljon kamaa, lentoemäntä piti aika puhuttelun. Ja sen läppärilaukun mitat on myös usein ilmoitettu, esim. mun isohko läppäri menee just ja just maksimimittoihin Finnairilla, eli läppärilaukkuun ei todellakaan tungeta esim. kansiota… en lähde edes arvailemaan, paljonko ne kamat painaa. Veikkaan et ainakin puolella matkustajista käsimatkatavaroiden painoraja ylittyy reilusti.

  Like

 7. Vau, ei olla vielä ehditty Turkishia testata, mut hyvältä näyttää ja kuulostaa!:) Meidän reissutyyliin ei tuo kaukalon roudaaminen ole sopinut, mutta loistavasti on silti mennyt alle 1-vuotiaan kanssa lentäminen jopa ahtaissa pikkukoneissa. Pakko sanoa, että lentäminen lapsen kanssa ei ole ollut ollenkaan niin horroria, kun moni varoitteli. Varmasti se voi toki sellaistakin olla, mutta asia korostuu puheissa välillä vähän turhankin paljon. Pitkälti kyse on siitä, että osaa ennakoida ja varautua reissun olosuhteisiin – ihan niin kuin arjessakin joutuu miettimään, miten vauva pärjää eri tilanteissa. Koneiden vessojen hoitopöytiin toivoisin vielä jotain insinöörien hiontaa, ovat niin kamalan pieniä ja pää kolisee helposti. Meille tärkeässä osassa kentällä ja lennoilla (ja koko reissun onnistumiseksi) ovat olleet liikkumiseen liittyvät asiat kuten rattaat, kantoreput jne. Kirjoitettiin just itsekin havainnoistamme: https://www.jetlaggies.com/liikkuminen-vauvan-kanssa-matkalla/

  Like

 8. Vitsi tämä olikin hyvä postaus, kun suunnitellaan just ensimmäistä reissua tuon maaliskuussa syntyneen kanssa (: Ja meiltä löytyy juurikin tuo Cloud Q -kaukalo, mietin että tarvii ostaa joku halpis reissua varten kun en todellakaan tuota laita ruumaan mutta sehän olis loistavaa jos sen sais matkustamoon. Ja muakin kiinnostaa mihin pikkurattaisiin tuo menee, en välttämättä halua ottaa meidän yhdistelmien runkoa mukaan… Mutta kiitos näistä vinkeistä, postaus meni talteen kirjanmerkkeihin (:

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s