Meidän ideoilla uudistettu perhehuone!

Muistatteko kun kirjoittelin ellen Kuopiosta muuttoa lukijatapaamisesta Matkuksen perhehuoneessa? Keräännyimme 10 muun äidin ja vauvojen ja lasten kanssa perhehuoneeseen juttelemaan IKEAn suunnittelijan kanssa siitä, miten perhehuone on palvellut tähän asti ja mitä muutoksia siihen kaivattiin.

Tilaisuus oli tosi mielenkiintoinen ja tosi avartavakin, koska siinä oppi paljon muiden ajatuksista. Pakko sanoa, että Matkuksen perhehuone on heittämällä paras, missä oon koskaan ollut ja aika monessa eri kauppakeskuksessa on tullut Danten kanssa käytyä. Stockat, Forumit ja Kampit jää tuossa kyllä todella jälkeen, kuten myös Ideaparkit ja Koskikeskukset. Ensinnäkin, perhehuone Matkuksessa on tosi iso ja sinne mahtuu helposti rauhallisesti monta perhettä kerralla. Toiseksi, se on todella laadukas ja siinä on selkeästi käytetty paljon harkintaa. Ja kolmanneksi, se on hyvin hoidettu. Siellä ei ikinä haise eikä ole sotkua vaan se on aina mukava paikka tulla. Se on todella viihtyisä paikka mennä käymään leikittämässä vauvaa tai ryömimässä pienen kanssa, sillä siellä on rauhallista, puhdasta ja mukavaa.

No, näistä lähtökohdista huoneen muokkaaminen tuntui minusta hieman hifistelyltä ja viilaukselta, mutta yllättävän paljon eri äideillä löytyi ideoita. Sellaisia, jotka eivät minulle vastasyntyneen äitinä olisi edes tullut mieleen. Esimerkiksi uloskäynti-nappulan sijoittaminen ylemmäs, ettei taaperot pääse karkaamaan. Tai sohvan tuominen imetystilaan, kun on paljon vauvoja, jotka suostuvat syömään rintaa vain makuuasennossa. Verhoja ujommille imettäjille ja huoneen uudelleenjärjestäminen, niin, että vauvat ja leikki-ikäiset ovat hieman kauempana toisistaan, jotta leikin äänet eivät häiritse pienimpien ruokailuja. Erilaiset imetysmahdollisuudet on huomioitu eri imetyskopeissa ja lisäksi pieniä asioita kuten talouspaperia sohvien luona yms. on osattu ottaa huomioon todella hienosti.

Pohdittiin valoja ja niiden pehmennystä hoitopöytien yläpuolella ja villeimmät ideamme johtivat ajatukseen vaippa-/sosekoneesta, josta saisi ostettua vaipan unohtuneen tilalle tai soseita yms., jos hoitokassin pakkauksessa on jotain olennaista unohtunut. 

Aika moni meidän idea tuntui hieman hifistelyltä ja ennen kaikkea melko mahdottomaltakin järjestää, mutta IKEAn suunnittelija huomioi nämä kaikki ja kuulemma uusi perhehuone on aivan liikuttavan hyvin suunniteltu. Ystäväni laittoi viestiä heti tapahtuman jälkeen ja kertoi muutoksista ja oli aivan mieletöntä huomata, että tuota automaattia myöten kaikki toiveet oli huomioitu. Isoon tilaan tehtiin valtavasti muutoksia ja sinne saatiin todellakin tehtyä kaikki, mitä oltiin toivottu. Mm. se automaatti. Josta kaltaiseni reikäpäät voivat ostaa vaipan tai soseen tai muuta olennaista.

(Perhehuoneen ideointitapaaminen oli aikamoista vauvatohinaa ja oli kyllä aivan mieletöntä päästä osallistumaan tällaiseen tapahtumaan ja projektiin. Kiitos kaikille osallistuneille! :)

Ihan mieletöntä! Harmittaa, ettei itse pääse nauttimaan tuosta enää kun ei ole kuopiolainen, mutta kun on taas Kuopioon asiaa, mennään varmasti käymään tuolla katsomassa paikan päällä paikan viihtyvyyttä. Siihen asti nauttikaahan te kuopiolaiset vanhemmat ja lapset. Käykää paikan päällä ja kertokaa, miten muutokset ovat mielestänne onnistuneet! Toivottavasti osasimme toivoa oikeita asioita :) 

17 thoughts on “Meidän ideoilla uudistettu perhehuone!

 1. En todennäköisesti tule ikinä tuolla käymään, mutta on ihan tajuttoman upea! Erityisesti tuo automaatti, ihan huippu idea!

  Like

 2. Me vierailtiin kesällä Kuopiossa ja Matkuksessa. Tuli katsastettua tämäkin tila silloisen kolmikuisen vauvan kanssa. Olin yllättänyt siitä, miten tilava ja puhdas hoitohuone oli. Löytyi lisäksi vaikka minkälaista tarviketta. Aika monissa hoitohuoneissa tullut käytyä, kun on kaksi lasta, joten Matkuksen on aika yliveto – ja varmasti etenkin teidän uudistustenne jälkeen 😊

  Like

  1. Joo, siis megaisot pisteet vielä siitäkin, että muutenkin kiitettävän hyvä perhehuone haluttiin parantaa entisestään :)

   Like

  1. No eikö? Tää oli erään äidin villi idea, joka sai paljon kannatusta, mutta emme me oikeesti uskoneet, että tuollainen järjestyisi :D Ihan mieletöntä, nimim. aina välillä hoitokassista unohtuu jotakin :)

   Like

 3. Liikaa tummia sävyjä aikuisten makuun, eikö perhe/lastenhuoneen tulisi olla värikäs ja iloinen ajanviettopaikka? tuossa on juuri se että aikuiset ajattelee kuinka tyylikästä tuo harmaan+valkoisen yhdistelmä on. Mutta unohdetaan täysin mistä väreistä lapset pitävät, lapset tykkäävät kirkkaista iloisista väreistä joita tulisi olla erityisesti lastenhuoneessa piristämässä. Harmaa on masentava väri muutenkin koleassa talvisessa Suomessa, jossa saisi käyttää enemmänkin värejä kun luonto niitä tarjoaa vasta kesällä. Onneksi huoneissa on edes vihreää ja liilaa! tosin nekin aivan liian tummia synkkiä värejä lastenhuoneeseen, joka kaipaa värikkäitä värejä. Hyvä yritys, mutta sisustus on enemmänkin aikuiseen makuun. Jos lapsilta kysytään, pitävät he usein värikkäästä sisustuksesta. Jos ei muuta niin seinissä voisi edes käyttää hauskoja (vaihdettavia) seinätarroja lasten makuun

  Like

  1. Mä en ymmärrä tätä joidenkin ihmisten oletusta siitä, että a) perhehuone olisi vain leikki-ikäisille ja b) lapset tykkäävät vain kirkkaista väreistä. Yritäpä imettää vauvaa tai syöttää taaperoa ylivirikkeellisessä ympäristössä. Perhehuone palvelee niin imeväisikäisiä kuin muunkin ikäisiä lapsia, ja riemunkirjava huone ei palvele ketään yhtä hyvin kuin rauhallisten sävyjen yhdistelmä :) Sama pätee ihan lasten huoneisiin kotonakin. Ei niiden tarvitse olla sateenkaaren värejä alusta loppuun, riittää, että tilassa on paljon värikkäitä leluja ja kirjoja, seinät ja muut pinnat saa olla aika rauhallisia, varsinkin jos lapsi nukkuu ko. huoneessa. Perhehuoneessa on tarkoituksena myös nukkua, imettää, syöttää, rauhoittua ja olla rauhassa. Se ei ole leikkitila, joka on Matkuksessa erikseen, vaikka toki tuolla saa lapset myös leikkiä.

   Like

  2. Ja entisenä kuopiolaisena ymmärsin että tuo perhe huone on tarkoitettu nimenomaan hengähtämiseen ja rauhoittumiseen, siellä kuului sellaista rauhallista musiikkia. Musta se oli niin ihana paikka kaiken hälyn keskellä. Jos siellä olis sellainen HopLop fiilis niin koko hommasta lähtis idea. Matkuksen käytävillä kyllä löytyy niitä leikki paikkoja jossa sitä “lapsille mieluista” värimaailmaa riittää.

   Tulipa kyllä tosi viihtyisä ja kaunis huone. Tuollaisia muihinkin ostareihin lisää! 💕

   Like

  3. Itse asiassa on tutkittu että liikaa kirkkaita värejä sisältävät tilat vaikuttavat lapsen mielialaan ja esimerkiksi saattavat ahdistaa tai hermostuttaa lasta. Hillityt värit muutamalla kirkkaammalla väripilkulla auttavat lasta keskittymään ja rauhoittumaan. Esim. päiväkotien sisustusta suunnitellaan juuri tämä huomioon ottaen. Tällaisten tilojen olisi juuri hyvä ollakin mahdollisimman kodinomaisia.

   Like

 4. No voi moro kuinka hieno!! Tästä mallia kaikille! Harmi, kun en asu Savossa, mutta hieno on! Kaksosten kanssa on välillä jännittävää liikkua, jos tulee molemmille samaan aikaan nälkä, jos tietäisin et kauppakeskuksessa olisi näin upea perhehuone, lähtisin paljon rohkeammin liikkeelle!

  Like

  1. Kiitoksia, superkiva kuulla :) Ja just tätä haettiinkin, että tuonne uskaltaa tulla rohkeasti kaiken ikäisten kanssa, kuin oma olohuone kauppakeskuksessa :)

   Like

 5. Kävimme testaamassa uudistetun perhehuoneen, ja vaikka aiemmassakaan ei ollut moittimista niin nyt huone oli erityisen viihtyisä, ja sinne olisi tehnyt mieli jäädä vain loikoilemaan shoppailun sijaan :D seinältä katselinkin teidän valokuvia suunnittelupalaverista. Eritoten tykkäsin siitä hämärästä imetysnurkkauksesta kun verhotkin sai vedettyä eteen :)

  Like

  1. Tosi kiva juttu! :) Ja just se oli mulla ainakin toivelistalla, että imetysnurkkaus on rauhallinen. Ainakin meidän poitsu oli rinnalla sellainen, että kirkkaat valot ja metelit kiinnitti huomion ja tissi unohtui :) Yritettiin saada tuonne vähän kaikille kaikkea :)

   Like

 6. Matkus on ollutkin aina lempparini, eikä suotta 😍 tuo varmaan täytyy testata heti seuraavalla kerralla kun siskon lapsikatraan kanssa sinne aikaudutaan 😊

  Like

 7. Käytiin testaamassa 3,5 kk ikäisten kaksostyttöjemme kanssa ja voi luksusta! Ihanan rauhaisaa imettää, hoitaa vaipanvaihdot jne. Todella hyvä huone 🤗

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s