Korvikerumbasta

“Heippa! Minua kiinnostaisi miten teidän arjessa on toiminut korvikkeiden syöminen. Itselleni on juuri syntynyt esikoinen ja näyttäisi siltä, ettei rintamaitoa tule riittävästi, jonka vuoksi joudumme imetyksen lisäksi tukeutumaan korvikkeeseen. Mietityttää miten käytännössä homma toimii korvikkeiden kanssa sujuvimmin silloin kun olen vauvan kanssa ulkona liikenteessä/asioilla. Korvikkeiden säilyvyys, tuttipullorumba yms. Olisiko tähän jotain vinkkejä?”

Yksi toiveistanne postausaiheiden suhteen oli tämä korvikkeisiin liittyvä kysymys, ja tässä pakkailessa miljoonaa korviketetraa mukaan Välimeren risteilyllemme ajattelin ottaa hieman tästä kiinni. Näin eilisten Halloween-kuvien kanssa, sillä mitään korvikekuvia en ole edes ottanut missään vaiheessa. Meillä on itse asiassa siirrytty pääasiassa korvikkeeseen, koska D ei vana useimmiten halua ottaa rintaa. Tai kun ottaa, niin se ei kuitenkaan riitä, joten joudun antamaan korviketta lisäksi. Kyllä meillä edelleen rinnalla käydään päivittäin, mutta tyypillä on ihan liikaa liikettä ja vauhtia siihen, että siinä jaksaisi viihtyä pidempään.

Me ollaan korvikkeena annettu aina Arlan luomukorviketta, joka on valmiiksi tetrassa. Tässä on omat hyvät ja huonot puolensa. Hyvänä puolena on se, että sitä ei tartte sekoitella tai lämmitellä tai muutakaan, vaan se menee meillä suoraan tetrasta pulloon ja siitä naamariin. Tetra on 2 dl ja se onkin melko lailla tyypin kerta-annos nykyään, tai no Dante syö vähän vaihdellen 100 ml ja 200 ml väliltä annoksia. Iltaisin menee aina tuo 200 ml ennen nukahtamista ja päivällä riippuu ihan hirveästi. Hän lopettaa itse aina syömisen ja annan just niin paljon, kuin haluaa. Hyvin syö ja käyrillä kasvaa. Kolme kertaa päivässä syö soseita ja maitoa menee meillä välillä jopa litra vuorokaudessa. Aikamoinen syöppö, jolle ruoka maistuu, mutta liikkuu toisaalta niin hullun paljon, että ei oo paljoa kiloja kertynyt, edelleen kasvaa tiukasti käyrällään.

Mutta tosiaan, tetrakorvikkeen hyvät puolet on sen helppoudessa. Meillä on aina hoitolaukussa useampi tetra mukana ja sieltä sitten nakataan pulloon ja syöttöhommiin. En halua antaa mitään jauhekorviketta, ihan vaan sen takia, että Nestlen moisia vastustan enkä näe syytä alkaa sekoittelemaan minkään muun jauhekorviketta veteen, kun Arlalta saa hyvää valmista luomumaitoa. Meillä kun ei ole poitsulla mitään maitoherkkyyksiä, niin tuo lehmänmaitopohjainen korvike käy hänelle hyvin. Meillä uppoo korvike myös niin jääkaappilämpöisenä kuin huoneenlämpöisenä, joten laitan välillä 100 ml pulloon, ja nakkaan loput jääkaappiin. Nälän koittaessa maito menee ihan suoraan jääkaapistakin oikein mielellään. Ulkona tuo tetrasta löytyvä korvike on siis maailman paras ja helpoin, eikä ole mitään rumbaa.

Meillä on varmaan viisi Aventin samanlaista pulloa kierrossa ja ne riittävät niin, että niitä pestään pari kertaa päivässä. Me pestään kaikki pullot aina käsi ja itse asiassa hoitokassista löytyy aina pulloharja ja pieni purkki pesuainetta. Pystyy tarvittaessa pesaisemaan pullon reissussa tai pitkänä päivänä kaupungilla. Prismasta löytyi joku aika pieni pulloharja, ja sen kanssa ollaan yleensä aina liikuttu. Korvikehan säilyy tetrassa parasta ennen -päivään saakka ihan huoneenlämmössä, joten sen mukana kuskaaminen on todella simppeliä. Jos tiedän, että tyypille tulee nälkä n. 2 tunnin aikana kotoa lähdöstä, niin heitän maidon jo valmiiksi pulloon ja tuohon meidän hoitokassin termaripuolelle. Oon aika tarkka, etten anna liian kauan pullossa ollutta maitoa Dantelle, vaan sitten vaan kylmästi kaadan sen pois ja otan uuden tetran puhtaaseen pulloon. Nuo nyt on sen verran edullisia, että en ala miettimään ja riskeeraamaan asiaa.

Miinuspuoli tetroissa onkin sitten se mukana raahaaminen. Nyt kun ollaan lähdössä viikon reissuun, ollaan ajateltu, että pitäisi olla maitoa mukana litra per päivä. Eli siis varmuuden vuoksi 8 litraa maitoa :D Ja soseet ja naksut ja muut kivat. No, Dante matkustaa melko lailla isolla matkalaukulla siis, mutta se on mun mielestä sen arvoinen juttu. Kyllä me pärjätään vähemmillä matkatavaroilla, kunhan saadaan pitää meidän oma korvike matkassa. Jos ei olisi näin natsi kuin minä, niin ottaisi tietty matkalle mukaan jauhekorvikkeen, mutta en mä halua lähteä vaihtamaan merkkiä ja jotenkin ajatus jauhekorvikkeista on niin luotaantyöntävä, että en ole halunnut sellaisia kokeilla. Tää Danten maidon suurkulutus-aika on niin lyhyt, että oon ihan valmis tekemään pieniä joustoja ja tarvittavia pakkausrumbia sen aikaa kun korvike on ihan ykkönen hänen ruokailuissaan.

Oon myös laittanut aina yöksi valmiiksi yhden tetran ja puhtaan pullon odottamaan ja heti kun kuuluu sellaista nälkäistä heräilyä, niin maito pulloon ja tyyppi kainaloon. Ensin rinnalle ja sitten tuttipullosta loput. Tää on ollut ihan hyvä iltarutiini, kun pari yötä mies joutui etsimään puhdasta tuttipullon päätä aamuneljältä :D

Tähän on varmaan mielipiteitä yhtä paljon kuin äitejä, mutta mä liputan noiden tetrojen puolesta, ja meillä on ainakin toiminut todella hyvin ne Arlan luomukorvikkeet :) Miten muilla korvikkeellisilla on homma toiminut? 

15 thoughts on “Korvikerumbasta

 1. Meillä on myös huhtikuussa syntynyt pieni ihana poika, joka on ollu lähes koko pienen elämänsä korvikkeella kun imetys epäonnistui. Meillä on käytössä Tuuti, tykkään kun on kotimainen, ei sisällä palmuöljyä ja korkilliset purkit on älyttömän kätevät. Kotona on käytössä litran purkit ja kodin ulkopuolella aina 200 ml purkit, juo 120-160 ml kerralla. Öisin laitan maidon valmiiksi tuttipulloon jääkaappiin ja käyn heittämässä hetkeksi mikroon kun herään nälkä-ähinään. Meillä on käytössä viisi mamin anticolic-pulloa ja ai jumalauta että vihaan niitä kun niissä on niin monta osaa :D vaikka imetyspettymys oli kova enkä tiennyt mitään korvikkeista ennen tätä, on tämä tuttipulloilu sopinut meidän perheelle älyttömän hyvin :) enkä koskaan ole joutunut kuulemaan yhtään poikkipuolista sanaa korvikkeen käytöstä.

  Like

  1. Meillä hyvin saman lainen tarina. Tyttö siirtyi ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaan korvikkeelle, kun ei saanut maitoa kunnolla rinnasta. Syy selvisi vasta myöhemmin kun imetys oli jo mönkään mennyt.
   Meidän perheelle pulloilu sopinut myös hyvin :) pääsee iskä ja isovanhemmatkin osallistumaan syöttämiseen. Ja alusta asti olen muutenkin ottanut sen asenteen että eipä tämä sen vaivalloisempaa ole :)
   Meillä myös Tuuti käytössä. Ja oikeastaan samat syyt kuin yllä. Kotimaisuus ehdoton plussa :) Ja tykkään myös kun purkkeja on kolmea eri kokoa. Litran purkki on näppärä niin ei tarvi koko ajan ottaa uutta purkkia ja tulee vähemmän roskaa :)

   Like

  2. Meillä sama homma! Kotona Tuutin litran tönikät ja reissussa pikkutetrat. Mamin pulloilla (noin 10 kpl) pyöritetään arki, kaksi kertaa päivässä joutuu pullot pesemään. Mulla siis kaksoset, joten aikaa ei pullojen keittelyyn tai käsinpesuun ole: pesen ne astianpesukoneessa. Öisin laitan valmiit pullot jääkaappiin. Tytöt nyt kalenteri-iässä 8 viikkoa ja korjatussa iässä 2 viikkoa ja syövät noin 120 ml kerrallaan, kolmen tunnin välein (suurinpiirtein).

   Like

 2. Mun poju veti 1kk iässä tissin lisäks 1l korviketta päivässä. 😂 Hän tosin kasvoikin omalla käyrällään, aika ylhäällä. 😋 Nyt 1-vuotiaana ja 3kk vanhana, on kuitenkin oikein sutjakka nuorimies, vaikka yhä ottaa extravälipaloja rinnasta. 😁

  Käytin myös tetroja. Kun maitoallergiaa epäiltiin, käytin kuukauden jauhetta ja oli hankalaa! Senkin kanssa kyllä oppi pelaamaan niin, että mukana oli aina pari pulloa, missä oli jauhe valmiina ja lisäksi avaamaton pullovesi kaupasta tai ennen kotoa lähtöä keitettyä vettä. :) noh, kaikkia muita allergioita sitten löytyi, paitsi se maito. 😂

  En ole edes ajatellut, että Suomessa joku käyttäisi jauheita, kun tetrat on niin helppoja! :)

  Like

 3. Sairaalassa oli käytössä Tuuti, mutta sekin käsittääkseni lähinnä siksi, että sattuivat vaan ilmaiseksi sinne saamaan. Vaihdoin kotona NAN H.A. korvikkeeseen, koska ajattelin vatsan sulattavan paremmin pienemmäksi pilkottuja proteiineja. Kun kipuhuudot alkoivat parin viikon iässä selasin nettiä ja päätin koittaa Nutrilon omneo-korviketta. Moni tuntui saaneen siitä avun ja jauheiden sekoittelu kuullosti aika pieneltä siihen nähden, että vauvan vatsavaivat olisi saanut kuntoon. Huudot kuitenkin jatkuivat ja ainoa korvike (ja ylipäätänsä maito tai ruoka), joka sopii on lehmänmaito allergisten Nutrilon pepti. Eli meillä mennään kalliilla jauhelinjalla pakon sanelemana. Kaapit on täynnä edelleen tetroja, että jos joskus niihin pääsisi takaisin. Paljon me edelleen liikutaan. Itse annostelen reissuun jauheet valmiiksi pulloihin, joihin lisäilen sitten veden. Mukana kulkee sitten termarissa kuumat vedet ja toisessa pullossa kylmät keitetyt vedet. Pari kassia on kyllä melkein aina vakio. Vesipullot ja valmiiksi annostellut tuttipullot (ja varatuttipullot jauheineen) vie kummasti tilaa ;) ja ruoan esivalmistelu kanssa vie lähtötohinoissa kummasti minuutteja.

  Like

 4. Saanko kysya miksi vastustat jauhokorvikkeita niin paljon, jos ette ole edes kokeilleet? Itse olin korvikkeita vastaan ennen pojan syntymaa ja olin aivan varma, etta imetan hanta 1v asti. Noh, toisin kavi. :D
  Meilla poju joutui korvikkeelle ollessaan 3kk terveysongelmieni takia ja jauhokorvikkeita (en ole loytanyt nestemaisia valmis korvikkeita taalta missa asun) olemme antaneet ja kylla maistuu! (Ikina en ole antanut Nestlen jauhoja). Meilla kaytossa luomujauhokorvike ja valilla ollut myos vuohenmaitokorviketta, jota poju on tykannyt juoda. Ei ole aiheuttanut mitaan ongelmia ja ylakayrassa (90th percentile) ollaan menty koko aika. Toki saattaisin kanssa harkita itse noita ready made korvikkeita mutta kun en taalta ole loytanyt, niin jauho on ollut todella hyva ja varma tapa ruokkia poju.
  Tarkoitus ei ole hyokata sinua kohtaan vaan kertoa oma kokemukseni jauheista :) Ja ihanaa ja lampoista reissua Valimerelle!

  Like

 5. Meillä mentiin vatsavaivaisen (allergisen, kävi ilmi myöhemmin) vauvan kanssa ensin Nutrilon Omneolla ja myöhemmin normiversiolla. Näin autottoman perheen näkökulmasta nesteen raahaaminen litrakaupalla (niiden vaippojen ja normiruokien lisäksi) tuntui tyhmältä, joten pääosin mentiin jauheella (ja miksi ei, suomessa on loistavalaatuinen juomavesi). Tokihan me jossain vaiheessa tajuttiin, että yöllä on ehkä helpompaa kaataa valmista korviketta tetrasta, mutta muuten reissussakin jauheet oli superiisit kantaa mukana (etenkin isomman jo kiinteitä syövän vauvan kanssa, kun ei tarttenut olla keitettyä vettä).

  Like

 6. Meillä myös ollut alusta asti käytössä valmiit tetrat ja merkkinä Tuuti. Aluksi siis lisämaitona ja nykyään jo mennään pelkällä korvikkeella. Meillä oikeastaan merkin valinnan teki mies, kun lisämaidon antaminen oli aloitettava huonon kasvun vuoksi, hän lähti kauppaan, kun minä jäin kotiin imettämään. Koska mitään vaivoja ei tuosta Tuutista tullut, niin päätimme, että tällä mennään.

  Kotona käytössä litran tetrat ja hoitolukussa mukana kulkee 200 ml tetrat. Meillä meinaa ongelmana olla noissa pikkutetroissa se, että paljon menee maitoa viemäristä alas, kun meidän neidin kerta-annokset ovat aina olleet melko pieniä. Hän juo kerralla vaan 100-120 ml ja olen ollut aika tarkka siitä, että jos avattu purkki on ollut jo kauan hoitolaukussa lämpimässä, avaan suosiolla uuden. Muuten olen ollut imetyspettymyksen jälkeen oikeastaan ihmeissään, kun ei tämä korvikerumba olekaan niin vaikealta tuntunut ja tuore iskä on ollut innoissaan, kun hänkin pystyy syöttämään pullosta. Ja tärkeintä meille on todellakin ollut se, että tyttö on nyt kovin tyytyväinen kun saa kerralla mahansa täyteen ilman kauheita rintaraivareita ja imetystä, jonka jälkeen jäi aina nälkäiseksi. Jälkeen päin ajateltuna olisi pitänyt siirtyä pelkkään korvikkeeseen jo aikaisemmin. Lisämaitoa kun kuitenkin on annettu lähes koko ajan ja imetyshetket olivat 4-6kk ikäisen kanssa meille molemmille hirvittävän stressaavia kaameiden raivareiden ja nälän takia. No, jos sama tilanne joskus on seuraavien lasten kohdalla, niin silloin olen viisaampi!

  Like

 7. Ettekö te steriloi pulloja ollenkaan?? Meille on aina korostettu sitä, että pullot steriloitava keittämällä joka käytön jälkeen niin kauan kun vauva ei vielä saa kiinteitä ja senkin jälkeen mielellään. Muuten tää rumba oiskin ihan helppo homma, mutta toi sterilisointi on ärsyttävää.

  Like

  1. Jopa keskolassa pestiin vaan käytön jälkeen astianpesuaineella ja aamuidin vaan uusi puhdas steriloitu pullo. Joten ei tarvii steriloida joka käytön jälkeen. Meillä tytöllä just tää arlan luomukorvike, jos oon asioilla tmv enkä ole kotona imettämässä, mut pojalla allergiaepäilyn vuoksi pepti-jauhekorvike. No siis sehäm haiseekin niin kaameelta ettei mene alas.. Tai siis vissiin maistuu. No ei auta kuin pumpata (herun tosi huonosti pumpulle, pakko pumpata öisin), jos meinaan poistuu yksin kotoa.. Jeejee..

   Like

 8. Me käytettiin myöskin tuota Arlan luomukorviketta sen jälkeen kun en enää pumpulle herunut. Jotenkin en edes pitänyt vaihtoehtona jauhekorviketta, se pullorumba oli jo muutenkin tarpeeksi aikaa vievää, joten mielummin meni sit niillä valmiilla tetroilla.
  Me reissattiin paljon vauvavuonna ja pakattiin kyllä aina reilusti maitoa mukaan, pari kertaa nimittäin kävi niin ettei löydettykään kaupasta tuota arlaa ja ostettiin tuutia tai nania. Tuutista tyttö puklas aivan järkyttävän hajusia pukluja ja nan aiheutti hirveät mahakivut. Mielummin siis pakkaa mukaan reilusti sitä tuttua korviketta, kuin että vauva joutuu kärsimään mahakipuja tai pukluja!
  Täytyy kyllä sanoa nyt kun muisteli tuota pullorumbaa, että oon niin onnellinen että meillä on nuo ajat takanapäin! :D Tyttö on nyt 1v2kk ja juo pullosta vain päivä- ja yöunille mennessä ja sekin maito on ihan tavallista maitoa. :D

  Like

 9. Meillä on 5kk ikäinen poitsu. Meillä oli stressaava synnytys ja sairaalaoloaika, mikä johti siihen että kovasta yrityksestä huolimatta ja maidon nousun puutteessa imetys jäi pariin viikkoon. Ollaan siis oltu korvikkeella koko ajan, ja oon itse kokenu tän jotenkin tosi helppona. Pullojen pesemiseen tulee rutiini ja meillä on kans yöksi valmiina pullo ja korviketetra pojan huoneessa niin yösyöttö on helppoa. Meillä on kans käytössä Arlan luomukorvike tetroissa ja koen sen myös helpoksi. Meillä menee joskus vähän maitoa pullosta hukkaan mut ei oo juuri haitannut, pieni rahanmeno. Toki tää korviketouhu sitä rahaa syö kun meilläkin aina ollut isoruokainen poika, mutta pieni aika ja sinänsä pieni summa ettei sitä tuu ees ajateltua. Samassa sitä ruokaa ostaa pojalle kuin meille.

  Pulloruokinnan helppoudesta oon tykännyt. Pullo vaan esiin ja poitsulle suuhun kun nälkä tulee, oli missä vaan. Oon itse pystyny liikkumaan harrastuksiini sen kummemmin miettimättä kun mies voi ruokkia poikaa. Meillä heräiltiin 4kk asti öisin paljon, joten voitiin helposti jakaa öitä silloin kun mies ei ollut töissä.

  Oon siis kaikkinensa aina kokenut helpoksi ja miellyttäväksi tän korviketouhun :)

  Like

 10. Vauvamme syö pelkästään korviketta ja herkkävatsaisuuden johdosta tällä hetkellä mennään Peptillä. En näe pullojen pesua, mikrottamista, veden keittämistä tai jauheen sekoittamista mitenkään erityisenä rumbana. Sillä ruoalla mennään, mikä on parasta ja mahdollista vauvalle. Tämä on kuitenkin niin lyhyt aika, kun tarvitsee pelata näiden purkkien kanssa. Ollaan liikuttu tosi paljon ja pulloruokinta ei ole ollut mikään hidaste siinä, vähän etukäteisvalmisteluja se tietysti vaatii. Rutiinit onneksi muodostuvat nopeasti.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s