Imetys & pulloruokinta – 3 kuukauden välikatsaus

Kiitos kaikille vinkeistä edelliseen postaukseen, siellä oli ihan paljon hyvää infoa silmällä pitäen ensimmäistä reissuamme. Reissuhommiin palailen varmasti pian uudelleen, jahka olemme selvinneet ensimmäisestä ulkomaan matkastamme.

Tänään ajattelin kuitenkin siirtyä matkoista syömisiin ja tehdä pientä katsausta siihen, miten kolmen kuukauden kohdalla on toiminut meidän imetys & pullottelu-taival. Ennen vauvan syntymää kirjoittelin näin:

“… suunnitelmamme tässä vaiheessa on opettaa pullolle hyvin aikaisessa vaiheessa. Jos maidontuotanto sen vaan sallii, niin pyrin pumppaamaan äidinmaitoa pulloon ja antamaan sitä osan ajasta pullosta. Imettäminen olisi päätoiminen ruokintamuoto, mutta tavoitteena olisi pumpata vaikkapa yhdelle yöruokinnalle ja yhdelle päiväruokinnalle pulloon maitoa…”

Sain aika paljon varoituksia, kuinka pullo voi sekoittaa imetyksen jne. Mulle kuitenkin pullotoive oli ehdoton, sillä tarvitsen sen tiedon, että tarvittaessa voin olla erossa vauvasta pari tuntia, eikä tarvitse stressata sitä, onko vauvalla silloin nälkä. Nyt kun vauva on reilu 3kk, voin ilokseni todeta, että tähän mennessä olemme onnistuneet toiveessamme. Tiedän toki, että jatkuvasti on se riski, että vauva alkaa hylkimään rintaa, mutta toisaalta jatkuvasti ollaan lähempänä tavoitettani imetyksen suhteen :)

Ensimmäisen kerran vauva oli rinnalla rintakumilla avustettuna (lähinnä koska en luottanut itseeni), mutta sen jälkeen on menty ilman apuvälineitä. Koska maito nousi hitaasti, sai vauva sairaalassa muutaman kerran lisämaitoa. Lisämaitoa haluttiin antaa ruiskusta, mutta meillä oli oma Aventin pikkupullo mukana, ja halusin syöttää lisämaidot heti pullosta. Annoimme myös tutin käyttöön heti toisena päivänä, kun imuote oli löytynyt. 2,5 kk mentiin niin, että vauva ei välittänyt metriäkään siitä, oliko rinta vai pullo. Aina maistui, kaikki mitä tarjottiin. Nälkänen kundi :D Maitoa tuli ekan kuukauden ihan mahdottoman paljon ja sitä pumppailinkin pakastimeen. Pahan päivän varalle.

Kielijänneleikkauksen jälkitoimenpiteenä suositellaan käyntiä imetysohjaajalla, että saadaan tuo imuote tarkistettua. Me kävimme kesäkuun alkupuolella siellä, ja imuotteessa ei ollut korjattavaa. Mun imetysotteissa sen sijaan oli, jos halusin säästellä hartioitani kivulta. Suosittelen kyllä hyvää imetysohjaajaa lämpimästi. Mä sain ihan pienillä ohjauksilla paljon paremmat imetysasennot itselleni, enkä ois tajunnut niitä ikinä itse vaihtaa. No anyway, imuote oli siis edelleen hyvä leikkauksen jälkeenkin ja ajattelin, että nyt mennään iloisesti imettäen vielä monta kuukautta.

Noin kolme viikkoa sitten iski kuitenkin erikoinen kausi. Ykskaks rinnalla alkoi ihmeellinen poiskääntyminen ja jos yritin sitä tuputtaa, niin itkukin. Onneksi tajusin melko pian, että kyseessä on todennäköisesti ensimmäinen kausi rintaraivareita. Kokeilin pumpata ja antaa pullosta, ja johan maistui. Vaikka alkuun rinnat oli todelliset suihkutissit, niin viime aikoina tilanne on rauhoittunut. Suihkuamalla tulee ihan harvakseltaan enää ja maidon määrä on selkeästi tasaantunut eikä heruminenkaan ole niin älyttömän voimakasta. Ajattelin heti ensiksi, että apua, ei ole enää tarpeeksi maitoa, mutta sitten tutustuin hieman enemmän rintaraivareihin ja totesin, että taidetaan olla ihan esimerkillisten rintaraivareiden äärellä. Tuossa kolmen kuukauden aikoihin tulee kuulemma ekat raivarit, joiden syynä on useampi asia. Vauvan imeminen muuttuu refleksistä tahdonalaiseksi ja vauva alkaa itse “päättää” milloin ja miten haluaa syödä. Pumppaamalla oli ihan selvää, että maitoa riittää, mutta vauva halusi ennemmin pullon. Kaikki kauhuskenaariot siitä, miten imetys nyt päättyi meidän osalta, kävi jo mielessäni.

Vauva suostui jatkuvasti syömään rintaa unisena. Öisin ei tarvinnut turvautua pulloon ja päivälläkin sai syötettyä hyvin, jos antoi ruokaa heti vauvan herättyä, tämän ollessa vielä unelias. Vauvan sai myös hämättyä rinnalle suihkussa tai kylvyssä.

En stressannut tilannetta. Ajattelin, että asia menee itsekseen ohi tai sitten jos ei mene, niin ei voi mitään. Syötän unista vauvaa rinnasta ja muutoin pullosta, jos niikseen on. Ajoitin ruoan vaan useammin päikkäreiden lopuksi ja pulloa jouduttiin käyttämään ehkä kahdesti/kolmesti päivässä. Omalla maidolla mentiin, vaikkakin se pullolla pelaaminen oli hieman ärsyttävää. Ensin pumppaat vaivalla reilu 200 milliä (kahdelle ruokakerralle) ja otat ne pienessä kylmälaukussa kaupungille. Ensin pitää etsiä lämmityspaikka ja sitten vauva suostuukin ottamaan rintaa ja koko lämmitetty pumpattu maito menee roskiin. Kannoin korvikettakin varuilta mukana.

Meillä selvittiin ekoista rintaraivareista kolme viikkoa molemminpuolisen hyvän asenteen vuoksi. Mä en suostunut stressaamaan tilannetta ja vauva ei ole varsinainen rintaraivaroija sanan varsinaisessa merkityksessä. Tuo ei juuri hermostunut rinnalla, hän ainoastaan kieltäytyi siitä. Huudoksi homma yltyi vaan jos yritin tuputtaa. Muuten hän vaan käänsi päätä pois ja katseli minua tai ympärilleen. Loppuvaiheessa hymynkin kera, eli ei sitä oikein raivariksi voi sanoa mitenkään. Kyllähän se pahalta tuntui kun vauva ei hyväksynyt rintaa, mutta hoin vaan itselleni, että se ei haittaa, se menee ohi. En tuputtanut rintaa vaan odotutin vauvaa hetken ja annoin pullosta. Viikon verran vauva kieltäytyi vähän kiukkuen rinnasta, sitten vaan päätään tomerasti pois kääntäen ja loppuvaiheessa jo hymyillen. Kolmannella viikolla aloin huomaamaan, että pikkuhiljaa rinta kelpasi myös ei-uniselle vauvalle. Huomautin miehellekin, että tuohan suostuu välillä olemaan ihan normaalisti rinnalla. Ja sitten kuin veitsellä leikaten rintaraivarit loppuivat vaihtuen tiheän imun kauteen. Nyt se tissin näkeminen aiheuttaakin ilonkiljahduksia ja innokasta hyökkäämistä kimppuun kuin possu limppuun :D On tää aikamoista, kun kaudet vaihtuu tiuhaan. Nyt onkin menty pari päivää ilman yhtäkään pulloruokintaa ja vauva voisi asua tossa tissillä. Oon hänen antanut siinä viihtyä tilaustaan tehden, mutta välillä oon vaan vaihtanut tutin suuhun ja tyytyväinen on tuntunut olevan.

Mielenkiinnolla odotan, mitäs sitten kun tiheän imun kausi tästä loppuu jossakin vaiheessa. Jatkuuko rintaraivarit vai maistuuko taas niin kuin ennenkin. Vauvat kuulemma nopeasti unohtaa asioita, joten toivon, että tässä tiheän kauden aikana vauva on unohtanut jo sen, että tykkää pullosta enemmän :D

Meillä muuten toimii lähes kaikki pullot. Harvinaisen epävalikoiva niiden suhteen. Ollaan menty niillä hitaimmilla tuttipullon päillä, ja niistä eniten käytössä on Aventin pullot. Ne sopii kiinni mun rintapumppuun ja niistä tulee meidän mielestä hitaiten vauvan syödessä. MAMin pulloja ollaan käytetty myös, mutta niistä tulee mun mielestä pikkuisen vauhdikkaammin maitoa. Hauskaa kyllä, ainoa tuttipullo, joka ei ole kelvannut on “kaikkien hyväksymä Tommee Tippee”, josta mulle moni sanoi aikanaan, että sen ottaa nekin vauvat, jotka ei pulloa ota :D Että sillä lailla valikoiva kuitenkin.

Näin siis meillä. Ainakin ensimmäiset kolme kuukautta ollaan voitu toimia alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, ja kiitos siitä kuuluu hyvinkin lungille lapselle ja sille, että maitoa on riittänyt hyvin niin vauvalle kuin pumpullekin. Itse asiassa ainoa ero suunnitelmaan on ollut siinä, että mies ei ole koskaan yösyöttänyt vauvaa. Ei ole ollut tarvetta. Me ollaan sikäli hyvin kiitollisessa asemassa, että me ei olla valvottu yhtäkään yötä. Dante menee nukkumaan 21 jälkeen, herää 3 ja 6 syömään ja jatkaa unia vielä n. 8-9 asti. Nuo yöherätykset toistaa samaa kaavaa: levotonta pyörimistä ja jos en siihen herää niin ääninäyte. Tissille, uni tulee tissillä, nukkuu röyhtäytyksen yli ja siirto kehtoon. Siellä jatkuu unet. Koko hommaan menee ehkä reilu vartti – vajaa puoli tuntia. Itse lueskelen e-kirjaa samalla pysyäkseni hereillä. Dante on tällä lailla ollut niin “helppo” lapsi, että siksi hänellä itkuisuus on selkeä merkki jostakin. En refluksidiagnoosin aikaan uskonut allergiaan, koska aina nukkui yönsä enemmän tai vähemmän rauhallisesti. Pahimman refluksin aikaan pyöri ja heittelehti kehdossaan, mutta nukkui. Mä en vaan nukkunut :D Onneksi siihen refluksiinkin löytyi syy ja se saatiin korjattua. Viimeisin muutaman päivän ärtyisä kausi oli itse asiassa ihan omaa tyhmyyttä. Käytiin sulkemassa se korvatulehduksen mahdollisuus pois ja tajusimme sitten itsekin, mistä kiikasti. Palataan siihen eri postauksessa.

Me aiotaan ottaa kiinteitä pikkuhiljaa rinnalle tuossa 4 kuukauden kohdalla, mutta toivon, että voin imettää tuonne 9-kuiseksi asti ainakin, vuosi olisi optimaalinen. Se olisi ihan mahtavaa, mutten stressaa siitäkään. Kriittisin aika on jo ohitettu ja vauva on saanut hyvin kasvaa rintamaidolla ja saanut hyviä vasta-aineita. Jokainen päivä on plussaa ja sillä mennään :) Odotan tosin jo innolla sitä, miten tuo tulee suhtautumaan muihin makuihin kuin maitoon, mutta siihen on vielä hetki aikaa. Luulen, että nuo ruokakokeilut on kyllä aika erityisen hauskaa seurattavaa :D

Omasta kokemuksesta en voi kuin suositella tätä lähestymistapaa, sillä on ollut henkisesti tosi helpottavaa tietää, että voin milloin tahansa mennä käymään jossakin ilman, että pitää miettiä tuleeko vauvalle nälkä. Tämä lähestymistapa vaan on melkoinen riski, jos tärkeää on, että täysimetys onnistuu varmasti, joten jokaisen kannattaa itse miettiä, mikä on tärkeintä. Meillä tämä on toiminut, mutta jokainen vauva on erilainen. Tähän lähdettäessä on oltava henkisesti varautunut siihen, että pieleen menee ja vauva alkaa hylkimään rintaa. Meillä ei onneksi käynyt niin :)

50 thoughts on “Imetys & pulloruokinta – 3 kuukauden välikatsaus

  1. En. Aloin sitten hieman rajoittamaan maidontuloa kotikonstein, jottei maito tulisi niin paineella vauvalle ja jotten olisi koko ajan tissisäryn uhrina :/ Harmittaa nyt, mutta jos toinen tulee ja alku on samanlaista maidontulon kannalta, niin haluan lahjoittaa sitä sen ekat 3 kk. Nyt kun tiedän, että se myös vähenee helposti, eikä tarvitse pelätä, että ylituotannosta kärsii koko vauvavuoden :D

   Like

   1. Miten sait rajoitettua kotikonstein?Olen yrittänyt vaikka mitä mutta suihkuamiselle ja runsaalle maidontuotannolle ei näy loppua!

    Like

 1. Heh meillähän kävi niin että vauva alkoi hylkimään tuttipulloa vajaa 6kk ja muuttui täysin tissiposkeksi :) ota näistä nyt selvää.. jotenkin olin mieltänyt että olet 6kk täysimetys-tyyppiä, en tiedä miksi näin ajattelin. Itse täysimetin vähän vajaa 6kk, laskeskelin että sörsseleitä ja sapuskaa saa olla tekemässä about seuraavat 15v ainakin niin pitkitin pöperöprosessin alkua ilomielin :D ainiin ja 4kk tuli sellainen vaihe että maailma kiinnosti huomattavasti enemmän kuin tissi. Ilman stressiä on paras (ja ehkä vaikeasti toteutettava joillakin) neuvo mitä siihenkin vaiheeseen voi antaa. Liikkuminenkin lisääntyi samalla joten pieni notnahdus tapahtui painossa mutta on kuulemma tosi yleistä ja normaalia 4-5kk iässä. Vaiheesta vaiheeseen :D

  Like

   1. Meillä kävi myös noin keskimmäisen vauvan kanssa. Yhtäkkiä lakkasi pullo kelpaamasta, vaikka useita kertoja viikossa annettiin pullosta pumpattua maitoa. Pelkään koko ajan, että näin käy myös tämän vauvan kanssa, koska oli välillä hieman rasittavaa olla aina saatavilla. Tutti lakkasi jo tälle meidän pienimmälle maistumasta, toivottavasti ei pullo ihan vielä.

    Mutta siis se, mitä tulin oikeastaan kommentoimaan, oli se, että meidän jokaisen rintaraivoajan on saanut rinnalle kävelemällä. Jokaisella on ollut jossain välissä tuo vaihe, että rinta on kelvannut vain unisena, mutta hereillä ollessa myös liikkeessä. Hieman epäergonomista on toki kävellä 7-kiloinen vauva käsivarrella ja imettää, mutta tavallisesti ei montaakaan askelta tarvitse ottaa, kun tissi alkaa kelvata ja voi istua alas.

    Like

    1. Me ajateltiin alkaa vieroittamaan tutista päivällä jo tuossa 5-6 kk aikoihin, yötutin saa sitten pitää pidempään. Tosin kyllä sylkäisee tutin aina syvässä unessa pois, mutta auttaa nukahtamaan :)
     Mä oon yrittänyt tota kävelyä. Ja jumppapallolla pomppimista. Ja vaikka mitä liikehdintää. Ei auta. Jos ei halua, niin ei halua :D

     Like

     1. Siis joo niinkin voi käydä että pullo menee hylkyyn ja omassa kaveripiirissä se on ollut yleisempää kuin se että rinta ei enää kelpaisi :D mutta toivottavasti poikasi ei näin tee niin voitte jatkaa kuten tähänkin asti :)

      Like

  1. Ensin ajattelimme, että lastenlääkäreiden suosituksesta. Molemmat lääkärit suositelleet, että refluksivauvalle on hyvä antaa pikkuhiljaa kiinteitä 4 kk ylöspäin, että refluksioireet vähenee. Nyt kun kielijänneleikkauksen jälkeen kaikki oireet ovat kadonneet, niin sille ei ole kiirettä sen puolesta. Olen tutustunut kuitenkin joihinkin tutkimuksiin, joiden mukaan allergiat lisääntyvät 6 kk:n täysimetyksellä, ja lisäksi hän ei kasva mitään hurjaa vauhtia, vaan paino on välillä jätättänyt pituudesta, joten olemme päättäneet aloittaa maisteluannoksilla 4-kuisena ja sitten pikkuhiljaa nostaa annosmääriä. Hitaasti edetään, mutta pikkuhijaa tuodaan uusia makuja hänen ruokavalioon. Alkuun ajattelimem antaa imetyksen jälkeen aina välillä pienen maistiaisen jne. Vauvan valmiuksien mukaan mennään, ja neuvolan kanssa tästä on tehty jo suunnitelmaa :) Saa sitten sotkea paikat ja itsensä ja syödä omin pikku kätösin. Siitä tulee varmasti todella mielenkiintoista :D

   Like

   1. Kannattaa myös sitten olla tarkkana miten Danten masu sulattelee ruokaa, koska usein ruuansulatus alle 6kk vanhalla ei vielä kestä kiinteitä. Sen huomaa sitten siitä ähinästä ja pahimmassa tapauksessa kovasta itkusta kun kakka tulee. Meillä poika kanssa alotti kiinteät 4kk iässä, mutta 7kk iässä piti jättää kaikki pois kuukaudeksi, että saatiin maha toimimaan normaaliin malliin ja uusi aloituis “lusikallinen päivässä” menetelmällä taas. Onneksi täysimetin ja kasvoi todella hyvin niin pystyi noin tekemään :) Toivottavasti teillä on vähän smoothimpi alku kiinteiden kanssa! :D

    Like

   2. Tuo ei pidä paikkansa, että 6 kk täysimetys lisäisi allergioita. Tuskin siinä tapauksessa 6 kk täysimetys olisi THL:n suositus ;) Alle 4 kk ja yli 6 kk täysimetys voi lisätä erilaisia riskejä, siksi siis suositus kiinteiden aloitukselle 4-6 kk, vauvan valmiuksien mukaan (tämä erityisen tärkeää huomioida!). Samoin jos paino jätättää, niin mieluummin lisää imetystä kuin kiinteitä (maidossa enemmän kaloreita kuin esim. kasvissoseissa!). :)
    Toki tunnette oman tilanteenne parhaiten, halusin kuitenkin korjata nämä faktat kun moni tuore äiti näitä lukee. :)
    Aivan ihania imetyskuvia muuten! <3

    Like

    1. Kiitoksia :) Ja siis tästä nyt käydään jatkuvaa väittelyä, joidenkin lähteiden mukaan allergiat lisäänyty, jos aloittaa vasta 6 kk kohdalla, toisten mukaan ennen 4 kk olisi jo hyvä, toisten lähteiden mukaan taas vasta 6 kk jälkeen. Mutta me ollaan tosiaan ajateltu, että 4-6 kk kohdalla maistellaan vielä soseita ja 6 kk kohdalla aloitetaan jo sitten kunnolla niiden syöminen imetyksen lisänä :)

     Like

   3. Onko sinulla linkata noita tutkimuksia, joissa todetaan allergioiden lisääntyvän 6kk täysimetyksellä? Juuri neuvolassa tästä keskusteltiin ja meidän th sanoi, että Oulussa on tutkimus tekeillä, muttei mitään virallista tietoa vielä ole. Meillä siis kannusti tuohon 6kk täysimetykseen, koska lapsi kasvanut hyvin. Ja sanoi, että se 6kk iässä aloitus on myös varhaista altistamista, joka pienentää allergiariskejä.

    Like

    1. Ei nyt äkkiseltään ole, ja lähinnä olen lukenut artikkeleja, jotka viittaavat tekeillä oleviin tutkimuksiin ja uusimpiin löydöksiin. Juurikin tuo Oulun tutkimus on yksi niistä, sitähän vetää muistaakseni Kulmala. Monet ammattilaiset ovat todenneet viime aikoina, että 4-6 kk ikä voikin olla kaikista otollisin aloitukselle :) En itse usko, että sillä on hirveästi väliä aloittaako 4 vai 6 kk, mutta itse haluan aloittaa tutustuttamisen hitaasti jo 4-kuisena, jos vauvan valmiudet sen sallivat, sillä itse liityn heidän joukkoon, jotka uskovat, että aikaisempi altistus on hyväksi :)

     Like

  2. 6kk täysimetys ei lisää allergiota. 6kk katsotaan vielä varhaiseksi altistukseksi. Lisäksi vauva saa allergeeneja äidinmaidosta. Täysimetyssuositus on edelleen 6kk. Mutta kiinteät voi aloittaa 4-6kk iässä vauvan valmiuksien mukaan. Näihin vaulmiuksiin kuuluu mm, että vauva osaa istua itse tai kevyesti tuettuna sylissä tai syöttötuolissa, vauvan käsi-suukoordinaatio toimii eli hän osaa viedä ruuan itse suuhunsa, eikä kolaa sitä ruokaa suustaan ulos. Nykyään painotetaan noita vauvan valmiuksia. Alussa ne kiinteät on tosiaan ihan pienenpieniä määriä, muutama teelusikallinen. Ne eivät auta painonnousuun. Maidossa on paljon enemmän kaloreita, kun lusikallisessa porkkanasosetta. Eli jos painoa tulee tosiaan liian vähän niin imetystä tehostetaan.
   Tarkoitus ei ollut tullu pätemään, vaan kertomaan toinenkin näkökulma asiaan. Tietysti tiedätte vanhempina mitä teette 😊

   Like

   1. Käsittääkseni tuon suosituksen muuttamista harkitaan juurikin sen takia, että näyttäisi siltä, että 4-6 kk on paras aika aloittaa kiinteät. Monissa Euroopan maissa näin onkin tehty :) Ja kyllä, imetystä on tehostettu, mutta ei vauva vaan syö tiettyä määrää enempää maitoa. Meillä kieltäytyy ruoasta niin pullosta kuin rinnastakin, jos ei ole nälkäinen. Kasvaa pituutta hurjasti, vaippoja kastuu jne., mutta painonnousu ollut suhteessa hitaampaa. Ja lisäksi tosiaan tuo tämänhetkinen tutkimusten hypoteesi siitä, että 4-6 kk on paras aika aloittaa allergioiden puolesta on mielestäni hyvä syy aloitella 4 kk:n kohdalla :)

    Suosituksia ei myöskään voi mielestäni liian kovasti katsoa. Vielä viisi vuotta sitten lakritsia tuputettiin raskaana oleville, nyt se on kiellettyjen listalla. Uusia tutkimuksia tehdään koko ajan, ja usein suositukset perustuu mm. WHO:n suositukseen, joka ei ole välttämättä se ainoa oikea tapa toimia. WHO kun antaa suosituksensa kansainvälisesti ja siihen vaikuttaa vahvasti kehittyvien maiden ja kehitysmaiden vauvojen ruokaolosuhteet. Siellä äidinmaito on turvallisinta ja siksi sitä suositellaan ensimmäisen 6 kk:n ainoaksi ravinnoksi.

    Like

    1. Mielestäni aika huono argumentti tuo “lakritsia tuputettiin vielä 5 vuotta sitten raskaana oleville”. Suositukset muuttuvat, koska asioita tutkitaan ja saadaan enemmän tietoa niistä. Siihenhän kaikki perustuu. Ollaan ns. viisaampia, kun asioita tutkitaan enemmän jne.

     Like

 2. Moi! Pakko kommentoida tuota kiinteiden aloitusikää. Minulla oli tavoitteena täysimettää 6 kk mutta vauvan paino alkoi jätättää ilmeisen samassa iässä kun teilläkin ja neuvolan kehoituksesta päätettiin sitten kuitenkin aloittaa maistelut 4 kk iässä. Asia oli minulle itselleni iso, ja tuntui pahalta että jokapaikassa toitotettiin imetyksen tehostamisesta (kyllä sitä tehostettiin, mutta ei vaikutusta) ja siitä “ettei lusikallinen sosetta sitä painoa nosta.” Joo ei varmasti nosta eikä se ollut tarkoituskaan, vaan kun kiinteisiin tutustuminen aloitettiin ajoissa niin poika nyt 7kk sormiruokailee kuin vanha tekijä ja vihdoin eilen painokäyrä oli nousussa! Ja rinnallakin vieraillaan vielä usein, liikkuvainen poika vaan näköjään tarvitsee enemmän mahan täytettä.

  Tsemppiä kiinteisiin kun niiden aika on :)

  Like

  1. Juuri tätä tarkoitinkin :) Ja meillä on niin aktiivinen tuo pikku polkija, että senkin takia varmaan painokäyrä hippasen hitaammin kehittyy kuin pituus :D Tyyppi polttaa kaiken energiansa :)

   Like

 3. Hei Anna! Ensin kiitokset kivasta blogista –
  on ilahduttavaa seurata sinun ja todella suloisen poikasi elämää. 😊 Sitten asia, joka tuli mieleeni tästä ruokailuteemasta. Nyt jo ennen kuin poikasi siirtyy juomaan muustakin kuin rinnasta, ajattelin vinkata sinulle (ja muille tätä lukeville vanhemmille) nykytietoa nokkamukin käytöstä ja sen mahdollisista haitoista. Vaikutat tutkivan ja selvittävän asioita paljon joten oletkin ehkä jo asiasta tietoinen. Sitten kun asia on ajankohtainen kannattaa nokkamukin sijaan kokeilla esim. pillimukia, joita on nykyään melko hyvin saatavilla ja useita erilaisia. Pillimuki / pillillä imeminen nykykäsityksen mukaan tukee suun motoriikan ja oikean nielemismallin kehittymistä nokkamukia paremmin. Tässä yksi asiaa valoittava puheterapeutin kirjoitus: https://terapeija.fi/nokkamukin-haitat/

  Ihania kesäpäiviä koko perheellenne!

  Like

 4. Mun elämää helpotti aikanaan se että opetin vauvan juomaan pumpatut maidot jääkaappikylmänä. Jäi silloin se lämmitysvaihe kokonaan pois. Pikkuhiljaa jos vähentää lämmitystä niin tottuu hiljaksiin kylmempään tavaraan. Varsinkin kesäkuumilla on ihan kivakin juoda kylmää. Ei tietenkään ihan vastasyntyneelle, mutta Dante alkaa olla jo iso poika. 😂

  Like

  1. Mä oon miettinyt aina, että sitä ei kannata tehdä, varsinkin jos painoa tulee hitaamman puoleisesti. Siinä kaiketi vauvan elimistöllä menee energiaa maidon lämmittämiseen masussa, jolloin se kaikki energia ei ole hyötykäytössä? En tiedä, me ollaan kyllä vielä lämmitetty kun ei siihen mene maidonlämmittimessä tai vesihauteessa kuin hetki :)

   Like

   1. Noh, en tiedä onko sillä loppujen lopuksi kauheasti vaikutusta. Ja just kotonahan se on helppo lämmittää ja äidinmaitoa kai saa lämmittää parikin kertaa jos ei silloin maistukaan. Mut just liikenteessä on niin paljon yksinkertaisempaa kun ei tarvitse pohtia missä lämmittää. Mut tietty teet niin kuin parhaaksi näet. 😊

    Like

 5. Tosiaan, painonnoususta jos on huolissaan, niin kannattaa tehostaa imetystä. Vauva saa allergeeneja rintamaidosta, eli niidenkään takia kiinteillä ei ole kiire. Ja jos 6kk asti odottaminen lisäisi allergioita, niin Suomessa pitäisi olla aika allergiavapaata kansaa, imetysaika kun on täällä yleensä todella, todella lyhyt ja aiemmin oli vielä lyhyempi :) Ja joku mainitsikin jo valmiuksista, että niitähän nykyään painotetaan. Sitterissähän ei kannata syöttää turvallisuustekijöiden takia ja aniharva vauva istuu vielä 4kk ikäisenä syöttötuolissa. Tietty sylissä voi syöttää ja ehdottomasti kannattaakin ho turvallisuuden takia sitterin sijasta.

  Mutta mukava kuulla että imetys sujuu ja tutustut aiheeseen, monien imetystaival päättyy tiedon puutteeseen :)

  Like

  1. Niin, mä antaisin ton toki syödä ihan miten paljon vaan, mutta kun ei syö. Ei tissiä ei pulloa. Silloin kun ei halua, ei syö. Eli vähän vaikeaa tehostaa sitä :) Sylissä ajattelimmekin aloittaa syöttämisen ja niin, että vauva saa itse viedä sormia suuhun :)

   Like

  2. Täälläkin ajankohtaisia asioita nämä. Mutta en ymmärtänyt mitä turvallisuustekijöitä pitää huomioida sitterissä syöttäessä?

   Like

   1. Mä oon itse asiassa ajatellu sen johtuvan siitä, että siinä on puolimakaavassa asennossa lapsi, ja niin harva aikuinenkaan haluaa syödä, hankala niellä? En oo ees ajatellut, että siihen on ehkä joku tarkempikin syy, mutta jotenkin aina tiedostanut, että pitäisi syöttää istualleen. Ja koska vauvoille suositellaan motorisen kehityksen ja lapsentahtisen syömisen takia sormiruokintaa, sitteristä on vaikea itse vauvan syödä? En tiedä, nää on omia veikkauksia mulla, Tukiäiti tai muu tietävä voisi valistaa tarkemmin :)

    Like

   2. Sitterissä syöttämisen vaarallisuus perustuu ihan fysiologiaan; puolimakaavassa asennossa vauva ei pääse yskimään mahdollisesti väärään henkeen mennyttä ruokaa pois ja ruoka voi helposti esimerkiksi joutua hengitysteihin. Tästä syystä esim vanhuksiakaan ei syötetä puolimakaavassa asennossa. Makuulla Imettäminen on taas eri asia, koska maito menee suoraan syvemmälle suussa.

    Like

 6. Olenkin jo aiemmin kommentoinut tätä ruokaili asiaa, mutta monella perhetututulla, äiti minun ja veljeni kohdalla sekä minä lapsemme kohdalla olemme aloittaneet kiinteiden totuttelemisen 3kk iässä. Kellekkään ei ole tullut ikinä mitään allergioita, kasvu ollut tasaista ja vatsan toiminta “säännöllistynyt” hyvin varhaisesta aloitusiästä huolimatta. Muistaakseni myös Lapin yliopisto tutkinut asiaa ja puoltaa tätä “varhain kiinteiden aloittamista”. Nyt kuitenkin ihan muutama viikko takaperin oli juuri uutinen (en muista oliko ylen sivuilla vai missä), että ennen 4kk kiinteiden aloittaneilla olisi suurempi riski sairastua esim tyypin 1 diabetekseen… mene ja tiedä :D tämä ravinto asia (sekä aikuisilla ja lapsilla) on aina niin kinkkistä, kun tutkimuksia on puolin ja toisin joista aina joku kumoaa jonkun muun jollain faktalla (hyviä esimerkkejä onko kahvi ja viini enemmän terveellisiä vai haitaksi :’D). Seuraavan kohdalla aloitamme kiinteät “vasta” 4kk kohdalla :) toisaalta, ovatpa lapsetkin niin erilaisia, mikä sopii yhdelle ei sovikkaan toiselle! Tsemppiä maisteluihin! Meillä ainakin sai päivittäin todistaa vilpitöntä onnea, kun sai maistella uusia makuja ja sotkea kaikki paikat :D

  Like

 7. Mä olen sitä mieltä, että jos 4kk kohdalla aloitetut kiinteät vähentäisi allergioita niin miten voi olla mahdollista, että Suomessa on kuitenkin niin paljon allergisia ihmisiä vaikka 6kk täysimetetyt on noin prosentin luokkaa? :D Kaiken järjen mukaanhan juuri nyt pitäisikin olla vähän allergisia ihmisiä, kun kiinteät on aloitettu aikaisin pääosin valtaväestöllä… Ihan vaan uutta näkökulmaa mietiskelyyn. :)

  Meillä aloitettiin kiinteät 6 kuukauden ikäisenä sormiruokaillen. Koin jo ensinnäkin vaivaksi tehdä soseita, joita kukaan muu ei syö ja muutenkin sormiruokailu (siis lapsentahtinen vieroittuminen maidosta) on kiehtovaa ja järkeen käypää. En usko, että vauva tarvitsee soseita mihinkään enkä minäkään söisi ruokaani soseena, miksipä syöttäisin niitä vauvallenikaan. Ja onhan se myös helpompaa, kun ei tarvitse syöttää vaan voi syödä itse samaan aikaan!

  Mutta jokainen tyylillään. :) Niin monta mielipidettä on kuin vanhempiakin. Pääasia, että molemmilla vanhemmilla on keskenään samanlaiset ajatukset. :)

  Like

 8. Jos vauvan paino nousee sen 500g/kk ja jos pysyy omalla käyrällään niin se on riittävää painonnousua. :) Kaikki ei kasva samassa tahdissa tai paino/pituussuhteessa
  Onko neuvolassa uudet kasvukäyrät käytössä? Kasvukayrat.fi voi itsekin syöttää oman vauvan tiedot ja katsoa.
  Ja se on hyvä pointti että rintamaidon kautta vauva saa vastasyntyneestä asti allergeeneja. Suosituksissa täytyy ottaa huomioon myös korvikeruokitut, joita Suomessakin on paljon jo 4kk iässä. Myös tutkimuksissa nämä täytyisi olla aina eri ryhminään, se tekee tutkimuksista ja niiden tulkinnasta hieman hankalaa.

  Mutta ihanaa että teillä imetys sujuu ja olet täysimetyksellä antanut jo hienon lahjan vauvallesi. <3

  Muuten, täysimetysaika oli aika helppoa verrattuna kiinteitä syövään vauvaan :D Tän nyt ei ole tarkoitus muuttaa mieltäsi mutta hauska omakohtainen havainto vain. Yhtäkkiä sitä tuntui että päivät oli vaan ruuanlaittoa, syömistä ja siivoamista, etenkin kun halusi itse tehdä ruokia mahd paljon.

  Like

  1. No en tiedä, mäki oon ihmetellyt hieman sitä painosta puhumista, kun jäbä on kasvanut 52/53 – 63,5 cm ja 3739 – 6300 gr. Jotenkin tuntuu ihan hyvälle toi kasvu, mutta paino/pituus -käyrä on notkahdellut.

   Ja siis voin vaan kuvitella tota sotkuisuuden määrää :D Ajatuksena onkin lähinnä se, että saa maistella sinne puolivuotiaaksi asti niitä kiinteitä ja sitten vasta puolivuotiaana alkaa “syömään” niitä. Eli nyt lähinnä totuttelua makuun ja kiinteyteen ja siihen, että ruoka menee sormilla suuhun :D

   Like

   1. Meidän poitsu kasvoi aikanaan pituutta kuudessa viikossa 9 cm: 50 cm -> 59 cm. Paino ei oikein pysynyt perässä vaikka se vaadittava 500 g kuukaudessa tulikin. Mutta paino-pituuskäyrä notkahti huomattavasti. Kenties sen vuoksi lastenlääkäri suositteli kiinteiden aloittamista kolmen kuukauden iässä (en tajua kuinka voi neuvoa noin suositusten vastaisesti!). Pidin kuitenkin pääni ja täysimetin puolivuotiaaksi. Paino-pituuskäyräkin korjaantui itsestään ja nykyään poika on oikein hienosti keskikäyrällä kasvava kaksivuotias. Allergioita ei ole ja sormiruokailulla herra on tutustunut varsin ennakkoluulottomasti mm. wasabiin :D Komppaan aiempien kommentoijien kantaa siitä että jos kiinteiden aloittaminen alle 6 kk olisi tie allergiattomuuteen, pitäisi Suomen olla lähes allergiavapaa, täällä kun 6 kk täysimetys on n. prosentin luokkaa…

    Like

    1. Hei! Meillä 8 kk neuvolassa pituutta 67 cm ja painoa 7010 g ja ensin terveydenhoitaja sanoi et tosi laiskaa painonnousua että kuukauden välein painokontrolliin 1-vuotiaaksi saakka. Sitten samalla oli myös lääkärin tarkastus ja nähtyään meidän jatkuvasti hämmentävän vauvamme ei ihmetellyt miksi ei paino nouse ihan toivotulla tavalla vaikka syökin jo paljon myös kiinteitä. Ja sanoi ettei missään tapauksessa ole liian laiha ja 10 kuukauden iässä yksi painokontrolli ennen yhdenvuoden neuvolaa riittää:) Tosin oma haluni olisi vain sormiruokailla mutta se ei valitettavasti liikkuvalle ja nälkäiselle lapsellemme ihan vielä riitä pelkästään ja joutuu soseitakin surauttamaan ja niitä lisäksi antamaan jotta saadaan turvattua että energiaa tulee tarpeeksi:)

     Like

 9. Teillähän oli käytössä ainakin jossain vaiheessa maidonsakeuttajat? Miten sait sen ipanaan rintaruokinnan yhteydessä? Ohjeen mukainen keitä vesi, sekoita, turvota, syötä lusikalla kuulostaa aika tuskaiselta…

  Meillä menee 4,5 kk:lle päivisin pullosta liki kaikki maidot nyt tuon sakeuttajan kanssa kun pystyy vähän ennakoimaan (öisin jos syö niin sitten on ilman sakeuttajaa ja syö tissiä) ja mietin onko tähän joku hyvä systeemi mitä en ole tullut miettineeksi. Olisihan se helpompaa kun ei tarttisi pumpata / antaa korviketta ollenkaan, toki sitä tehdään nyt myös muistakin syistä (vähän samat rintaraivari/yötissittelijä tarinat kuin teilläkin 😄).

  Like

  1. Hahahah, joo, mä en ees yrittänyt tota mekanismia :D Pumppasin maitoa n. 30 ml, sekoitin siihen sakeuttajat. Annoin olla muutaman minuutin, sit pullosta sakeutunut maito kaverille ja sitten tissiä perään. Tai jos pulloruokin siinä ruokailussa, niin mitallinen siihen 100 ml annoksen sekaan, turvotus hetkeksi ja sitten pullosta syötin. En kikkaillut veden kanssa, kun ei ollut kuulemma tarvetta. Lääkärin mukaan toi oli ok systeemi ja meillä toimi :D

   Ainiin, ja meillä söi sakeutetunkin maidon ihan pienimmällä tuttipäällä, ettei tottiusi liian hyvään :D

   Like

 10. Moikka! Yksi vinkki tuli mieleen kun luin kommentteja kiinteiden aloituksesta ja siitälyvapaa kuinka siihen ruuan laittamiseen menee aikaa. Mä en meidän nuorimmaiselle antanut soseita laisinkaan vaan mentiin “baby led weaning” tyylillä suoraan sormiruokailuun. Toki aloitettiin vasta 6kk tienoilla, mutta siis tyyppi sai alusta asti omalle lautaselle sopivankokoisiksi paloiksi pilkottuja meidän oman lounaan/päivällisen osia. Ja siis uskomaton tyyppi vetää vieläkin 5 vuotiaana raakana parsaa ja herkkusieniä kun pilkon niitä kokatessa… Mut tänä oli siis vinkkinä helpottamaan sitä ettei välttämättä tarvii koko elämää käyttää ruokien valmistamiseen. Ketä kiinnostaa niin kannattaa Googlaa baby led weaning :)

  Like

 11. Mä välillä jo toivon, että herra jättäisi tissin. 😁 Meilläkin kelvannut pullot ja mukit, mutta nyt yhtäkkiä ei kelpaa kun tissi ja herra jo 11,5kk. 😁 Mulla alkaa työt 4.9. noh, katsotaan. Olen päättänyt, että en riistä toiselta tisua. Syökööt sitten tissiä aina kun olen kotona. 😁

  Like

 12. Hei! Meillä on 4 kk vauva, ja hyvin tutulta kuulostavat nuo rintaraivarit ja rinnalta pois kääntyminen suurinpiirtein samassa iässä alkaneina! Tosin meillä ne yltyivät ihan raivoksi asti välillä, sillä tyyppi on aika voimakasluonteinen! :D Itseäkin on välillä harmittanut ja itkettönytkin vauvan rinnasta kieltäytyminen. Onneksi on netti, ja huomasin minäkin, etten ole ainoa, ja tätä sattuu tässä iässä, kun imeminen muuttuu tahdonalaiseksi! Meillä on pullo ollut käytössä vain ihan satunnaisesti, välillä viikon tai useamman tauoilla, joten en usko että tuo teilläkään sinänsä liittyy pulloon. Ainakin meillä riippuu ihan tuulen suunnasta, milloin vauva sitten, tyyntyneenä tai tarpeeksi kiukutteluun väsyneenä sen rinnan huolii! Ja ihan samoin meilläkin, yöllä tai muuten väsyneenä (tai kyllin hyväntuulisena päivällä ) ei sitten muistakaan edes hylkiä rintaa. Minäkin olen parin kiukuttelun päätteeksi kokeillut pumpata pulloon, josta vauvalle sitten kelpasikin, ja vaihdoin sen sitten rintaan “vaivihkaa”. Samoin olen välillä antanut aluksi lusikalla rintamaitoa ( tottunut siihen d-vitamiinia antaessa) ja sitten jatkanut rinnasta. Tai hämännyt tarinoimalla ja lauleskelemalla… Mutta tämä kaikkihan on hankala tehdä vaikka kauppakeskuksessa, joten siksi itselläkin on välillä kulkenut pumppu ja pullo ihan varalta mukana. :) Oli lohdullista lukea teidän kokemuksenne, ja että nämä ovat vain vaiheita kaikki. Meillä rintakiukuttelu vielä jatkuu, ehkä uudet taidot osallisena, kääntyminen jne…? Mutta hyvähän se on, että pikkuisilla on jo omaa osaamista ja oma tahto! Se on tärkeää myöhemminkin elämässä. Hyvää kesänjatkoa teille!

  Like

 13. Minusta on niin surullista, että vielä tänäkin päivänä vanhempien pitää perustella toisille ihmisille, että miksi aloittaavat kiinteät jo 4kk iässä. Miksi ei? Mitä se kenellekään kuuluu? Jos se olisi tuhoontuomitun väärää ja se rikkoisi jotain, niin miksi neuvolat jakavat lippulappusia, joissa lukee että kiinteät voidaan aloittaa 4kk iässä? Mä en tiedä miksi mä nään joka kerta punaista, kun joku tulee sanomaan, että pitäisi imettää sinne 6kk ikään asti ja pitäisi perustella, miksi aloittaa omalla lapsella kiinteät 4kk iässä.
  Mulla on 9kk ikäinen lapsi ja me aloitettiin kiinteät varovasti maku kerrallaan ja 1tl, 2tl, 3tl, 4tl, 5tl päivä tahdilla. Nyt 9kk iässä sormiruokaillaan ja vieläkin soseillaan. Eikä tähän mennessä mistään ole tullut allergiaa. En väitä, että se johtuu siitä, että aloitettiin kiinteät 4kk iässä, mutta itse olen ainakin tyytyväinen siitä, että me ne silloin aloitettiin.

  Like

 14. Tähän aiheeseen liittyen tuli mieleen hauska tuote, johon joskus törmäsin instagramia selaillessa. Munchkin-merkkiset ruoan maistelu “pussit” ja vauvoille taitaa olla joku oma baby food feeder. Minulla ei ole omia lapsia, joten tuotteen toimivuudesta en osaa sanoa, mutta vaikutti hauskalta idealta :-) Suomesta ainakin näköjään vauvapiste-verkkokaupasta saa näitä.

  Like

 15. Ihanan järkevästi ja rauhallisesti suhtaudut imetykseen. Kirjoitat myös tästä tärkeästä aiheesta todella hyvin. Voi kun imettävät äidit luottaisivat enemmän itseensä tai lukisivat edes blogiasi. :)
  Itse imetin esikoista 18kk ja nyt tätä 7kk ikäistä tyttöä myös. Meillä muuten kiinteiden aloitus aiheutti kovaa vatsaa, piti ihan turvautua apteekin tuotteisiin. Esikoisella ei ollut moista mutta nyt tytöllä oli. Niin erilaisia nämä lapset. :)

  Like

 16. Minäkin haluaisin jonkinlaista faktaa tähän, että aikaisin aloitetut kiinteät vähentää allergioita. Oletko muuten facebookin Imetyksen tuki ryhmässä? Minusta tuntuu että Suomessa on tuo ohje 4-6kk, että ihmiset yrittäisi edes sitä 4kk täysimetystä. Täällä ollaan niin meidän omasta biologiasta vieraantunutta kansaa, ettei voi kun ihmetellä. Ei ne apinatkaan taida lapsille soseita vääntää 4kk ikäiselle.. Apinavauvat syö rinnasta monta monta vuotta, ja onkin surullista miten tämä meidän “viisas” laji on kehitellyt ihan oman vauvojen hoito systeemin, joka perustuu meidän aikuisten omiin tarpeisiin.
  Hienoa kuitenkin, että olet imetysmyönteinen äiti, teitä tarvitaan. :)

  Like

  1. Niin ja kaikki eivät vain pysty imettämään halusta riippumatta; saattaa olla perussairauksia taustalla ja lääkityksiä niihin jne. Ja vaikka valinnan imettämättä jättämisestä tekisi myös aivan “mukavuussyistä”, joita näemmä kritisoit, sekin on ok. Ei kuulu minulle muiden ruokailuasiat.

   Like

 17. Tuli mieleen tuosta maidon lämmittämisestä kodin ulkopuolella kun meillä korvikkeella oleva vauva niin termospulloon keitellään aina vedet mukaan ja pakasterasiassa sit hauteessa voi lämmittää ihan missä vaan :)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s