Reissussa vauvan kanssa

Siinäpä hyvä kysymys. Kymmeniä reissuja takana, mutta ensimmäisen koko perheen matkan lähestyessä menee mulla sormi suuhun matkalle pakkaamisen kanssa. Saanko ottaa pumpattua äidinmaitoa turvatarkastuksesta läpi pullossa vai pitääkö pumpata varmuuden vuoksi vasta kentällä? Mitä jos joudumme ottamaan taksin reissussa, niin eikö turvakaukalo pitäisi ottaa mukaan? Jos jätämme vaunut matkatavaroihin ja kaukalo mahtuu vaunukoppaan, tarviiko meidän pakata se erikseen vai meneekö samassa? Entäs auringolta suojaaminen? Toki vaatteilla ensisijaisesti, mutta aurinkoisessa kohteessa olisi ehkä hyvä olla jotain suojaa ihollakin? Millä vauva suojataan?

Näitä ja miljoonia muita kysymyksiä risteilee mielessäni. Juna- ja automatkailua on tullut jo harrastettua, mutta parin viikon päästä olisi tiedossa reissua lentäen. Kaupunkilomalle suuntaamme Euroopan sisällä ja tässä on nyt myös vilkuiltu aurinkolomakohdetta tälle kesälle. Rintaruokittu vauva ei sinänsä ole ongelmallisimmasta päästä oleva matkaaja, mutta silti kiinnostaisi kovasti teidän näkemykset ja kokemukset! Miten on ensimmäiset lennot sujuneet ja mitä kannattaa ehdottomasti huomioida matkalle pakatessa? :)

Jakakaa kokemuksenne niin minä kerään reissumme jälkeen postauksen aiheesta heille, joilla tämä tilanne on vasta edessä :)

61 thoughts on “Reissussa vauvan kanssa

 1. No se ainaki, että vauvoille ei ole omaa aurinkorasvaa (ainakaan en ole löytänyt) eikä edes suositella käytettävän. Uv-suojaisia vaatteita mitä löytyy lastenvaateliikkeistä ainakin. Pumpattua äidinmaitoa saa tuoda kuulemma koneeseen, mutta sitä voi juotua maistamaan. Nousuissa ja laskuidda vauvalle olisi kuulemma parasta, jos voi imettää. Joissakin kohdemaissa voi vuokrata kaukalon tai voi tilata takseja turvakaukalolla. Jotkut myös antaa pitää sylissä, mutta se on vaarallista. :)

  Muuta ei tuu tällä hetkellä mieleen. :D

  Like

  1. Kiitos vinkeistä :) Joo, sylissä pito on out, ja ajateltiin ottaa oma kaukalo mukaan just sen takia, että on ainakin varmasti turvallinen vaihtoehto :)

   Like

   1. Oma kaukalo kannattaa sit koneeseen varmaan suojata tosi hyvin, matkatavaroitahan koneessa paiskotaan kai aika huoletta ja kaukaloiden sisärakenteet saattaa kai rymistelystä heikentyä. Ite ei olla kaukaloikäsen kanssa matkustettu mutta harkitsisin ehkä jonku edullisen reissukaukalon hommaamista erikseen. Vaikka luulis et just vaikka siellä vaunukopan sisällä vois olla aika hyvin suojassa iskuilta :)

    Like

   2. Alle 6-kuisille on ihoon imeytymätöntä fysikaalista rasvaa, jota tosin ei saisi joutua suuhun. :) kysele apteekista! Lierillinen aurinkohattu voi suojata naamaa, mutta esim vaunujen päälle lisäsuojaksi voi hankkia uv-peiton.

    Like

  2. Miten sylissä pitäminen on vaarallista? Jos lentokoneonnettomuus tulee niin ei sillon turvakaukalolla hirveästi väliä ole. Kaikki kuolee :D

   Like

   1. Ei kaikki automaattisesti kuole lentokoneonnettomuudessakaan, paljon enemmän tapahtuu vain “vähän” epäonnistuneita nousuja ja laskuja kuin niitä että koko kone rysähtää alas taivaalta.
    Silloin jos tulee pomppuisa lasku, on tärkeää että kaikki istuvat tukevasti aloillaan, jotta minimoidaan loukkaantumiset.

    Like

 2. Meillä ei ainakaan kumpikaan lapsi oo reagoinut koneessa nousuun eikä laskuun mitenkään:) oltiin keväällä Prahassa ja nuorimmainen oli silloin puol vuotta. Imetin nousussa varuiks mutta ei oikeen malttanut tissillä olla:D aurinkorasvana oon käyttänyt (3 v ja 10 kk) life myymälästä ostettua alga maris nimistä voidetta. Ei sisällä mitään kemikaaleja jotka imeytys vauvan ihoon. Anoppi on lifessa töissä ja on kuulemma tosi suosittu tää!:)

  Like

   1. Mäkin suosittelen Alga marista jos haluaa jotain rasvaa laittaa vauvalle! Postailin siitä just joku aika takaperin :) http://iinesaaltonen.fi/2017/06/04/nykyinen-mielipiteeni-auringonotosta-luonnonmukaisia-aurinkovoiteita-testissa/

    Ja rintareppu on ihan superkätsy!! Itse tajuttiin totuttaa bebe siihen vasta ekalla kaukomatkalla kun oli kaks pitkää vaihtoa, kaikilla kentillä kun ei saa viedä rattaita gatelle asti niin oli kyllä ekoilla reissuilla kädet koetuksella kun joutui tuntitolkulla sylissä kantamaan! Nyt lähtee taas Baby Björn tulevalle matkalle mukaan :) Mä myös imettänyt aina nousut ja laskut just in case ja aina mennyt tosi hyvin! Nyt tosin ekat lennot kun ei enää imetä, joten vähän jänskää.. ihanaa lomaa!!! <3

    Like

 3. Pumpattua maitoa saa olla vauvalle mukana😊 Mä oon imettänyt nousut ja laskut, eikä lapsi ollut kyllä millänsäkään. Mitä nyt vääntäny jäätävät nipat joka kerta 😆 Kannattaa olla käsimatkatavaroissa vaihtovaatetta. 😅 Täysimetetyn liikkumattoman vauvan kanssa matkustaminen on kyllä todella iisiä👌 Nii ja fysikaalista aurinkorasvaa voi laittaa, mieluummin rasva kun palaminen silloin kun vaatteilla ei pysty täysin suojaamaan. Rantakohteessa myös uv-teltta on kätsy! Sen suojissa voi myös rauhassa imettää.

  Like

  1. Hahahah, joo, täytyy pitää mielessä tuo varavaatteiden määrä :D Ja hei, mahtava toi uv-teltta! Tilasin meille sellaisen ihan samoin tein! Kiva laittaa kesällä pihallekin, niin, että vauva on suojassa, mutta itse voi nauttia hieman auringosta :)

   Like

   1. Myös itselle kannattaa ottaa vaihtovaatetta käsimatkatavaroihin – ainakin sitten, kun lapsi on vähän isompi ja huitoo ruokaillessaan ei-niin-puhtailla käsillä sinne tänne. Ja kosteuspyyhkeitä tms. puhdistuspyyhkeitä, joilla voi pyyhkiä lapsen kädet, jotka osuvat välillä likaisiin paikkoihin ja eksyvät ennemmin tai myöhemmin taas suuhun.

    Like

 4. Me oltiin justiin ekalla lentomatkalla budapestissa vajaan 2 veen kanssa (eli en ihan samoihin juttuihin pysty neuvoja antamaan mitä sulla varmasti on mielessä mutta yleistä kuitenkin)
  Oltiin varattu taksi lentokentälle turvaistuimella (+10euroa) istuin ei ehkä ollut sitä viimeisintä haiteccia tai muutenkaan turvallisuudeltaan (oli asennettu katse menosuuntaan) mutta mielummin näin kun sylissä vilkkaan taaperon kanssa. muutenkin homma toimi loppuunsa oikein hyvin.
  Helsingin päässä saatiin viedä koneeseen suhthelposti kassillinen maitotetroja, smoothieta, välipalapatukoita yms. eikä niiden kanssa ollut ongelmaa.
  Budapestistä lähtiessä jouduttiinkin sit isompaan syyniin tullivirkailat käyttivät jokaisen maitotetran, smoothien yms. huumetestauksen läpi. Jopa hoitolaukustakin otettiin näytteet.
  Helsingin päässä jouduimme jättämään rattaat heti bag drop tiskille, budapestin päässä taas rattaat sai viedä ihan lähtöportille ja annoimme ne juuri ennen koneeseen nousua ruumaan. tästä iso plussa!!
  mutta teillä varmaankin kantorepusta voisi olla iso hyöty? :)

  Like

  1. Joo, kantoreppu olisi hyvä, tuo ei vaan viihdy siinä vielä hirveän hyvin. Ollaan nyt viikon verran treenailtu, ja ehkä saadaan hänet siinä viihtymään :) Kiitos vinkeistä :)

   Like

   1. Kannattaa joo vaan treenailla ja sit lähtee kävelee. Monesti ei ensin viihdy paikallaan mut liikkeessä on ok.

    Like

 5. Juuri pari viikkoa sitten kirjoittelin meidän ReissuRamoksen ensimmäisestä lennosta. Nyt takana jo kolme lentoa ja tähän mennessä kaikki lennot menneet hyvin. Itse olen kantanut korviketta mukana ja siitä ei ole tarvinnut selitellä, mutta ensimmäisen lapsen jollain tuhannesta lennosta jouduin turvatarkastuksessa maistamaan maitoa, joka oli pullossa. Nousuissa ja laskuissa ei ole ollut kummallakaan lapsista ongelmaa (tähän mennessä), joskus olen imettänyt, joskus en. Varavaatteet sekä vauvalle, että itselle tulisi ensimmäisenä mieleen käsimatkatavaroihin pakkaamisesta. Kirjoittelen itse asiassa vastausta Kreetalta, jonka menolennolla vaippa falskasi ja miehellä kastui paita. Meillä on mukana uv-vaatteet ja varan vuoksi Garnierin baby in the shade rasvaa, jota ei tähän mennessä ole edes tarvinnut avata. Uv-teltta sen sijaan on ollut kovassa käytössä varjoisella terassilla. Itsestä tuntuu, että yhden yön reissulle tarvitsee melkein yhtä paljon tavaraa vauvan kanssa kuin viikon reissulle 😊 Mukavia reissuja uuden tulokkaan kanssa!

  Like

  1. Kiitoksia vinkeistä :) Ja joo, kyllähän tää aikamoisen tavaramäärän tarvii mukaan jo ihan lyhyelle reissulle mentäessä :D

   Like

 6. Rennosti vaan reissuun! Suosittelen rasvaksi sinkkivoidetta, kokemusta vauvasta 3 vuotiaaseen ja ikinä ei ole palamista tapahtunut sen läpi! Suoja on meillä ollut siis 100%. Ja lentokoneeseen vauvalle saa ottaa mukaan käytännössä mitä vain oman kokemuksen mukaan, itse mm. termospullossa kuumaa vettä kuskannut että korvikejauheesta saa tehtyä maitoa.

  Like

  1. Tätä on monessa paikassa suositeltu, sehän on fyysinen blokki myöskin, joten täytyy tuollainen ehkä joka tapauksessa varata reissuun mukaan :)

   Like

 7. Minä käytän Sunpron (Orionin, Suomessa tehty) lasten herkän ihon aurinkosuojavoidetta, jossa vain fysikaalinen suoja. UVB ja UVA suojat on ja vedenkestävä. Todettu hyväksi!

  Like

 8. Me matkustimme lentäen ekan kerran kun lapsi oli jo 8kk. Suosittelen kyllä imettämistä koneessa, kaikkein vaivattominta :) ollaan nyt jo lennetty useamman kerran eikä koskaan ole tyttö ollut moksiskaan nousuista tai laskuista, eli ei se terveenä todennäköisesti lapsen korvissa tunnu :) meillä karsiutui mm. Dubai matkakohteista juuri tuon taksi-turvaistuin -ongelman takia. Kaukalon tietenkin helpommin saa mukaan kuin isomman turvaistuimen, johon me vaihdettiin 9kk iässä. Vuokra-autoissa istuimet voi olla vähän mitä sattuu, ja jouduimme 8-kuisen laittamaan kasvot menosuuntaan, mutta se oli turvallisempi vaihtoehto kuin renkkana kaukalo. Omaa kaukaloa ei siis olla kannettu kuitenkaan mukana.

  Like

  1. Me ollaan näillä näkymin lähdössä Dubaihin talvella, mutta ajatuksena juurikin se, että otamme oman kaukalon mukaan :)

   Like

 9. Nuo mainitsemasi asiat ovat ihan merkityksettömiä. Tärkeä asia on vauvan rokotukset. Keski- ja Etelä-Euroopassa on meneillään kova tuhkarokkoepidemia. Tuhkarokkoa vastaan rokotetaan (MPR) ja ensimmäinen annos annetaan vuoden ikäisenä ja tarvittaessa varhennettuna 6 kuukauden ikäisenä. Rokottamattoman vauvan kanssa en tässä epidemiatilanteessa lähtisi matkalle. Voi tulla ikävä reissu. Keskusteluthan asiasta neuvolassa.

  Like

  1. Kiitos huolenpidosta, olemme keskustelleet asiasta neuvolassa. Emme ole menossa Italiaan tai Romaniaan vaan alueille, joilla ei ole sen merkittävämpää tuhkarokko-epidemiaa kuin täällä Suomessa, ottaen huomioon, että 150 kilometrin päässä meistä oli neljä varmistettua tuhkarokko-keissiä viime viikolla :) Joten lähdemme kyllä reissuun, mutta pidämme Euroopan tilanteen mielessämme vauvan kanssa reissatessa. Muutenhan voisimme istua kotona neljän seinän sisällä siihen asti, että vauva on 1-vuotias, sillä juurihan täällä Savonlinnassa oli miniepidemia.

   Like

   1. Moi! MPR-rokotuksen voi laittaa 6 kk iästä alkaen jos matkustaa ulkomaille. Tällöin lapsi tarvitsee ylimääräisen tehosteen 1-vuotiaasta eteenpäin. Se lienee pieni paha jos saa suojan kyseisiä tauteja vastaan :-)

    Like

 10. Alle 2-vuotiaille ei suositella mitään aurinkorasvaa. Uv-vaatteet, kunnollinen peittävä hattu sekä aurinkolasit ja aurinkosuojateltta sekä pois auringosta klo 11-15 välillä on toimineet meillä. En rasvaa edes 6-vuotiasta, en pidä ylimääräisistä kemikaaleista lapsilla :(.

  Lapsen kanssa matkustaessa joutuu vähän luopumaan omasta vapaudestaan ja menemään lapsen ehdoilla. Eli en missään nimessä suosittele mitään aurinkolomakohdetta ja/tai vauvan viemistä rannalle. Kyllä niitäkin etelässä näkee, joskus myös ikävän palaneita todella pieniä vauvoja :(

  Like

  1. Kiitos vinkeistä :)
   Ja toki reissut tehdään vauvan ehdolla. Hotellit on katsottu hänen ehdoillaan ja aurinkolomakohdekin on sellainen, että vauva on varjossa tai uv-teltassa ja sopivasti vaatetettuna ja auringolta suojassa :)

   Like

 11. Tassa muutamia vinkkeja:
  -Lennon nousuissa/laskuissa imettaminen taikka tutti suuhun.
  -Paljon vaihtovaatteita ja vaippoja carry oniin (meidan vauvalla kastu vaatteet kun pissasi lennon aikana :()
  -Aurinkosuojaa suositellaan kaytettavan 6kk ylospain vasta (sita ennen suojattava pitkahihaisilla vaatteilla taikka suojattava varjoilla tai kokonaan valttaen. Jos paatat kuitenkin laittaa suojaa, _ehdottomasti_ valttakaa (vauva seka sina &miehesi) ainesosaa nimelta Octinoxate Spf:ssa!
  – Vauvojen silmat ovat erittain herkat viela ja auringonpaisteessa tulisi kayttaa aurinkolaseja, jos todella kirkasta.
  -Legioonahatut hyvia kesaisin, kun suojaavat niskaakin auringolta.

  Ps. Asun Ausseissa ja osa vinkeista saatu taalta. En ole varma miten Suomessa suositellaan noiden aurinko juttujen kanssa, kun taalla tosiaan kesat ovat melko brutaaleja verrattuna Suomeen/Eurooppaan 😁

  Onnea kuitenkin reissuun, hyvin se menee!! Nauttikaa ja ottakaa paljon valokuvia 😍

  Like

  1. Kiitoksia vinkeistä :) Me saatiinkiin nimiäislahjaksi hyvät aurinkolasit vauvalle. Vielä kun saisi hänet pitämään niitä :D

   Like

  2. Vauvan vaihtovaatteiden lisäksi kannattaa ottaa myös itselle vaihtovaatteet. Meidän poika sai lennolla järkyttävän nuhan ja lima sai oksentamaan ja oksentaminen sai itkemään, mikä lisäsi limaisuutta ja sai taas oksentamaan. Vaikka mulla ja miehellä oli varavaatteet käsimatkatavaroissa oltiin silti monta tuntia niissä maidolta haisevissa limaoksennusvaatteissa. Yllättäen meidän vierustoveri vaihtoi paikkaa. Mutta siis pari vaatekertaa käsimatkatavaroihin myös itselle on aika jees.

   Like

 12. Ai niin, unohdin myos lisata, etta Babyzen Yoyo rattaat on kylla hyvat, kun mahtuvat carryoniksi lennolle. Hintavat ovat mutta kaytettyna tai vuokrattuna kukkarolle parempi 😁

  Like

  1. Meidän matkarattaat itse asiassa mahtuisi lennolle mukaan, mutta vauva on vielä liian pieni niihin. Käytämme niitä tällä hetkellä vain turvakaukalon kanssa, koska se niiden oma istuinosa on 6kk -> :/

   Like

 13. Ergonominen kantoreppu jolla on molempien vanhempien hyvä kantaa, me kokeiltiin muutamaa eri mallia ennenkuin löytyi meille paras. Ja mitä oli helppo säätää eri kantajan mukaan. Vatsa toimi vauvalla ja vaihtovaatteet tuli käyttöön kaikille, myös housut.. Ja paras niksi pitkälle lennolle oli pala vahvaa teippiä ja tumma puklurätti, niillä sai lentokopan päälle tehtyä hyvän suojan lentokoneen valoilta ja ohi käveleviltä ihmisiltä niin vauva sai nukkua rauhassa.

  Imetin kaikki nousut ja laskut, muutin asentoa vaan niin että vauva on kasvot menosuuntaan siihen asti että kone on ilmassa, ja sit äkkiä tissi suuhun.

  Like

 14. Kipulääke lapselle mukaan.
  Keksii kuitenkin alkaa tekemään hampaita tms reissussa. 😂😁
  Ja toinen mikä tuli mieleen niin, iso lierinen hattu suojaamaan auringolta.

  Like

 15. Meidän ensimmäinen reissu oli niinkin lähelle kuin Thaimaan Phukettiin 2kk 3vk ikäisen pojan kanssa.
  Reissu meni hyvin ja päivät meni vauvan ehdoilla ja suunnitelmat sekä menot elivät vähän omaa elämäänsä, koska koskaan ei voinut mitään varsinaisesti lyödä lukkoon, vaan kauempana nähtävyyksiä katsomassa käytiin aikalailla extempore.

  Käyttäessämme taksia (Suomessa eikä Thaimaassa), ei ollut turvakaukaloa käytössä, mutta jos on mahdollista sellainen ottaa, niin kannattaa se ottaa! Vauva matkusti taksissa minun sylissä ja rinnalla.

  Etukäteen ostettiin UV-teltta, jossa oli 50sk rannalla olon helpottamiseksi ja se paljastuikin ehdottomasti rantaloman tärkeimmäksi tavaraksi!! Niin kätevä, kun siellä pystyi lapsi nukkumaan päikkäreitä ja makoilemaan turvassa auringolta, samalla kun miehen kanssa otettiin aurinkoa teltan vieressä.

  Rattaisiin ostettiin myös 50sk varjo, joka suojasi rattaissa makoilevaa lasta. 70% ajasta vauva oli ainoastaan vaippa päällä, koska hihaton bodykin oli ajoittain todella hiostava. Mutta hihattomassa bodyssa pääasiassa mentiin ja lakki päässä!

  Toiset ei suosittele/anna alle 4kk ikäisille ollenkaan vettä, mutta me hörppyytettiin melkein päivittäin +32’C päivinä pojalle jääkylmää vettä pullosta aina välillä, vaikka muuten mentiin reissu 100% imettäen. Selvästi lapsikin “nautti” pienistä hörpyistä kylmää vettä.

  Like

 16. Yli 6 kuukauden ikäisille vauvoille sopii loistavasti aurinkosuojaksi LRP (La Roche-Posay) Anthelios Baby :) Löydät lisätietoja LRP:n tuotteista heidän nettisivuilta ja apteekeista.

  Like

 17. Saa ottaa maitoa mukaan koneeseen, muutenkin vauvanruuat on aina ok :) enkä kyllä ole koskaan kuullut että sitä voisi joutua maistamaan niinkuin tuolla joku aiemmin mainitsi.. Me oltiin vauvan kanssa ekaa kertaa reissussa kun vauva oli 2kk ja toisen kerran 7kk ikäisenä. Kummallakaan kerralla en imettänyt nousun tai laskun aikana ja kummallakin kerralla suositeltiinkin että vauva istuu sylissä kasvot menosuuntaan. Tämä on kai vähän lentokohtaista. Aukileet vauvan päässä tasaa painetta sen verran, ettei nousujen tai laskujen pitäisi tuntua korvissa :) meillä on kaikki lentomatkat menneet niin että vauva on nukkunut koko matkan sylissä eikä ole ollut lennoista moksiskaan!

  Ekalla kerralla otettiin turvakaulalo mukaan, laitetttiin rattaiden kanssa ruumaan. Kentältä sai niitä varten pussukan. Toisella kerralla ei kaukaloa ollut mukana koska tiedettiin että ei kuljeta autolla muutakuin muutaman kilometrin matka kentältä hotellille, joten päätettiin että tämä menee vauva sylissä. Silloin meillä meni matkarattaat ruumaan ja niitä varten taas ei mitään erillistä pussia saanut. Tämäkin siis riippuu lentoyhtiöstä! Helsinki-Vantaalla ei tietääkseni saa ottaa rattaita portille, mutta kaikilla muilla kentillä meille on tarjottu mahdollisuus pitää rattaat käytössä koneeseen asti, vasta portilla ne on meiltä viety ruumaan :)

  Niin ja mitä tulee auringolta suojaamiseen, suosittelen vauvalle täysin fysikaalista aurinkosuojaa :) moni on toki sitä mieltä että parempi kokonaan suojata vaatteilla, mutta itse olen ainakin kokenut paremmaksi vaihtoehdoksi esim. shortsit todella kuumilla keleillä ja fysikaalista rasvaa jalkoihin. Kasvoihin en laittaisi, mutta kasvoja ja niskaa suojaakin hyvin kunnon aurinkohattu! Kannattaa kysellä apteekista tai luontaistuotekaupoista fysikaalista aurinkosuojaa :)

  Tsemppiä, pienen lapsen kanssa on helppo ja ihana matkustaa! :)

  Like

  1. Suomen kentillä lasten ruoat ja juomat ovat ok, eikä Helsinki Vantaalla ole tarvinnut maistella, mutta muilla maailman kentillä saattaa joutua maistamaan (oma kokemus oli muistaakseni Milanon kentältä). Kuudessa vuodessa on myös nesteiden analysointi parantunut, mutta pienemmillä kentillä ei välttämättä noita nestelaitteita ole.

   Like

  2. Suomessa ei oo tosiaan saanut ottaa rattaita portille, mutta ulkomailla joka kerta on suositeltukin ottamaan. Siinä mielessä kantoreppu on hyvä, että saa Suomen päässä kentällä vauvan siihen :)

   Like

 18. Meidän vuoden ikäinen on käynyt jo pohjoismaiden lisäksi Briteissä, Indonesiassa, Thaimaassa, Uudessa-Seelannissa ja Vietnamissa.
  Aluksi stressasi hirveästi mitä kaikkea mukaan mutta hyvin sujunut kaikki matkat.

  + Fysikaalinen aurinkosuoja apteekista
  + UV-asut ja hatut
  + Aurinkolasit
  + Lääkkeet (panadol, korvatipat, nenätipat ja silmätipat)
  + Kantoreppu/kantoliina, hyvissä ajoin tämän kanssa liikkeellä niin lapsi tottuu. Meillä oli vastasyntyneestä saakka käytössä.
  + Kynsisakset! Unohtui ensimmäisellä matkalla ja jo hetkessä oli kunnon raatelukynnet lapsella. :D

  Turvakaukalo ollut mukana mutta kaikissa paikoissa sitä ei ole voinut käyttää. Tällöin lapsi repussa tai liinassa.
  En tiedä onko lapsesi kiinnostunut jo leluista mutta meillä ollut niitä mukana.

  Hyvää matkaa!

  Like

 19. Tärkeimpänä vinkkinä rentous! Ei edes yritä pitää mitään kunnollista rytmiä reissussa vaan menee vaan vauvan fiilisten, lentojen yms. mukaan. Jos vauva itkee lennolla tai vaikka ravintolassa reissussa niin unohtaa muut ihmiset ja pysyy itse rauhallisena, jos itse panikoi niin vauvakaan ei varmasti rauhoitu. Nousussa ja laskussa kannattaa imettää ettei mene korvat tukkoon ja homma huutamiseksi. Muutenkin helteellä imettäminen on tärkeää. Vettä ei tarvi imetyksen lisäksi antaa vaikka olisi kuinka kuuma, sen varmasti tiesitkin mutta jostain syystä tällaistakin neuvoa viljellään edelleen.

  Mut siis mun vinkki on rentous, tapahtui mitä vaan. Panikoinnilla ja stressaamisella menee vaan kaikkien loma pilalle.

  Like

 20. Matkustettiin keväällä n. 10kk ikäisen vauvan kanssa Dubaihin. Harkittiin omien “kunnon vaunujen” ottamista mukaan ja törmäsinkin firmaan, jolta saisi etukäteen varattuna kentältä vuokrattua rumaan meneville vaunuille erillisen säilytyslaukun. Käsittääkseni olisi ollut ns. perus suojapussia tukevampirakenteinen niin, että suojaisi rattaita hyvin kolhuilta. Palautus olisi ollut kohdemaassa lennon jälkeen lentokentälle. Paluumatkalla taas kentällä rattaat laukkuun ja palautus kotimaassa taas lennon jälkeen lentokentälle. Löydettiin kuitenkin käsimatkatavaroihin menevät matkarattaat ja kun vauva oli jo sen ikäinen, että sai istuttaa, niin toimivat paremmin meidän käyttötarkoitukseen. Rattaille tarkoitetun laukun vuokraus jäi siis testaamatta. En valitettavasti muista yhtiön nimeä, mutta löytynee googlettelulla. Eli, jos pelkää rattaiden hajoamista ruumassa, niin saattaisi tuollainen vaihtoehto löytyä. :)

  Matkarattaat huippukätevät, jos/kun tulee kohdemaassa matkustettua paljon taksilla. Nopea heittää peräkonttiin ja kasata. Jos siis löytyy pienelle vauvalle sopivat matkarattaat, niin ehdottomasti sellaiset mielummin.

  Manduca oli meillä ehdoton lennolla, kun sai omien ruokailujen ym. ajaksi kädet vapaaksi. Meillä ei ollut vauvalle omaa istumapaikkaa, siksi sylissä kokoajan. Jos rattaat eivät olisi menneet käsimatkatavaroihin, vaan ruumaan, niin kantorepussa olisi siinäkin tapauksessa kulkenut helpommin portille asti.

  Vauvan ruokia sai finskillä viedä lennon ajan tarpeisiin ja meillä olikin reilusti yli kaiken varalta, eikä siihen puututtu. Desin “annoskoko”rajoitukset ei siis koskeneet vauvan ruokia.

  Muita välttämättömyyksiä aikaisemminkin mainitut kokovartalo UV-uikkarit, niskan suojaava lierihattu tmv., aurinkolasit, fysikaalisen suojan sisältävä aurinkorasva ja UV-teltta. Tosin ihan pieni vauva, jota ei käytetä uimassa, tuskin vielä tarvitsee uikkareita. :))

  Meille suositeltiin mukaan otettavaksi paaaaaljon kosteuspyyhkeitä tmv., joilla saa vauvan käsiä pyyhittyä puhtaaksi pöpöjen varalta, kun ihmiset ovat niin lapsirakkaita ja tulevat helposti koskemaan käsistä yms. Sitä pelkoa ei kuitenkaan ollut, vaikka muuten kovin lapsiystävällisiä ihmiset olivatkin. :)

  Like

  1. Ainiin, meillä ei ollut turvakaukaloa mukana. Lapsi meni sylissä ne muutamat taksimatkat, jotka kuljettiin. Muutoin Dubaissa kätevä kulkea metrolla ja sillä tuli liikuttua, joten turvakaukalo olisi ollut meillä melko turha. :) mutta niinkuin joku sanoi jo edellä: tärkein varustus on rento mieli ja iiiiiso joustonvara mahdollisissa suunnitelmissa. Itse tottakai tiesin, että vauvan kanssa matkustaessa tulee unohtaa kokonaan ne aikaisemmat reissut, kun on matkustanut esim. miehen kanssa kahdestaan ja asennoitua siihen, että rantaloma ei ole enää samanlainen löhöloma kuin ennen. Silti se pääsi yllättämään, miten vähän sitä oikeasti löhöilyaikaa jäi. (Tähän vaikutti toki meillä mm. se, ettei vauvalla päiväunista ulkona kuumuudessa rattaissa tullut juuri mitään jne…) Sitä näköjään tarvii vauvan kanssa kaiken tekemisen ja menemisen suhteen sen “harjotuskerran”, jonka jälkeen seuraavasta kerrasta voi jo oikeasti nauttia. :D

   Like

 21. Me on matkustettu sellaisiin kohteisiin jonne turvakaukalo on ollut jokseenkin turhake koska niitä ei ensinnäkään kukaan käytä ja se on tiellä, vauva matkustanut sylissä. Omaa lastaan haluaa toki aina suojata mutta täytyy muistaa että ne paikalliset pärjää näköjään tosi hyvin vaikka edes rattaita/vaunuja ei ole käytössä, lapset kannetaan sylissä/olkapäillä. Kuitenkin, suosittelen lapselle hepatiitti rokotteita ihan ehdottomasti. Päätin 3kk esikoisen kanssa rikkoa kaikkia sääntöjä ja mennä intuitiolla kun hän itkeskeli ekalla reissulla paljon tuollaisessa hervottomassa kuumuudessa ja kun en enää muuta keksinyt, annoin hänelle vettä tuttipullosta. Se itku loppui siihen eli hänellä oli mitä ilmeisemmin kauhea jano ja maito ei siihen riittänyt. Se helpotti kaikkien elämää kun itkut loppui ja vauva oli tyytyväinen ja hengissä on tuo nyt 10-vuotias lapsi edelleen :D Ota ihmeessä mukaan niitä harsoja jotka tulee äitiyspakkauksen mukana, itse koin ne aivan korvaamattomiksi kun vauva hikoilee pään kautta, sillä sai tosi hyvin kuivattua reppanan märkää tukkaa oikein kuumalla kelillä, se imi parhaiten. Sillä myös peitin vauvan taksissa tms kun piti saada vauva suorassa auringon paisteessa suojaan. Ja vaikka täällä suositeltiinkin jo pitämään mahdollisimman vähän vaatetta vauvalla niin tässä olisin ihan vähän eri mieltä… pitäisin paidan alla hihatonta aluspaitaa, se suojaa rintaa tuulelta ja jos isoja lämpötilan vaihteluita tulee eli ulkoa kuumasta kylmään ostariin ja sieltä taas ulos ja taas ilmastoituun autoon, voin kertoa että vauva saa joko elämänsä flunssan tai sitten kylmettää vatsan eli saa megalomaanisen ripulin. Voi kyllä. Eli kantaisin ostari reissuille mukaan jotain pitkähihaista ja housut jotka voi pukea juuri ennen kuin mennään viileisiin tiloihin sisään. Itselleni nämä neuvot oli aivan korvaamattomia paikallisilta kun piti pärjätä todella kuumissa oloissa. Ja ei kannata alkaa hysteeriseksi kaiken maailman ylimääräisten kantamusten kanssa, vauvat kasvaa ympäri maailmaa oikein hyvin vaikkei niitä aurinkovarjoja ja suojakertoimia olekaan. :) Rennosti vain.

  Like

 22. Lentokentillä on aina kohdeltu meitä lapsiperheenä kuin kukkaa kämmenellä: jonon ohitukset priority lanea pitkin ym. Tosin koneeseen emme koskaan ole menneet ensimmäisessä ryhmässä, sillä muuten vauva/lapset olisivat joutuneet olemaan entistä pidemmän ajan paikallaan.
  Lennot ovat aina menneet muitta mutkitta: vauvat ovat nukkuneet, taaperot juosseet pitkin käytäviä ja nelivuotias istua jököttänyt padin parissa.
  Mukavaa reissua!

  Like

 23. Toivottavasti ei haittaa jos linkkaan taas blogiini: https://lapsennimi.com/kategoria/annan-matkablogi/

  Ollaan juuri nyt matkalla mutta vanhemmissa postauksissa on enemmän yleisiä vinkkejä vauvojen ja lasten kanssa matkustamiseen.

  Juttua voisi kirjoitella aiheesta vaikka kuinka paljon mutta loppujen lopuksi ei siinä niin paljon ole mitään ihmeellistä. Ainakaan ei kannata pelätä lähtemistä. Kaikki kyllä sujuu reissussakin. Toki muutamia tärppejä kannattaa ottaa huomioon jotta matkasta saa tehtyä mahdollisimman mukavan kaikille.

  Vauvalle saa ottaa mukaan omat eväät lentokoneeseen! Myös pumpattu maito on ok!

  Like

 24. Me käytiin lentokoneella eka reissu, kun vauva oli 3 kk. Imetin joissakin nousuissa ja laskuissa, mutta vauvalla ei sattunut korviin tms. joten en sitten joka kerta edes niin tehnyt. Finnairilta sai bag dropista ison muovipussin suojaksi vaunuille, ja vaunut piti jättää jo siis ennen turvatarkastusta. (Mekään ei voitu siis ottaa vielä matkarattaita, koska oli niin pieni vauva). Lentokentällä kantoreppu oli tarpeen – etenkin kun lensin menolennot ykain vauvan kanssa. Paluulennoilla mies oli mukana, joten kantoreppu ei silloin ollut niin ehdoton, mutta helpottaa kyllä jos lentokentällä pitää kävellä pitkästi portille tms. :)
  Mulla oli muuten varalta myös muovipussi lennolla mukana siltä varalta, että vauvan vaatteet olis menny pissaan/kakkaan.
  Tuo turvakaukalohomma on muuten vähän haastava.. Nimittäin monesti takseista saattaa löytyä isompien lasten istuin, mutta ilmeisesti aika harvoin löytyy tuollaiselle pienelle vauvalle, joka ei vielä istu… Vaihtoehtonahan on kulkea julkisilla, jos mahdollista.

  Like

 25. Vähän aiheesta poiketen, mutta miten olette hoitaneet nyt imetystä? Onko pikkumies ollut pulloruokinnalla + imetyksellä molemmilla? Voi olla että oletkin aiheesta jo kirjoittanut ja mennyt vain ohisuun :) Samoja ajatuksia mietin nyt että olisi kiva jos osa ruokinnasta tulisi pullosta mutta en tiedä meneekö sitten pilalle jos tottuu liikaa pulloon, kun tästäkin aiheesta löytyy puolesta ja vastaan niin olisi kiva kuulla kokemuksia asian osalta! :)

  Reissuun mukaan pitkiä hermoja, älä suunnittele liikaa niin ei tule pettymyksiä jos kaikki ei mene niinkuin on suunnitellut :)

  Like

 26. Pakko vaan hehkuttaa että imettäminen on kyllä maailman helpointa vauvanruokintaa reissussa! :) Ei tarvitse lämmitellä mitään tai kantaa mitään mukana, vaan ruoka on koska tahansa valmiina. Ja vauva saa siitä vastustuskykyä. Äidinmaitohan myös muuttuu ympäristön bakteerikannan mukaan ja esimerkiksi kuumassa ilmastossa sisältää enemmän nestettä jne. :) Maailmalla myös suhtaudutaan yleisesti ottaen suopeasti imetykseen, etenkin arabimaissa imetystä suositellaan vahvasti.

  Like

 27. Noin pienelle lapselle ei aurinkovoidetta, koska kemikaalit imeytyy ihon läpi! Kannattaa kattoo jotain UV-vaatteita :)

  Like

 28. UV-haalari, hellehatu ja turvakaukalo mukaan! Usein kohteissa on luvattu lähettää auto turvakaukalolla ja sitten sellaista ei ole ollutkaan. Pitkän ja raskaan lennon jälkeen on ollut aika kurjaa lähettää taksikuskia ensin hakemaan turvakaukaloa jostain ennen kuin suostumme kyytiin. Toisaalta vielä Keski-Euroopassa turvakaukaloita on ollut silloin kuin sellainen on luvattu, mutta esim Italia, Etelä-Ranska, Espanja ja Kreikka ovat kaikki maita, jossa ainakin yhdellä matkalla on saanut taistella turvakaukalosta!

  Muutoin noin pienen kanssa on kyllä tosi kivaa matkustaa ja etenkin kun aikuisiakin on kaksi mukana! Pitäkää tosi hauskaa ja hyvin se menee :)

  Like

 29. Ei liity mitenkään tähän postaukseen, mutta mistä teidän olohuoneen seinällä oleva taulu (se missä on mustaa, vaaleanpunaista, kultaa ja valkoista) on ostettu? :) Se on aivan ihana! Bongasin taulun siis joogapostauksen kuvasta, mutta en tiennyt seurailetko vanhempien postauksien kommentteja enää, niin päätin kysyä tässä uusimmassa postauksessa. Kiitos paljon vastauksesta ja kivaa kesän jatkoa! :)

  Like

 30. Vaikka tämä ei juuri teidän vauvan ikähaarukkaan taida osua, niin osviittana maitopullopohdintaasi: Ainakin pilttipurkin saa tuoda turvatarkastuksesta läpi jos mukana on pieni lapsi. Kävi ilmi kun pakkasin mangososeen itselleni lentoevääksi ja se jäi turvatarkastukseen kun siinä ei lue tilavuutta deseinä vaan ainoastaan grammoina.

  Like

 31. Meillä lapsi oli 8 kk ensimmäisen aurinkorantareissun aikana. Suosittelen lämpimästi uv-suojattuja vaatteita altaalle (uikkari ja hattu), mutta muuten meillä on menty ihan tavallisilla vaatteilla. Lapsi oli myös juuri ennen reissua siirtynyt rinnalta pulloruokintaan ja silloin katsoimme järkevimmäksi kantaa kaikki mahdolliset maidot mukana Suomesta (emme nimittäin aikoinaan esikoisen kanssa löytäneet Sveitsistä kuin vaniljalla maustettua maitoa paikallisesta kaupasta ;)). Pulloihin sai ainakin joskus aiemmin ns. pullopusseja, jolloin itse pulloa ei tarvinnut pestä joka kerta. Otin mukaan myös pienen pullon tiskiainetta, tiskiharjan ja minikokoisen vedenkeittimen, joilla sain puhdistettua pulloja ja tutteja. Ja sitten vinkki vitonen: Liberolla on pieniä vaipparoskispusseja, joita siis myydään kolmen rullan pakkauksissa. Ovat aivan loistavia! Kannan vielä tänäkin päivänä niitä mukana reissuilla (lapset 7 ja 12) kaiken varalta. Rullat on pieniä ja menevät minkä tahansa repun/laukun taskuun ja aina on varamuovipussi mukana, jos tarvitsee (oksennukselle, likavaatteille, roskille, you name it;)).

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s