Operaatioita, lääkärireissuja ja valtaisan paljon hymyjä

Parin rankan päivän jälkeen ollaan oltu näissä tunnelmissa :)

Huhhei, mitkä pari päivää meillä on ollut. Siskoni huomasi, että Töölön Mehiläisessä on eräs lääkäri, joka on erikoistunut lasten refluksivaivoihin, ja hänellä oli sopivasti aika maanantaina. Ajattelimme käydä ennen Kuopioon lähtöämme hieman juttelemassa erityislääkärin kanssa tuosta diagnoosista hieman tarkemmin. Vaikka Kuopiossa lastenlääkäri oli mielestäni hyvin osaava, halusimme käydä vielä ihan asiaan erikoistuneen lääkärin pakeilla. Siitä lähtikin sitten sangen vauhdikkaat päivät meillä ja oon ollut täysin läppärin ulottumattomissa.

Lääkäri teki minille tarkistuksen ja kiinnitti huomiota kielen jänteeseen, minkä jälkeen kutsuttiinkin paikalle kurkku-, korva- ja nenälääkäri, joka totesi, että vauvalla on kireä takajänne kielessä (tai joku muu, mutta näin mä sen muistaisin). Siihen sitten saatiin tieto, että on hyvinkin yleinen vaiva, joka voi olla syynä refluksivaivoihinkin. Kun kielen jänne on liian kireä, kieli ei välttämättä syödessä taivukaan oikeaan asentoon, mikä edesauttaa ilman kertymistä mahaan. Tämä aiheuttaa vuorostaan sen, että mahan ja ohutsuolen täyttyessä ilmalla tulee vauvalle kipuja ja kun uusi maito ei mahdukaan enää etenemään, tulee se takaisin refluksina. Jaha. Siitä sitten saatiin kahden tunnin päähän aika leikkaukseen. Välissä itse kävin silmälääkärissä, ja sitten palasimmekin viemään miniä operoitavaksi. Ystäväni vauvalle oli tehty samanlainen leikkaus, ja hän kertoi, että refluksivaivat katosivat samoin tein. Meillä vaivat on pysyneet aisoissa sakeuttajilla ja Gavisconilla, mutta kun tutkin tuota leikkausta niin ehdottomasti olimme sen kannalla. Kireä jänne kielessä kun voi aiheuttaa refluksin lisäksi paljon muitakin ongelmia, mm. kielenkehityshäiriöitä.

En halunnut itse nähdä toimenpidettä, ja lääkärikin suositteli, että kovempihermoinen vanhempi pitää vauvaa paikallaan. Itse toimenpide vie ihan muutaman minuutin. Ensin puudutellaan, sitten odotellaan ja sitten leikataan. Meillä leikattiin niin ylähuulen jänne kuin kielen jänne, ja puudutuksen ja leikkauksen välissä kävin lohduttamassa pientä. Sen jälkeen kaveri pääsi suoraan rinnalle ja siitä saikin sitten lohtua pienen kidutuksen jälkeen. Kipulääkitystä kundi ei saanut ja lääkäri totesi, että usein hoidoksi riittää kenguruhoito ja että harvoin tekee tosi kipeetä tuo jälkikäteen. 

Lähdimmekin kohti kotia, mutta vasta kun seuraavaksi päiväksi oli varattu vatsan ultra. Lastenlääkäri halusi kuvata ultralla vatsan ja tarkistaa, ettei vika ole rakenteissa; mahaportissa tai mahalaukun tyhjentymisessä. Sitä ennen lääkäri toivoi, ettei annettaisi Gavisconia tai sakeuttajia, jotta saataisiin mahdollisimman todellinen kuva vatsan toiminnasta. Ohjeeksi saimme myös venytysohjeet, joilla kielen jännettä pitää venyttää kuusi kertaa vuorokaudessa kuukauden ajan. Kotona kaikki meni ensin hyvin, kunnes sitten alkuillasta alkoi todellinen itkurupeama. Vauva huusi kuin hyeena tunnin, eikä siihen auttanut kenguruhoidot eikä muut. Ajattelin, että vauva vaan reagoi kun ei ollut saanut maitoa sakeutettuna koko päivänä, ja on kovia refluksivaivoja. Nieli taukoamatta ja huusi niin, etten ole koskaan kuullut raukan niin itkevän. Saimme hänet hetkeksi rauhoittumaan ja nukahtamaan, joskin hän heräsi tuntia myöhemmin kahta kauheampaan huutoitkuun. Siinä vaiheessa kun vauva huusi toista tuntia ihan silmät selällään, eikä mikään auttanut, lähdimme Lastenklinikalle. Pelkäsin, että jokin leikkauksessa tai puudutteessa aiheutti jonkin reaktion ja vauva kuulosti melkein siltä kuin hän tukehtuisi.

Lastenklinikalla mini rauhoittui sen verran, että häntä päästiin tutkimaan. Kaikki kunnossa, joskin tulehdusarvot himpun verran koholla ja lääkäri hieman ihmetteli, miksi emme saaneet kipulääkettä mukaan leikkauksen jälkeen. Lastenklinikalla on kuulemma käytäntönä antaa mukaan kipulääkettä, sillä siitä kuulemma tulee vauvalle kyllä kipuja. Vauva saikin Panadolia ja rauhottui hyvin pian sen jälkeen. Tämän jälkeen annettiin vauvalle Panadolia kerran yöllä ja kerran seuraavana aamuna, ja nyt jäbä on ollut kuin eri lapsi. En ole huomannut imuotteessa muutosta ulospäin, mutta imetys tuntuu hieman eriltä, ikään kuin vauva olisi kovemmin kiinni rinnassa. Leikkauksesta on nyt kaksi päivää ja olen huomannut selvän eron takaisinvirtauksen vähenemisessä. Vauva voi aivan selkeästi paljon paremmin ja onkin ollut yhtä hymyä eilisaamusta. Kävimme eilen vielä verikokeessa kontrollina (normaali, pientä kohoamista oli edellisiltana varmaan koska itki niin kovin, kroppa stressitilassa) ja vauva ei edes herännyt pistoon tai veren keräämiseen :D Mahaultrassa pientä mielenpahoitusta oli ilmassa, mutta sekin meni hienosti. Mikä parasta, ultra kertoi sen, että mitään ei ole pielessä rakenteissa. Vauvan refluksi johtuu todennäköisesti ilmasta vatsassa, johon todennäköisesti suurimpana syynä oli tuo kielen jänteen kireys. Ph-mittausta ei siis ole syytä lähteä tekemään, vaan menemme vielä varmuuden vuoksi imetysneuvojalle ja seurataan tilannetta tuon kielileikkauksen jäljiltä. En uskalla toivoa, että refluksi on tällä selätetty, mutta katsotaan. 

Ei nyt olisi tullut mieleenikään, että pieni kireys kielessä voi aiheuttaa moista, mutta nyt kun olen aiheeseen tutustunut, olen oppinut, että tällainen on tosi yleistä vauvoilla.

Hirveä stressi oli pari päivää, mutta eilisilta oli jälleen paluu arkeen, kun vauva on ollut vain yhtä hymyä ja oma itsensä. Tänään kävimme seikkailemassa Tampereella, ja matka meni erittäin hyvin. Sattumien kautta siis meidän viikon ohjelma ei ollutkaan laatuaikaa perheen kanssa ja matka Kuopioon, vaan neljä eri reissua Mehiläiseen ja yksi Lastenklinikkakäynti.
No, nyt täytyy vaan jaksaa venytellä n. neljän tunnin välein vauvan kieltä ja toivoa, että refluksivaivat poistuvat tällä :)

22 thoughts on “Operaatioita, lääkärireissuja ja valtaisan paljon hymyjä

 1. Meiän pojulta leikattiin jänne jo Jorvissa, 48h ikäisenä. Oli kamalaa. 😥 Mutta sitten tuo tarrasikin tissiin kuin possu limppuun. 😎 Kurjaa aina kun vauvoilla on jotain mihin tarvitaan tohtoria. Hyvä, että kaikki hyvin. 😍

  Like

  1. Joo, tää on vähän hassua, että sitä ei aiemmin oo kukaan huomannut. Mutta, vauvan imuote on ulospäin ollut tosi hyvä ja paino kasvanut, niin ei kai ole tullut epäilyksiä tuolle. Nyt tuntuu lähinnä syövän, nukkuvan ja hymyilevän, eli oishan se ollu kiva jos ois aiemmin huomattu, mutta tärkeintä, että selvisi se syy refluksille :)

   Like

   1. Meilläkään ei edes eka lastenlääkäri huomannut! Eräs vanhempi kätilö/hoitsu sitten katsoi, kun pyysin imetykseen apua ja käski lääkärin paikalle. Hyvä, että huomasi. :)

    Like

 2. Moikka!
  Onneksi kävitte lääkärillä. Jännä, ettei tuota huomattu jo synnärillä? Meillä Feffellä todettiin sama heti Kättärillä ja toimenpide tehtiinkin heti pojan ollessa 1vrk ikäinen. Huomasin itse myös heti muutoksen imuotteessa. Olin itse tuolloin helpottunut kun asian pystyi hoitamaan niin kivuttomasti.
  Sitä onneksi oppii tunnistamaan milloin vauva itkee kipuja, ajan kuluessa osaa ja uskaltaa nopeammin antaa kipulääkettä. Tsemppiä toivottavasti vaivat nyt helpottaa!

  Like

  1. Joo, mä oon nyt lukenut paljon, että tuo huomataan heti ensipäivillä. Kiitoksia, ainakin tällä hetkellä on mennyt aivan ihanasti, ja ilman lääkkeitä! Onhan tässä menty muutenkin niin, että vaivat eivät ole juuri vaivanneet, mutta niitä onkin lääkitty koko ajan :)

   Like

 3. Voi pientä <3 kuulostaa omaan korvaan kamalalta tuo leikkaus, huomasin tekstiä lukiessa purevani hampaita yhteen ja kielen "kippuralla" :D mutta mini taisi pärjätä hyvin <3 kaikkea uutta sitä saakin kuulla mitä pienillä voikaan olla.
  Kirjoititkin että teillä pysynyt vaivat aisoissa sakeuttajalla, ootteko jossain vaiheessa lopettanu sen käytön ja oireet taas pahentuneet? Tai sakeuttajasta huolimatta ollut jonkinlaisia vaivoja vielä havaittavissa? Omalla minillä alkaa olemaan vatsavaivat ja pulauttelut jo pääosin historiaa, mutta silti asia kiinnostaa, tiedä ikinä vaikka näistä sun infoista olisi tulevaisuudessa apua :)
  Ihana hymyilevä minimies teillä :)

  Like

  1. Mini kyllä teki selväksi, että mieltään niin kovasti pahoitettiin, mutta onneksi rauhoittui nopeasti :)

   Me ollaan annettu 2-3 kertaa päivässä sakeuttajia ja 3-4 kertaa päivässä Gavisconia. Toivoin, että Gaviscon olisi kuuriluonteinen, mutta huomattiin heti muutos, jos vähennettiin sitä. Takaisinvirtausta oli paljon. Mä halusin tutkia sen refluksin aiheuttavan syyn, enkä vaan toivoa, että vaiva menee kasvamalla ohi. Sakeuttajilla ja Gavisconilla ei ollut sen kummempia vaivoja, mutta niiden kanssa meni aina vähän arvellen määriä. Halusi antaa tarpeeksi, ettei tule kipuja, mutta samalla tarpeeksi vähän, ettei mene ummetuksen puolelle. Eikä Gavisconia muutenkaan halua antaa yhtään enempää kuin pakko noin pienelle. Luulin, että pääsemme asiaan erikoistuneelle lastenlääkärille vasta kesäkuun lopulla Helsingissä, ja mietin jo allergologillekin menoa ja maidon poistamista. Halusin siis saada oireet pois ilman lääkkeitä pieneltä. Siskoni on lastenhoitajana töissä ja löysi hyvän asiaan erikoistuneen lääkärin, jolla sattumoisin oli vapaita aikoja :)

   Suosittelen ehdottomasti jos haluat mielenrauhan käydä Visa Lautamatilla Töölön Mehiläisellä. Sisko sai suosituksen hänelle, ja oli todella ihana ja perusteellinen lääkäri. Hän on kuulemma tunnettu perusteellisuudestaan ja siitä, että konsultoi aina muitakin lääkäreitä tarvittaessa. Meidän tapauksessa hän ohjasi samantien mahan ultraan ja konsultoi tuota kurkkulääkäriä, joka on käsittääkseni yksi parhaita Suomessa. Hän vielä itse sanoi, ettei ole ekspertti kielijänteissä, mutta hänen silmäänsä näyttää tiukalle. Mervi Närkiö kävi siinä samointein ja sitten kahden tunnin päästä jänteitä jo napsittiinkin pidemmäksi. Mulle oli ainakin hirveän helpottavaa saada se todennäköinen syy tuolle refluksille, ja että kyseessä ei ole ollut mikään isompi “vika”. Ja nyt ollaan vähennetty koko ajan Gavisconia, eikä oireita ole tullut enempää ja koko ajan vähentynyt oireiden määrä. Eilen en enää huomannut takaisinvirtailua ollenkaan :)

   Like

 4. Refluksivaivoihin on tosi usein syynä joku muu kuin rakenteelliset viat vatsassa/ruuansulatuskanavissa. Sen kun lääkäritkin aina muistaisivat ja tutkisivat kunnolla ennen lääkkeitä. Teillä kävi tuuri että sattui noin osaava lääkäri kohdille, tai että osasitte hänelle mennä, kaikki eivät ota jänteiden kireyksiäkään tosissaan jos “ei haittaa syömistä” tms. Mahtava juttu että hoitui noin nopeasti!

  Toivottavasti teidän vaivat nyt helpottavat! :)

  Like

  1. Niin, valitettavasti kaikki lääkärit eivät ole erikoistuneet kaikkeen, ja siksi halusin käyttää minin lääkärillä, joka on. Vaikka oireet olivatkin lääkkeillä hanskassa.

   Kiitoksia ja uskon kyllä vahvasti! Eikä meillä onneksi niin kamalan inhottavaa ole ollutkaan, vaan vauva on voinut melko lailla hyvin koko ajan :)

   Like

 5. Jotenkin arvasin tämän. Todella moni käyttää turhaan maidonsakeuttajia, vaikka ongelma hoituisi jänteiden leikkaamisella ja/tai suihkutissihoidolla.

  Like

  1. Niin, mutta valitettavasti näin ensimmäistä kertaa äitinä en osannut edes ajatella tuollaista :) Ja siksi halusinkin selvittää syyn oireisiin, en vain lääkitä niitä. Onneksi selvisi näin :)

   Like

 6. Hei! Meidän tytöllä leikattiin huuli ja posteriorinen kielijänne juurikin Mervillä 4 kk iässä. On käynyt ihan älytön säkä että pääsitte heti alan huipulle ja saitte homman hoidettua jo näin aikasessa vaiheessa. Meillä alkoi mun ylituotannon tasaannuttua vauvan paino nousemaan tosi heikosti ja sitä sitten ihmeteltiin ja murehdittiin. Oli myös rintaraivaria yms. Omin neuvoin (neuvolan tuki oli vaan että “sosetta”) sitten mentiin Tampereelta Merville ja saatiin diagnoosi. Suosittelen lämpimästi fb:n vauvan kireä huuli- ja kielijänne tukiryhmää, siellä on paljon osaavia tyyppejä ja vertaistukea. Tsemppiä hierointoihin!

  Like

  1. Joo, Mervi suositteli sitä ryhmää myös! Täytyy liittyä :)
   Meillä en olisi osannut edes ajatella asiaa, koska ulospäin vauvan imuote on tosi hyvä, paino on noussut (joskin nyt rauhoittunut) ja vaivat “poistuivat” lääkkein. Mutta halusin silti tietää miksi hänellä virtaa ylöspäin ja sulkea pois isommat ongelmat. Onneksi näin, koska olisi ihan turhaan vauva vielä kärsinyt noista takaisinvirtauksista, jotka näyttäisivät loppuneen tuohon leikkaukseen :)

   Like

 7. Jatkuiko siis vauvan oireet Gavisconilla ja sakeuttajilla kuitenkin vai miksi menitte lääkäriin? Meillä samantyyppistä ongelmaa niin mietin lääkärille menoa. Kuka lääkäri Mehiläisessä on erikoistunut refluksiin?

  Like

  1. Vastasinkin tuolla alempana asiaan, mutta tosiaan, oireet saatiin haltuun noilla kahdella, mutta halusin selvittää syyn tuohon refluksitautiin minillä. Siksi halusin käydä erityislääkärillä tai allergologilla, ettei vaan lääkittäis kipuja viikko- ja mahdollisesti kuukausitolkulla, vaan selvitettäis mikä tuota aiheuttaa. Vauva voi oikein hyvin, eikä lääkkeiden kanssa enää itkeskellyt kipuja, vaikka takaisinvirtausta jonkin verran olikin koko ajan. Nyt tuntuu, että takaisinvirtaus on loppunut lähes heti. Mehiläisessä Visa Lautamatti oli se lääkäri, jonka puoleen käännyimme :)

   Like

 8. Ohhoh mikä reissu! Heräsi kysymys, eikö teillä ollut antaa kipulääkettä jo kotona? Kyllä vauvaa saa kotonakin lääkitä jos on selvästi kipeä esim. rokotuksen jälkeen, puhkeavista hampaista tms. Näin vastaisuuden varalle. Hyvä, että kaikki kuitenkin nyt mallillaan😊

  Like

  1. Oli meillä Panadol suppoja, mutta en antanut sitä, kun mietin, mikä ihme vauvalla on. Koska lääkäri nimenomaan sanoi, että useimmiten ei tee kipeää ja kenguruhoito riittää, niin ajattelin, että jotain on pahemmin pielessä, kun raukka huusi kuin hyeena. En halunnut tunkea Panadolia turhanpäiten, jos häneltä olisi pitänyt ottaa lääkärissä jotain arvoja. Jotenkin pelotti, että siellä meni jotain kielessä pieleen. Mutta, onneksi oli vain leikkauksen jälkeistä kipua ja nyt ehkä uskallustakin antaa helpommin lääkettä ja hain ihan nestemäistä Panadolia silloin reissun jälkeen. Tosin, pyrin aina välttämään ylimääräistä lääkitsemistä, mutta ei vauvan pidä kivusta turhaan kärsiä :)

   Like

 9. Ei vitsi! Olipa hyvä että luin tämän postauksen. Voisikohan tuossa olla syy meidän silent refluksi diagnoosiin. Imuote vauvalla näyttää suht hyvältä mutta silti nielee ilmaa ihan hirveästi syödessä.

  Uskomatonta että noinkin “yksinkertainen” asia on niin lasten kengissä täällä Suomessa. Monikaan lääkäri ei osaa noita jänteitä ilmeisesti kunnolla tarkistaa. Vaikka sillä voitaisiin päästä niin monesta vaivasta!

  Like

  1. Sehän se ongelma meilläkin oli, että imuote “näytti” hyvältä monen kätilön ja lääkärin silmiin, vaikka muita kireään kieli ja huulijänteeseen viittaavaa oiretta oli vaikka kuinka. Vauva puklaili ihan tolkuttomia määriä, riippumatta kauan syötöstä oli aikaa ja miten oli röyhtäytetty, nukahteli rinnalle miniunille, ei juuri viihtynyt vaakatasossa ja kipu mun nänneissä paheni pahenemistaan ja ulkomuoto oli tyypillinen “uusi huulipuna”. Onneksi olin sitkeä, ja juurikin noiden vertaistukiryhmien ja yhden jenkkilekurin kirjoittamien artikkelien avulla päästiin oikeille jäljille. Meillä vaivat helpottivat heti ja vauva oli kivuton toimenpiteen jälkeen, mutta tekniikkakin oli toki eri kun käytettiin laseria. En usko että meidän imetystaival olisi jatkunut kauhean pitkälle, ellei vaivaa olisi hoidettu. Kannattaa siis käydä selvittämässä!

   Like

 10. Heippa! Hyvä kuulla, että syy selvisi ja jänne saatiin leikattua. Itseltäni leikkattiin lapsena tuo kielen jänne n. eskari-ikäisenä, kun puheterapeutti ihmetteli miksei se r-kirjain millään luonnistu. Johtui siis “liian kireästä” jänteestä, enkä siis fyysisesti “ylettänyt” sanomaan ärrää. Samahan olisi saattanut olla teidän pojalla edessä, eli parempi että jänne on leikattu jo nyt niin ehkä tällaiset puhehaasteet tulevaisuudessa vältetään :)

  Like

 11. Hyvä että vauva on kunnossa, mutta ihan pahaa tekee toi ettet kipulääkettä anna. Lastenlääkäri meillekin sanonut että lapsen kipua on lääkittävä kunnolla. Ei tuon ikäinen eikä vielä isompikaan sitä osaa vaatia, tuskissansa itkevät. Tottakai syyt vaivoihin pitää selvittää, ettei ns turruteta jotain vaivaa särkylääkkeillä, mut tilanteessa, jossa kipu on tilapäistä, on edesvastuutonta jättää lapsi kärsimään kivuista typerien periaatteiden vuoksi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s