Imetyksestä ja alkoholista

Kirjoittelin Mungolifen puolelle hieman vappu- ja kesäviinivinkkejäni ja tuli mieleeni aiheen käsittely näin vauvanäkökulmasta. Meidän pieni on täysimetyksellä tällä hetkellä ja sikäli täytyy aina itse hieman miettiä, mitä suuhunsa laittaa, sillä se menee aika lailla suoraan vauvallekin. Mahdollisten masuvaivojen välttäminen nyt on oikeastaan se päätavoite, mutta samalla tulee tietenkin ajatelleeksi hieman tarkemmin esim. alkoholin käyttöä. En nyt mikään alkoholin suurkuluttaja ole muutenkaan, vaan enemmän sellainen “viinilasi illallisen kanssa” tai “pari siideriä terassilla” -tyyppi.

Raskausaikana saatoin maistella miehen lasista ravintolassa jotain erikoisempaa viiniä tai juhlissa ottaa hörpyn skumppaa, mutta oikeastaan ekan kolmanneksen jälkeen kaikki alkoholillinen maistui ja haisi mielestäni tosi ikävälle, ja esim. punaviini oli todella etikkaisen hajuista ja ällöttävää kaikin puolin. Onneksi tämä katosi heti synnytyksen jälkeen, ja pääsinkin jo miehen kanssa kilistelemään pienen syntymää shampanjalla. Hui kamalaa, imettävä tuore äiti ja alkoholia ja vielä myöntää sen! Voi kyllä. 

Tiedostan, että on varmasti paljon heitä, jotka totaalikieltäytyvät alkoholista niin raskauden kuin imetyksen ajaksi. Nostan heille hattua ja arvostan. En kuitenkaan itse näe mitään pahaa siinä, että maistaa siemauksen silloin tälloin raskausaikana, kunhan ei rupea sitä viiniä tai muutakaan oikeasti lipittelemään. Imetysaikana taas en näe mitenkään tarpeelliseksi luopua alkoholista kokonaan.

Vanhempana velvollisuuteni on varmistaa, että lapsella on aina selvinpäin oleva hoitaja. Vauvaa käsiteltäessä ei saa olla humalassa tai edes hieman humaltunut, sillä pienelle voi käydä mitä tahansa. Vauvan käsittely vaatii muutenkin tarkkuutta. Niskaa pitää tukea, vauvaa käsitellä varovasti ja hänen merkkejään on osattava lukea. Hieman humaltunut vanhempi ei ole tähän sopiva henkilö. Alkoholinkäytön seuraaminen onkin pienen vauvan kanssa tärkeää nimenomaan sen takia, että vauvalla pitäisi aina olla selvinpäin oleva hoitaja, eikä imetyksen takia.

Toki alkoholikin imeytyy äidinmaitoon. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jos minä lipitän 12 % viiniä, saa vauvakin 12 % alkoholilla höystettyä äidinmaitoa. Alkoholi imeytyy äidinmaitoon samalla tapaa kuin vereen, eli jos äidillä on 0,5 promillea, niin vauva juo 0,5 promillen äidinmaitoa. Tämähän ei siis tarkoita, että äidinmaidossa olisi 0,5 % alkoholia, vaan sitä, että äidinmaidossa on 0,05 % alkoholia. Tämäkään määrä ei siirry vauvan elimistöön äidinmaidon kautta sellaisenaan, vaan vauvan veren alkoholipitoisuus on vielä tuostakin pienempää.

Alkoholi ei myöskään varastoidu äidinmaitoon, vaan poistuu samaa vauhtia kuin verestäkin. Suurimmillaan alkoholin määrä maidossa on noin 30-60 minuuttia juomisen jälkeen.

Meillä on tilanne sellainen, että pieni syö rinnan lisäksi pullosta. Välillä isi ruokkii pullosta ihan sen takia, että haluamme ylläpitää tämän “sekaruokinnan“. Meille tää on ollut alusta asti tärkeää, ja esimerkiksi vaikkapa alkoholijuttuja silmällä pitäen tää on erinomainen ratkaisu. Jos nyt sattuisin illallisella juomaan lasin viiniä ja vauva heräisi parin tunnin päästä syömään, ei olisi mikään ongelma häntä imettää. Helpointa on kuitenkin pumpata maitoa hänelle syötäväksi vaikka loppuillaksi ja sitten nauttia täysin puhtain omatunnoin viiniä tai siideriä näin halutessani. Imetys ei siis missään nimessä estä kohtuullista alkoholin käyttöä, mutta kun meillä ruokitaan vauva muutenkin kerran tai kaksi päivässä pullosta, niin se on helppo ajoittaa sellaiseen ajanjaksoon, jos itse haluan ottaa vaikkapa lasin viiniä.

Alkoholin käytön kanssa kannattaa muistaa, että tutkimusten mukaan äidin vähäinen/kohtuullinenkin käyttö vähentää maidon tuotantoa. Jos siis maitoa tulee muutenkin naftisti, kannattaa miettiä haluaako sitä riskiä ottaa.

Itse ajattelin siis vappuna nauttia hieman punkkua grilliherkkujen ja juuston kera ja pikkuinen saa sitten serpentiinein koristellusta pullosta maitoa :)

*Kuvien viinit saatu blogin kautta

20 thoughts on “Imetyksestä ja alkoholista

 1. Hyvin kirjoitettu, oon ite aivan samoilla linjoilla tässä asiassa vaikkei omaa vauvaa vielä olekaan :) Sitten toinen juttu, tosi kivaa että sulta tulee näin tiuhaan postauksia molempiin blogeihin vaikka vauva-arkea eleletkin! Oon siis vaan positiivisella tavalla yllättyny, koska tottakai olis täysin ymmärrettävää jos postaustahti hiipuisi, kun ne vauvat usein tuppaa muuttamaan elämää aika paljon :D Onnittelut vielä jälkikäteen :)

  Like

  1. Kiva kuulla, kiitoksia :) Ja tässä on onneksi aika pitkiä päikkäreitä pojulla, niin hyvin ehtii, varsinkin kun mies on isyyslomalla :)

   Like

 2. Hyvin kirjoitettu teksti! Tottakai pienen kunniaksi saa ottaa lasillisen skumppaa, juhlan aihehan on mitä parhain <3 Vauvan oma äiti varmasti tietää missä menee raja.
  Esim. Juutalaisten bris-juhlassa (poikavauvojen "rituaali") vauvan huulille sivellään viiniä tai annetaan vauvan imeä viiniin kastettua sormea. Tässäkään iänikuisessa perinteessä promillet tuskin ovat taivaita hipovia ;)

  Täällä USAssa ystävälleni olivat neuvolassa vinkanneet, että Guinnessin tms. Oluen kohtuullinen nauttiminen voisi jopa auttaa maidontuotannossa. Mene ja tiedä :D kunhan äiti ja vauva voivat hyvin!

  Suuresti onnea Anna teille ja koko perheelle, on tämä niin hassua miten voi olla niin onnellinen käytännössä tuntemattoman puolesta! Olette onnenne ansainneet <3

  Like

  1. Hei mä oon itse asiassa kuullut tosta olutjutusta kanssa, mutta itse kun en olutta juo (ja muutenkin kilpailen melkein Valion kanssa tällä hetkellä :D), niin eipä ole omakohtaista kokemusta :D

   Ja kiitoksia! <3

   Like

 3. Samoilla linjoilla ollaan! Pienen syntymän kunniaksi oli shamppanjaa ja sushia :) Muutenkin olen imetysaikana otan ottanut lasillisen/pari silloin tällöin. Imetyksen tuen sivuillakin sanotaan että on ok juoda lasi viiniä ja vaikka imettää samantien. Mulle lasi punkkua pihvin kanssa tai skumppalasi juhliessa kruunaa hetken :) Yleensä olen varmuuden vuoksi imettänyt ennen kuin juon ja näin ollen kun seuraavan kerran parin tunnin päästä imettää on alkoholi jo suurimmaksi osaksi elimistöstä poistunut. Olen myös käynyt muutaman kerran baarissa ja sinä aikana vauva on saanut pumpattua äidinmaitoa tai korviketta :)

  Like

  1. Vähän riippuu paljon vauva syö. Tuo ei onneksi ylensyö vaikka antaisi pullosta, vaan itse lopettaa aika hyvin. Noin 120-140 ml menee meillä tällä hetkellä pullosta kerralla ja poika syö 3-4 h välein :)

   Like

 4. Mulla saattaa lasillinenkin kilahtaa päähän hetkellisesti niin, että en enää luota siihen, että en muuttuisi turhan kömpelöksi vauvaa käsitellessä esim.vaippaa vaihtaessa ja peppua pestessä.

  Jokainen tyylillään, mutta itse voin yhtä hyvin olla ilman alkoholia sen ajan, kun lapsi vaatii jatkuvaa huomiota, nostelemista ja imettämistä.

  Like

  1. Lapsella on myös toinen vanhempi tai muu vesiselvä hoitaja sitten jos molemmat vanhemmat päättää ottaa alkoholia, joka voi hoitaa sen nostelun ja imettämiseenhän kohtuullinen alkoholimäärä ei vaikuta mitenkään. Lisäksi jokaisella meillä lienee tämänikäisenä aika hyvä käsitys siitä, miten esim. lasi viiniä vaikuttaa. Toisille se aiheuttaa humalan, toisille ei mitään vaikutusta. Kuten postauksessani kuitenkin kirjoitin, mielestäni tärkein tehtävä on katsoa, että lapsella on selvinpäin oleva hoitaja. Sen hoitajan ei aina tarvitse olla juuri äiti.

   Like

  2. Tuo päähän kihahtaminen on muuten jännä juttu. Olen nyt itse ollut aika kuivin ikenin yli vuoden ja jotenkin nuo alkoholiannokset _tuntuu_ vaikuttavan eri tavalla. Yhtenä iltana maistelin sitten pari lasia viiniä ja olo alkoi tuntua hiukan humaltuneelta – sellaiselta etten mielelläni enää vauvaa käsittelisi. Meiltä löytyy kotoa varsin pätevä alkometri, johon puhaltaminen antoi tulokseksi 0,16 promillea. Tuo alkoholin vaikutus vain jotenkin tuntuu erilaiselta nykyisin.

   Like

   1. Öäh niin ja se pointti :D Aiemmassa elämässä tuollainen pari lasillista / 0,16 ei tuntunut oikein missään. Ilmeisesti tuo kuiva kausi on aiheuttanut jonkinlaisen henkisen toleranssin laskun. Paluu teini-ikään. :)

    Like

  3. Täysimetetyn vauvan (alle 6kk) laskennallinen maidontarve on 30ml/h ja max kerta-annoksena 90ml. Noin isot määrät venyttää turhaan vauvan vatsalaukkua.

   Like

    1. Niin, paitsi eipä se vatsalaukkua venytä, jos vauva saa rinnasta kerralla enemmän :) jokainen tehkööt niin kuin parhaaksi näkee, me ollaan tästä kysytty neuvolassa, eikä nähdä mitään järkeä pitää vauvaa nälässä turhaan :)

     Like

     1. Juu tottakai jokainen tekee omat päätöksensä. :) itse tutustuin materiaaliin vauvan vatsalaukun koosta eri ikäisenä jne Imetyksen tuki ry:n avulla, ja sillä vaan sanoin. Ja valitettavasti neuvolan sanaan ei ihan kaikessa kannata sokeasti luottaa. Mutta hyvää kevättä teille. :)

      Like

      1. Niin, ei siihen sokeasti kannatakaan luottaa. Mutta kannattaa myös pitää mielessä, että yleiset gramma/millikohtaiset “suositukset” ovat niitä keskiarvoja aina. Esim. meidän vauva syö harvemmin, mutta enemmän kerralla. On syönyt koko ajan niin. Siksi musta on hölmöä alkaa laskemaan jotain 20-30 millin eroa hänen saamassaan ruokamäärässä, jos hän syö enemmän ja vähemmästä jää nälkä.

       Like

 5. Kannattaa pitää pumppu mukana, jos aiot ottaa alkoholia enemmän kuin lasillisen, nimittäin alkoholi nostattaa maitoa törkeesti. Mulla ainakin joka (harva) kerta kun otin runsaammin alkoholia, alko pakkaantuu maitoa ihan super nopeesti ja muutaman kerran joutunu pyörähtää kotona pumppaamassa :)

  Like

 6. Pitää yksi väärä käsitys korjata, nimittäin ruokavalion vaikutuksesta rintamaitoon. :) Jossain postauksessa kirjoitit, että yrität välttää runsasta sokerinkäyttöä, ettei vauva saisi valtavasti sokeria. Äidin ruokavalio ei vaikuta kovinkaan paljon äidinmaidon koostumukseen. Kehitysmaissa äitien maidon koostumus on sama kuin kehittyneissä maissa. Ainoastaan maidon rasvahappokoostumukseen (pehmeät vs. kovat rasvat) ja joidenkin vesiliukoisten vitamiinien määrään voi hieman ruokavaliollaan vaikuttaa. T: Imetystukiäiti

  Like

  1. Oikeesti? BEST NEWS OF THE DAY :D Oon oikeesti pelännyt koko ajan, että tällä suklaan määrällä vauvalla on joku sokeritauti 3-kuisena :D Jesssss!!!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s