Ensipäivien imetyksestä

Ensinnäkin, valtavan iso kiitos kaikille kommentoineille edelliseen postaukseen :) Ihania kommentteja olitte jättäneet, ja oli ihan mielettömän kivaa lukea paljon hyväntahtoisia ajatuksia ja neuvoja. Ajattelinkin, että kun imetys ja pumppaus herätti eniten asiaa tuolla kommenttiboksissa, niin voisin vastata “yhteisesti” postauksella aiheesta.

Imetys herättää naisissa ja äideissä niin paljon vihamielisiä kommentteja, syyllistystä ja väärää tietoa, että siitä ei mielestäni voi kirjoittaa liikaa. Itse olen ajatellut asian niin, että jokainen äiti ja perhe tekevät niin kuin parhaaksi näkevät, sillä mielestäni täysimetys ei millään lailla voi olla tärkeämpää kuin vaikkapa äidin hyvinvointi. Hyvinvoiva äiti on lapselle kaikista tärkein asia, ja näin ollen mielestäni jokaisella pitäisi olla oikeus omiin päätöksiin asian tiimoilta.

Itselläni oli aina pelko, että jostain syystä imetys ei onnistukaan. Äitini on luovuttanut siskojeni kohdalla yli sata litraa äidinmaitoa, mutta jotenkin aina pelkäsin, että itse tulen vetämään tästä sen lyhimmän korren. Olin siis henkisesti varautunut (ja olen edelleen) siihen, että en pysty täysimettämään lapsiani, tai ylipäätään imettämään. Niinpä en ottanut asiasta stressiä. Pakkasin jo sairaalakassiinkin korviketta, jota haluaisin lapselleni syöttää siinä tapauksessa, että omat rintani eivät haluaisi häntä ruokkia. Toiveena tietenkin oli imettäminen, ja vieläpä niin, että vauva söisi vain äidinmaitoa, mutta niin, että saisi välillä myös samaa tavaraa pullosta. Näin isäkin pääsisi syöttämään vauvaa, vahvistaen heidän välistä suhdetta ja lisäten minulle hieman omaa aikaa (joka toki kuluisi siinä pumppaamisessa anyway). Meidän toive oli (ja on edelleen) siis imetys + pulloruokinta äidinmaidolla.

Kiitän kaikkia edellisen postauksen huolenpidosta, ja haluan heti alkuun todeta, että tiedän kyllä pumppaamisen lisäävän kysyntää ja sitä kautta maitoa tulee vain enemmän ja enemmän, eli se ei ole ratkaisu liialliseen maidontuloon. Täällä tilanne nyt vaan näyttää tällä hetkellä olevan se, että olen perinyt äidiltäni muutakin kuin vihreät silmät. Vauvaa on ihan mahdotonta syöttää ilman, että pumppaa ensin hieman maitoa pois. Eikä siihen todellakaan auta mitkään kevyet käsipumppailut harsoon tms. vaan sitä maitoa pitää oikeasti pumpata 20-30 ml, että tuo raukka saisi syötyä edes jotakuinkin järkevästi. Tänään kokeilin pumpata vain 15 ml maitoa ennen kuin vauva sai rintaa, ja raukka oli koko ajan nassu maidossa ja kuulosti välillä hukkuvalta :D Eli ei auta muu kuin pumpata. Mun on jo senkin puolesta pakko pumpata, että en halua pienen joutuvan pullauttelemaan kun maitoa tulee niin paljon, vaan nyt hän saa syödä rauhassa ja hyvällä imuotteella.

Erään teorian mukaan imetyksessä on käytännössä katsoen kolme eri vaihetta, tai maitoa tulee kolmea “erilaista”. Alkumaito sammuttaa janon, keskimaito on proteiinipitoista ja takamaito on rasvaista. Jokaisella on oma tulkintansa siitä, miten haluaa imettää. Itse olen päätynyt siihen, että haluan pojan saavan “kaikkia kolmea”, ja erityisesti ensimmäistä ja toista. Niinpä imetän vain yhdestä rinnasta per imetyskerta. Ensin pumppaan pahimman tulvan pois yhdestä rinnasta, sitten vauva saa viihtyä rinnalla niin kauan kuin viihtyy, parisenkymmentä minuuttia yleensä. Samalla pidän toisella puolella maidonkerääjää, johon kerääntyy yleensä sellainen reilu 20 ml. Kun vauva on syönyt, pumppaan toisesta rinnasta pahimman pingotuksen pois, ja seuraavalla ruokintakerralla vaihdan rintaa, josta syötän. Näillä on menty ja meille tämä on toiminut.

Tiedostin, että imetys voi olla tosi kivuliasta, eikä pumppaaminenkaan välttämättä ole lystiä. Olen yllättynyt, kuinka hyvin tämä on meillä mennyt. Vauvan imuote on tosi hyvä, ja imetys ei juurikaan satu. Ehkä ensimmäisen puoli minuuttia kun vauva on rinnalla, tunne on epämiellyttävä, muutoin minulle imetys ei ole sattunut. Sairaalassa kun maitoa ei herunut, teki välillä vauvan imu ihan älyttömän kipeää, mutta siinä kannattaa vaan muistaa niellä kipu ja yrittää (ellei nännit oikeasti ala halkeilemaan tms.) imettää. Se todennäköisesti palkitsee vielä. Ollaan saatu aika hyvä rytmi hommaan näinä päivinä, joskin tiedostan koko ajan, että tämä tilanne elää. Nautin tästä helppoudesta nyt ja toivon, että tämä jatkuu näin :)

Tällä hetkellä ollaan tehty niin, että vauva on nukahtanut joskus 20-21 aikaan ja ollaan herätelty hänet 23.30 syömään. Sitten yöunille. Ollaan annettu herätä yöunilta itsekseen, mutta laitettu kello soimaan viimeistään 4,5 tuntia siitä, kun vauva on nukahtanut. Sen pidempää taukoa ei olla uskallettu ottaa, mutta vauva on itse heräillyt yleensä n. neljän tunnin kohdalla. Hän herää itse asiassa yllättävän rauhallisena, joten mulla on yleensä hyvin aikaa pumppailla hetki, ja sitten poju saa ruokansa. Vaipanvaihto miehen toimesta sillä aikaa kun pumppailen hieman toista rintaa ja sitten poju vielä hetkeksi rauhoittumaan rinnalle viereeni, johon hän on nukahtanut. Siirto kehtoon, ja unet jatkuvat. Seuraavan kerran hän heräilee n. 8-9 välillä ja päivän aikana herättelemme häntä tai hän heräilee yleensä 2-4 tunnin välein.

Päivän aikana kerääntyy pakkaseen yleensä joku 300-400 ml maitoa ja poju kasvaa kaikesta päätellen hyvin :D Että mulle kyllä tuo mun pumppu on ollut ihan hengenpelastus. Välillä nimittäin jos päivällä kaverin torkut venähtävät sinne 3 tunnin paremmalla puolelle, alkaa olo olla jo aika epämukava. Olen myös välillä pumpannut juuri ennen herättämistä kunnolla maitoa ja antanut isin syöttää pientä pullosta. Hyvin toimii meillä ainakin Aventin ja MAMin anti-colic pullot, ja ainoastaan Tommee Tippee on ollut sellainen, joka ei nyt suurta suosiota saanut.

Nyt odotankin jännityksellä ja mielenkiinnolla, miten imetysasiat jatkuvat. Jos nyt jostain syystä imetys loppuisi kesken tai vähenisi huomattavasti, niin toivottavasti olen siihen mennessä tällä pienellä pumppailulla kerryttänyt pojalle jo hieman varastoa. Jos taas näyttää siltä, että ylijäämää tulee koko ajan reippaasti, ei auta muu kuin luovuttaa. Äidinmaidon luovuttaminen on ihan elintärkeää, ja vaikka se vaivalloista onkin, on se varmasti ajatuksena niin palkitsevaa, että senkin rumban sitten jaksaa. Ei se kuitenkaan ole kuin jokunen kuukausi omasta elämästä.

Tällä hetkellä ollaan pakasteltu minigrip-pusseihin pakkaseen maitoa, mutta jos jollain on parempia vinkkejä pakastamiseen, otan niitä mielelläni vastaan :)

45 thoughts on “Ensipäivien imetyksestä

 1. Moikka! Ja onnea vielä pienestä! Ihanan rennolla asenteella olet imetyksen kanssa. Se on tosiaan niin tunteita herättävä ja henkilökohtainen asia. Toinen kokee valtavaa syyllisyyttä jos imetys ei onnistu ja toiset haluavat jakaa kaikki neuvonsa. Todellakin jokaisen oma asia, pääasia että vauva saa ruokaa :)
  Itselle imetys oli ja on tärkeää. Huonon imuotteen vuoksi nännit menivät vereslihalle ja olivat auki 7 viikkoa, kunnes paranivat ja imetys on siitä lähtien sujunut todella helposti. Koko ajan kuitenkin imetin. Lopulta täysimetys 5,5kk ikään ja vieläkin kerran-kaksi päivässä, tyttö nyt 1v2kk. Ne kerrat kun tyttö on pulloa saanut taitaa olla laskettavissa kahden käden sormilla.
  Minigrip pussit todettiin itsekin hyviksi pakastukseen. Vinkkinä että kannattaa jäädyttää ne vaakatasossa, että tulee litteitä paketteja. Mahtuvat näin paremmin ja siistimmin pakastimeen, ja sulavat nopeammin :)

  Like

 2. Olet onnekas kun imetys sujuu ja maitoa saa hyvin pakkaseenkin :) Itsellä on lapsentahtisesta imetyksestä ja ekstrapumppailuista huolimatta ollut maitomäärä aina hintsu eikä pakkaseen päässyt kertymään mitään ylimääräistä. Niin mielelläni olisin luovuttanutkin äidinmaitoa jos vain olisin pystynyt <3

  Tuosta maidon loppumisesta tuli mieleen, että kannattaa varautua henkisesti hyvin tiheänimunkausiin, silloin ainakin musta itsestäni tuntui että maito loppuu vaikka periaatteessa tiesin järjellä ettei lopu 😅 Vaikka varmaan tämä oli jo tiedossa teillä 😊

  Like

 3. Mulla oli ihan sama “ongelma” esikoisen kanssa. Mä hukuin siihrn maitoon ja lisäksi sain vielä rintatulehdukset, kun maitoa vaan pursusi. Se onneksi tasaantui vähitellen muistaakseni kolmen/neljän viikon kohdalla.

  Like

 4. Hienoa kuulla että imetys lähtenyt noin hienosti käyntiin! Itselläni oli sama että olin päättänyt olla tekemättä imettämisestä kynnysasiaa. Kroppaani oli eri mieltä ja maitoa riittänyt alusta asti. Ongelma on nyt imetystä lopettaessasi että miten sen maidontulon lopettaisi! Tästä miksi kommentoin! Meille joilta tulee paljon maitoa on usein toinen vitsaus eli rintatuledukset tukokset yms. Itselläni on rankka tie niiden kanssa joten annan vinkin: pidä ne rinnat lämpimänä! Laita toppaliivi ulos! Varsinkin alussa ne voi tulla tosi kovana ja 40 asteen kuume on rankka vauvan kanssa. Oman ja ympärillä olevien kokemuksesta niin iso maitomäärä altistaa niille. Toivottavasti säästyt ja yritä suojatua niiltä! Ihania vauvahetkiä! Se todella on niin lyhyt hetki kun vauva on oikeasti niin pieni!

  Like

 5. Itse pakastin niin että minigripi ei ole tollein pystyssä jolloin ne pakastuu litteiksi eli tavaraa mahtuu enemmän pakkaseen kun pakkaus on kompakti :D ihanaa että imetys sujuu eikä juurikaan satu. Kuulostaa aika lailla omalta imetykseltäni alussa. Tosin imuote oli vähän kadoksissa joten turvauduin alkuun rintakumiin. Alussa myös pumppasin välillä koska olo oli tukala. Jossain vaiheessa maidon tulo tasottui ja rinnat ei olleet koko ajan jäätävän isot :D kuulostaa tosi hyvältä teidän imetyksen aloitus. Älä luovuta jos rintaraivarit iskee jossain 6-8 viikon tienoilla! :) hienoa muuten että kirjoitat imetyksestä. Tuntuu että monilta puuttuu paljon olennaista tietoa imetyksestä ja vanhat neuvot ja uskomukset elää, mikä on aika uskomatonta kun tieto on niin helposti saatavilla nykyisin.

  Like

 6. Pakastaminen vaakatasossa helpottaa maidon sulatusta/sulamista :) tai se käy vähän nopeemmin sillon ja voi tehdä elämästä helpompaa!

  Innolla odotan, että oma imetystaival lähtee käyntiin kesällä!

  Like

 7. Minigrip pussit on varmaa paljon kätsympiä kun noi pullopussit (kauppojen vauvantarvikehyllystä) ku saa tollai kii.
  Tosta pumppaamisesta et seki voi aiheuttaa vauvalle mahavaivoi ku tulee nii paineella se maito. Näkee kakastaki sen ns suihkukakan 😂Sen takii täälläki pumpattii plus se olotila nii jäätävä et pakkohan se oli 1kk pumpata säännöllisesti ettei tuu rintatulehuksia. Meillä ei pulloruokittu niin lopetin sit pumppaamisen asteittain, ja nyt palauttelen ku maidot meni pilalle
  pakkasessa 😂 Vissiin on nii rasvasta toi alkukuukausien maito et ei kuukautta pitempää säily, ja ennen ku kukaa käy sanoo et sen kuuluu haista ni kyllä pilaantuneen haistaa😂

  Like

 8. Onnittelut vielä pienestä ihmeestä 😍
  Musta on vaan hyvä, että saa kerättyä pikkuiselle maitoo talteen! Kyllä se maidontulo jossain vaiheessa tasoittuu 🙂 Ite ainakin tarkotuksella pumppasin aina kun mahdollista juurikin sen takia että saan pakkaseen maitoa. Ihan siltä varalta jos tuleekin jotain ja tarvii sitä maitoo pikkuiselle myös sieltä pakkasesta. Ja sitten kun haluaa omaa aikaa niin ei ainakaan tarvi stressata maidon riittävyydestä sillä välin kun on pois vauvan luota! Ja nyt kun meillä poika syö jo kiinteitä niin pystyy hyödyntään sitten omaa maitoo soseiden tekemisessä! :)
  Meillä oli kans tavoiteena imetys+pulloruokinta. Aikalailla siitä asti kun kotiin päästiin niin poika on päivittäin saanut myös pullosta maitoo eikä oo vaikuttanut mitenkään imettämiseen. Ollaan pidetty vaan huoli että imuote on hyvä myös pullolla antaessa. Tietenkin joutuu edelleen pumppaan aina imetyskertojen välissä kun poika pullosta saa, vaikkakin poika tosiaan jo osittaisimetyksellä.

  Like

 9. Hei! Kiitos postauksesta, kiva lukea muiden kokemuksia imettämisestä. Mulla ois laskettuaika lokakuussa ja moni asia imetyksen suhteen mietityttää jo. Toiveena itselläkin on että imettäminen onnistuisi ja maitoa riittäisi lapselle. Minkälaiset kokemukset sulla on nuista rintapumpuista? Onko sähkökäyttöinen kova ääninen? Siskollanikin on käytössä sähkökäyttöinen, mutta siitä lähtee ihan kamalan kova ääni! ( en kylläkään satu muistamaan minkä merkkinen se on.)

  Like

 10. Hyvä kirjoitus imetyksestä ja hienoa että teillä on lähtenyt se noin positiivisesti liikkeelle! Meillä ikävä kyllä oli takkuinen imetysmatka, kaikki mahdollinen meni pieleen! Ja minulle suurin asia olikin ymmärtää juuri tuo, että täysimetys ei voi mennä äidin hyvinvoinnin edelle, on jaksettava pitää huoli itsestä ja vauvasta.
  Ja ihan mahtavaa, että saat pumppailtua noin hienosti! Helpottaa varmasti kun tietää että pakkasessa on maitoa valmiina jos vaikka tulee yllättäviä menoja. :) Tsemppiä jatkoon!

  Like

 11. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa bloggaajaa sekä lukijoita, että osittaisimetys on myös imetystä <3. Kaikilla ei ole tavoitteena täysimettää tai edes halua. Toki erittäin hyvä sekä vauvalle että äidille olisi pidempi imetys! Neuvoisin sinua, että nyt kannattaa imettää mahdollisimman paljon ja pitää pullo kaapissa, siis jos tosiaan aiot imettää ekoja viikkoja/kuukausia kauemmin. Näin saadaan vauvan tilaus ja tuotanto ajantasalle :) pumppaamista kannattaa vähentää niin minimiin kuin mahdollista.

  Muistathan myös maidon keräämisen hygienian, eli ei yhdistetä eri erissä kerättyjä maitoja keskenään ja rintapumppu desinfioidaan aina käytön jälkeen. Muutenkin maito kannattaa pakastaa max 30 ml erissä (=laskennallinen yhden tunnin annos isommalle vauvalle), jotta maitoa ei mene hukkaan sulattaessa :). Minigripit pakastetaan vaakatasoon. Tsemppiä imetyksen jatkoon!

  Kannattaa myös lukea Imetyksen tuen nettisivut hyvin läpi, esim. vauvan kello opettaa paljon. Samoin ohjeet osittaisimettäjälle <3

  Like

  1. Hyviä ohjeita, mutta kun ja jos imettää vain yhdestä rinnasta per ruokailukerta, niin tuo toisen rinnan pumppaaminen on erittäin fiksu tapa (estää mm. rintatulehdusta pakkautuneeseen rintaan). Muutenkin pinkeän rinnan pumppaaminen hieman pehmeämäksi tekee imettämisestä huomattavasti helpompaa sekä vauvalle, että äidille, eikä sillä ole tutkimusten mukaan minkäänlaista vaikutusta kysynnän ja tarjonnan tasapainoon.

   Kätilönä ja imetysohjaajana haluaisin kysyä mihin tuo ajatus “…pumppaamista kannattaa vähentää niin minimiin kuin mahdollista” perustuu? Tietysti vauvantahtinen imetys takaa parhaiten kysynnän ja tarjonnan sekä maidon laadun kussakin kasvuvaiheessa (joskus poikkeustapauksissa sitä on tehostettava silloinkin pumppaamisella), mutta kun esimerkiksi tässä ei ole kyse riittämättömästä maidontuotannosta ja Anna kokee hyvänä sen, että maitoa kertyy pakastettavaksikin, niin miksi mielestäsi pumppaamista pitäisi vähentää?

   Like

   1. Kyllä pumppaaminen on enemmän kuin järkevää jos maitoa tulee runsaasti. Itse en olisi mitenkään pystynyt aluksi olemaan pumppaamatta kun maitoa tuli niin paljon että maidonkerääjäkin tulvi yli imettäessä ja parin tunnin tauko imettämisestä sai aikaan kivikovat rinnat. Rintatulehdus ei oo mikään kiva juttu eli hyvä vaan estää rintoja pakkautumasta aivan täyteen. Jos maitoa tulee suihkuten, joutuu vauva hotkimaan ja maha täyttyy ilmasta mikä aiheuttaa vatsavaivoja ja pulauttelua. No mutta, ihan mahtavaa että imetys sujuu! :) se on ihanaa hommaa <3

    Like

    1. Piti vielä sanoa, että kyllä meilläkin kysyntä ja tarjonta alkoivat pian kohtaamaan vaikka pumppasinkin ;) ei täällä enää maidossa kylvetä :D teette just niin kuin itse parhaaksi näette! Imetys on kyllä ihmeellinen asia kun se herättää aina niin vahvoja tunteita suuntaan ja toiseen ja ihmiset kovasti haluaisi neuvoa ja auttaa. Mun mielestä on tärkeintä että homma toimii teillä ja kaikki voi hyvin ja saavat syödäkseen :D

     Like

 12. Onnea vielä kovasti :) <3

  Täällä tullaan perässä, tänään 27+6 ja imetys kiinnostaa kovasti, joten kiitos tästä. Mahtavaa, että teillä lähtenyt noin hyvin käyntiin. Tunnistan tunteesi kyllä, koska itsekin pelkään, etten jostain syystä onnistu, jonka takia olen yrittänyt imeä kaiken mahdollisen tiedon :D meillä myös ajatuksena imetys + äidinmaidon syöttö pullosta. Olisinkin tiedustellut, että koetko tarpeelliseksi esim. medalan alma pullotuttia, joka on suunniteltu rintaruokinnan yhteyteen käytettäväksi vai onko "pelkät" anticolic pullot riittäneet teillä? :) Lähinnä mietin, ettei tule turhia ostoksia, ja sitä, että onko vauvan vatsalle parempi anticolic pullo vai kelpaako alma.

  Like

  1. Pullomallia tärkeämpää on vauvantahtinen pulloruokinta jolloin pyritään jäljittelemään rinnan sykähdyksittäistä maidon herumista ja tarkkaillaan vauvan stressimerkkejä. 😊

   Like

 13. Toi tiheä imu -kommentti on muuten totta. Vaikka itsellä oli jo toinen lapsi ja tiesin tiheän imun kaudet, niin olin ihan varma että maito loppuu. Monella tuntuu imetys juuri siinä kohtaa tyssäävän. Ensin se sujuu hyvin, mutta sitten vauva asuu rinnalla ja aletaan antaa korviketta, koska koetaan että oma maito ei riitä. Vauvan maitotilaus ei mene perille ja maitomäärä ei lisäänny. Kannattaa siis vaan luottaa kroppaansa imetyksen suhteen. Nyt kun maitoa tulee, niin se ei vaan lopu yhtäkkiä.

  Like

  1. Meilla katilo painotti synnarilla,etta yrittaa takamaitoa tarpeeksi. Alussa tein niin,etta aloitin imetyksen aina tissilta,mihinka lopetin niin sai rasvaisempaa maitoa ja jatkoin toiselta sen jalkeen.
   Kylla ne omat rutiinit pian oppii :) onnea pikkuisesta!

   Like

 14. Hienoa että kirjoitat aiheesta, toivon vielä joskus näkeväni päivän kun äidit eivät tappelisi siitä kuinka vauvansa ruokkii. Itselläni esikoisen imetys oli hankalaa eikä maitoa tullut tarpeeksi. Olin myös jo varautunut siihen että korviketta kuluu tissimaidon ohella. En kuitenkaan koe epäonnistuneeni lapseni ruokinnassa vaikka pullosta sai korviketta. Tyttö 2 v on ollut aina terve, läheisyyttä saa muutoinkin kuin tissiruokinnalla ja itse jaksoin paremmin kuin lopetin väkisin sen tyhjän tissin tyrkyttämisen. Myös isä pääsi pulloruokinnalla osallistumaan enemmän vauvan hoitoon. Seuraavaa vauvaa koitan jälleen imettää, mutta nähtäväksi jää kuinka käy. Ja ihan btw kun joku kysyi sähkökäyttöisestä pumpusta ja sen metelistä, itselläni oli ainun (?) Sähköpumppu joka piti kyllä infernaalista pörinää :D Ei puhettakaan että yöllä olisi voinut koittaa kerätä maitoa talteen, siihen meteliin heräs koko talo. Vaihdettiin se sit aventin käsikäyttöseen pumppuun.

  Like

 15. Sulla tulee kyllä tosi hienosti maitoa! Hienoa, jos jaksat sitä luovuttaa, se on arvokasta työtä. ❤

  Kannattaa sulattaa maidot yhden ylimääräisen minigripin sisällä, niihin minigripeihin tulee meinaan helposti pakastimessa reikiä.

  Lienee ihan turha jännittää, riittääkö maito vastedeskin, ei se oikeasti yhtäkkiä lopu. Pahimmat pingotukset häviävät jossain vaiheessa kun maidontuotanto tasoittuu. Tiheän imun kausista varmaan tiedätkin jo. Sitten on tietty kaikenlaisia vaiheita, esim. meillä oli pari puremisvaihetta, joista jälkimmäiseen meinasin jo lopettaa koko imetyksen, mutta niin niistäkin päästiin yli ja nyt imetän edelleen 2-vuotiasta taaperoa 1-2 kertaa päivässä.

  Like

 16. Äidiltä tuli vinkkinä seuraavaa:
  -muistathan, että pakastettu äidinmaito ei säily kovin kauaa! Luovuttaminen on siis enemmän kuin hyvä vaihtoehto.
  -tulevaisuudessa (sitten kun kiinteään ruokaa opettelu on ajankohtaista) jääpalapusseihin pakastaminen on myös kätevää. Pakastettua äidinmaitoa voi käyttää silloinkin vauvan omiin ruokiin (esim perunasose, maitokastike…)

  Onnea vauva-arkeen!

  Like

  1. Tää on nyt ihan höpöhöpöä, pumpattu maito säilyy pakkasessa vähän mistä lähteestä lukee ja pakastimen tyypistä riippuen 6-12 kk. Arkkupakastimessa ollutta maitoa olen käyttänyt ihan maitona 6 kk asti ja sen jälkeen ruoanlaitossa.

   Like

  2. Maito säilyy juomakelpoisena pakkasessa 6kk ja sen 6kk jälkeen vielä seuraavat 6kk esim. ruuanlaitossa.

   Like

  3. Äidinmaito säilyy pakastettuna muistaakseni 6kk. Maku muuttuu, en muista miksi, mutta rauta alkaa maistua läpi. Se maunm muutos ei tarkoita sitä et maito olis pilalla! Vauva ei yleensä huomaa eroa. :-)

   Like

 17. Hienoa kuulla että maitoa riittää. Minulla on ollut erityin tärkeää saada imetykset onnistumaan lasteni kohdalla. Molemmilla kerroilla nännini kipeytyivät vereslihalle asti ja teki jo mieli luovuttaa. Tokan kohdalla jos olisi ollut korviketta kaapissa niin olisin yhtenä heikkona ja itkuisena hetkenä varmasti luovuttanut. Kuukauden päivät kärvistelin ja tein kaikkeni että sain nännit kuntoon ja kyllä ne siitä onneksi parantuivat.

  Haluan myös muistuttaa tiheän imun kaudesta. Meillä niitä on ollut molempien kohdalla useita ja aina epäilyttää että nyt ei riitä maito. Niin olen kuitenkin sitkeästi vain luottanut kroppaani eikä korvikkeita ole tarvinnut :) Kuten aiemmatkin on todenneet, ei se maito sieltä ala loppumaan. Olet päässyt hienoon vauhtiin, kaikkea hyvää jatkoon <3

  Like

 18. Hienoa, että imetys on lähtenyt hyvin käyntiin! Meilläkin esikoisen kohdalla rinnat olivat aivan tupaten täynnä vauva ollessa noin viikon ikäinen, mutta jo viikossa parissa maitomäärä huomattavasti väheni ja vauva roikkui koko ajan rinnalla ja meinasin kyllä sortua antamaan korviketta varoiksi. Kannattaa siis varautua tähän. Toisella kerralla maitomäärä pysyi tasaisempana

  Like

 19. Hei, onnea vauvasta! 💙

  Maito ei imettämällä lopu, eli sen suhteen ei tarvitse pelätä. :) Toki tiheänimun kausia ja esim. rintaraivareita tulee jossain vaiheessa, mutta ne ovat asiaankuuluvia. Se ei tarkoita että maito loppuisi. :) Kannattaa muistaa syödä ja juoda itse tarpeeksi ja hyvin. Olet varmaan tutustunut Imetyksen tuki ry:n sivuihin ja facebook-ryhmään?

  Hienoa jos jaksaisit luovuttaa maitoa, se on kallisarvoista pienille vastasyntyneille ja varsinkin keskosille. Jos et itse koe isosta maitomäärästä olevan liikaa haittaa tai työtä, niin pumppaa vain, omalle vauvalle ja luovutukseen! :) Kyllä se maidontulo tasaantuu muutaman viikon myötä vastaamaan kysynnän ja tarjonnan lakia.

  Leppoisia hetkiä vauvan kanssa! :)

  Like

 20. Hienosti alkanut imetystaipale teillä ☺ Käytättekö pullosta maitoa annettaessa tahdistettua pulloruokintaa? Pullosta maito tulee paljon helpommin kuin rinnasta, niin vauva saattaa rueta suosimaan pulloa. Tahdistetulla pulloruokinnalla maidontulo pullosta muistuttaa hieman tapaa miten maito tulee rinnasta. Imetyksen tuki ryn sivuilta löytyy tietoa tästä ja imetyksestä muutenkin, suosittelen tutustumaan sivuihin ☺ Ja maito säilyy pakkasessa 6 kuukautta juomakelpoisena, 12 kuukautta ruuanlaittoon. Pakastinlokerossa säilyvyysaika on lyhyempi. Maitoon saattaa pakastaessa tulla rautamainen haju ja maku ja vauva saattaa makua vierastaa. Meillä ei pakastettu maito kelvannut eikä kyllä pullo muutenkaan 😁 Neuvoki imetyksen jatkumiseen voin sanoa, että luota omaan kroppaasi ja sen, että maito ei lopu yhtäkkiä 😊 Eri vaiheita tulee olemaan, jolloin usko maidon riittävyyteen voi horjua mutta, kun turvamerkit (riittävästi pissaa ja kakkaa, vauva kasvaa ja on virkeä) täyttyvät niin ei huolta ☺ Ja aina kannattaa kysyä neuvoa, jos jokin asia mietityttää 😊

  Like

 21. Toisaalta pumppaaminen ei ole kovin viisasta sillä silloin se maidon määrä ei tasaannu, vaan sitä tulee ns yli tarpeen. Vauva nimittäin tilaa maitoa itselleen sopivan määrän ja jos pumppaat niin silloin sitä maitoa myös tulee koko ajan vain enemmän ja yli vauvan tarpeen. Ehkä jo tästä oletkin tietoinen ja maidon luovuttaminen on ehdottomasti hieno asia! :) onnea vielä vauvasta koko teidän perheelle

  Like

 22. Pieni tietopaketti äidinmaidosta; Säilyy pakastettuna 3 kk. Lypsäminen vähentää rintatulehduksen vaaraa. Vasta lypsettyä lämmintä maitoa ei saa yhdistää jääkaappikylmään maitoon, vaan se pitää jäähdyttää se ensin vaikkapa kylmän juoksevan veden alla, ja yhdistää vasta sitten. Osat on syytä pestä ja keittää joka lypsyn välissä tai jos on mahdollista käyttää useampia osia/settejä, varsinkin jos luovuttaa maitoa. Tarkempia ohjeita saapi yliopistollisten sairaaloiden nettisivuilta http://www.äidinmaitokeskus.fi

  Like

 23. Meillä myös pakastettiin ylimääräiset maidot minigripeissä vaakatasossa, jolloin niiden sulatus oli nopeaa ja varastointi tilatehokasta :) Mutta itse koin mukavaksi pakastaa maitoa myös pienempinä nappeina esim. jääpalamuoteissa, ja lisäilin niitä sitten myöhemmin iltapuuron sekaan. Se viilensi puuron sopivasti ja antoi tutun maun :) Alun vaikeuksista huolimatta meillä mentiin täysimetyksellä 4kk ikään saakka, jolloin neuvolasta suositeltiin aloittamaan soseiden maistatukset, sillä varhainen altistus ehkäiseen allergiariskiä. Käytännössä äidinmaito oli toki ensisijainen ruoka n. 6kk ikään saakka, mutta siihen mennessä oltiinkin jo maisteltu hyvin laajasti eri makuja ja ruoka-aineita, mikä helpotti varsinaiseen kiinteään ruokintaan siirtymistä. Nyt 8,5kk iässä imetys jatkuu yhä n. 4-6 krt/vrk.

  Like

 24. Hienosti teillä toimii arki pienen kanssa :) Maidonluovuttajaksi olisin itsekin Kysin alueella reilu vuosi sitten ryhtynyt, mutta eivät silloin luovuttajia kaivanneet. Oli kuulema ylitarjontaa eikä uusia luovuttajia otettu… :/ En tiedä mikä on tilanne tällä hetkellä.

  Ja tosiaan, maidot kannattaa pakastaa vaakatasossa tilan säästämiseksi ja järjestyksen ylläpitämiseksi. Itse järjestelin pussit pakastimessa rasioihin päiväyksien mukaan. Ja sulatusta suosittelen minäkin toisen pussin sisällä, koska minigripit vuotavat helposti. Itse pumppailin muksulleni maidot 8 kuukautta, koska imetys ei meillä onnistunut, eli on maitorallista kokemusta. Jo sairaalasta kotiutuessa useamman vauvatehoviikon pumppailujen jälkeen tuli kotiintuomisena pakastin täyteen omaa maitoa. :)

  Ihania vauvantuoksuisia hetkiä! Ja osatkaa nauttia täysiaikaisen vauvan tuomasta arjen helppoudesta :)

  Like

 25. Mua ärsyttää kyllä miltei jokainen kommentti täällä.. Monessa mainitaan ettei pulloa saisi antaa. No voin kertoa että meillä annettiin juurikin siksi että isä halusi hoitaa oman osuutensa ruokinnassa ja musta se on enemmän kuin fine. Silti imetin sinne kun kiinteitä aloiteltiin. Mutta musta on erittäin tyhmää tehdä itsestä vauvalle täysin riippuvainen. Meillä isä on ainakin tasavertainen vanhempi ollut alusta asti ja niin aiotaan tämän toisenkin kanssa toimia. Tsemppiä vauvavuoteen ja nauttikaa toisistanne ❤

  Like

  1. Mua alko kans ärsyttään tuo ettei pulloa sais antaa. Meillä oltiin 4kk täysimetyksellä ja joka päivä sai pullosta. Ei vaikuttanut mitenkään imettämiseen. Toki, joillain voi vaikuttaa helpommin.
   Meillä ei myöskään ollut tahdistettu pulloruokinta kovinkaan aktiivisessa käytössä.
   Nyt poika 5kk ja edelleen osittaisimetyksellä onnistuneesti.

   Like

  2. Yhtäkään lasta en ole vielä imettänyt saati synnyttänyt, eli mistään en mitään tiedä, mutta mulla meni täysin ohi nämä pari kommenttia nyt. Millä silmillä täältä löytää jotenkin erityisen kriittisen kommentin pullosta? :D Joskus en vaan tajua. Mun mielestä täällä on ihan hyvässä hengessä keskusteltu eikä mitään vaihtoehtoa/valintaa kritisoitu. :D Aina ei tarvitse lähteä etsimällä etsimään draamaa.

   Like

 26. On kyllä jännittävää lukea (kommentteja, siis), kuinka paljon tyypit kohkaa imetysyksityiskohtien ympärillä, kun voisi ajatella, että koko elämänkaaren kannalta (on sitten taapero, alakouluikäinen, nuori aikuinen, aikuinen, keski-ikäinen jne.) tärkeintä olisi saada turvallinen ympäristö, jossa kasvaa ja elää. Tunteiden säätely ja stressinhallinta voisivat myös olla avainasemassa suhteellisen tasapainoiseen tunne-elämään. Mutta, koska ihmiselo on näemmä haurasta ja raskasta, Homo sapiens -yksilö lienee sitten tuomionoma, jos on pulloruokittu vaippaikäisenä…

  Like

 27. Onnittelut pienokaisesta ja tsemppiä alkuhetkiin! En ole mikään imetysekspertti :D joten en sitä kovin kommentoi (meillä täysimetystä 1.5kk ja imetystä kaikkineen 2.5kk).

  Mutta hei vinkki sellaisesta pikkujutusta, mikä helpotti maitovuotojen ja jölkivuodon kanssa. Mä nukuin ensimmäisen kuukauden ajan sängyssä normaalin kylpypyyhkeen päällä. Ohivuodot ja maitovuodot kertyi siihen, oli sitten helpompi viskata pyyhe pesuun kuin kaikki lakanat jne :)

  Like

 28. Onpa ihana kuulla, että imetys sujuu :) Minulla ei kummankaan lapsen kanssa sujunut. Maitoa ei koskaan tullut tarpeeksi, lapsi imi tuntikausia olematta silti kylläinen ja oikeasta imuotteesta huolimatta imetys sattui kuin puukolla olisi rintaan isketty. Aloin pelätä imetystä ja itkin ja imetin ajatellen kivun helpottavan. No ei helpottanut neuvoista ja avusta ja kärsivällisyydestä huolimatta. Mies toi kaupasta korviketta ja käski antaa sitä. Vauva oli vartissa tyytyväinen ja minä itkin, että voiko tämä olla näin helppoa.

  Että pyytäisin minäkin: älkää tuomitko toisianne.

  Like

 29. Mäkään en koe pumppaamista mitenkään vaikeaksi ja pumppailen yhä paljon vaikka poju on 8kk. Mulla tosin ei pumput toimi, vaan lypsän ihan sormin. 5min ja on 150ml pullossa. 😊 Herra kun ei suostu julkisilla paikoilla syömään tissiä. käyn sitten aina vessassa pumppaamassa ja juotan pullosta. 😂

  Ihan mahtia, että maitoa tulee hyvin! Helpottaa vauvan hoitamista, kun ei tarvitse korvikkeita kantaa mukana. :)

  Like

 30. En jaksa lukea oikeastaan yhtäkään kommenttia, koska tiedän että tämä aihe saattaa synnyttää varsinaisen pskamyrskyn(täysin ilman syytä). Halusin vaan kommentoida että sinulla on hyvä asenne, ja mä näen niin, että oikeaa tai väärää tapaa ei ole, kun lapsi vain on kylläinen ja tyytyväinen niin jokainen perhe saa päättää itse.

  Maidontuotantokin siitä saattaa ajan kuluessa tasoittua niin että pärjäilet ilman alkumaidon pumppaamista, siihen saakka tai niin kauan kuin tarvis on, se on ihan hyvä metodi. Muistan itsekin vielä että suihkuavista rinnoista ei ollut miellyttävää syöttää vauvaa ja kovin maidontäyteisestä rinnasta oli vauvan vaikea saada otettakin. Imetin itse samalla metodilla, yksi rinta per imetyskerta.
  Voi kun tulee ihanat muistot mieleen, siitä alkuajasta kun äiti saa todellakin upota siihen vauvakuplaan, etenkin esikoisen ollessa kyseessä <3 ihana palata omiin muistoihin näiden postauksiesi myötä.

  Mukavaa vauva-arkea sinne ja voi miten suloinen poikanne on, olen ihastellut kuvia instassa :)

  Like

 31. Oon kanssasi samaa mieltä tästä aiheen herkkyydestä. Oon samaa miettinyt itse vasta hiljattain, ja edelleen kahden lapsen jälkeen tämä vaan kummastuttaa. Miten imetykseen voi liittyä niin kamala määrä tunteita ja miksi me ollaan valmiita teilaamaan toinen ihminen tän aiheen edessä, vaikka moni tietää miten kamalalta arvostelu tällaisessa asiassa voi tuntua. En tiedä olenko koskaan lukenut/kuunnellut asiallista keskustelua aiheesta ja myönnän itsekin pahoittaneeni mieleni asian tiimoilta useaan kertaan. Siksi olikin hienoa lukea tällainen “raikas” ja realistisen rento postaus imetyksestä.
  Elättelen toivetta, että vielä jonain päivänä tämänkin aiheen ympärillä nähtäisiin enemmän suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä, ja että naiset (ja perheet) seisoisivat imetysmatkalla toistensa rinnalla, sen sijaan että omaa kipua yritettäisiin työntää toisten päälle.

  …En muuten tiedä miksi täällä jollain oli tarve valistaa, että osittaisimetyskin on imetystä. Ainakaan itselleni ei tullut tekstistä sellaista kuvaa, että olisin kokenut tarpeelliseksi sellaista itsestäänselvyyttä kertoa.

  Onnea vielä vauvasta :)
  Sen verran luin aikaisempaa postausta, että ollaan taidettu mennä aika samanlaisen mankelin läpi molemmat.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s