PAINONNOUSU JA PINNALLISET ULKONÄKÖASIAT

mv masu (1 of 1)-2

(rv 16 masu)

Minun oli tarkoitus julkaista tänään postaus matkustamisesta raskaana, mutta se jotenkin jäi ja päädyin miettimään painoasioita. Myönnän rehellisesti, että ajatus hurjasta painonnoususta raskauden edetessä on tuntunut pelottavalta. Olen koko ikäni ollut hoikka tai normaalipainoinen, ja ajatus siitä, että raskauden aikana kertyisi reippaasti lisäkiloja, ahdisti hieman. Sekä äiti, että anoppi ovat keränneet raskauksissa yli 20 kiloa, vaikka ovat pyrkineet syömään tosi terveellisesti.

Alkuun olinkin hieman shokissa, kun ennen ensimmäistäkään neuvolaa (vk 9), mulle oli humpsahtanut +3 kg. Ajattelin, että jos kilot tulevat samaa vauhtia koko raskauden, mä oon satakiloinen ennen synnytystä. Ennen raskautta olin 175 varrellani alle 70 kilon painoinen, ja täysin tyytyväinen kokooni. Ensimmäisessä neuvolassa terveydenhoitajani povaili minulle n. 12 kilon painonnousua, ja minua pelotti ajatuskin.

Ymmärrän, että painonnousu on luonnollinen osa raskautta ja että ajatukseni siitä on kovin pinnallisia. Ne ovat myös täysin normaaleja. Alun jälkeen olen rauhoittunut ajatuksen suhteen. Otan ne kilot vastaan, jotka tulee, ja karistan jäävät kilot sitten synnytyksen jälkeen. Tein heti alkuun laskelmia siitä, miten kilot jakautuvat. Jos mielessään laskee paljonko vauva painaa ja paljonko kiloja menee istukkaan, kohtuun, lapsiveteen ja rintojen kasvuun jne. ei tuo kokonaismäärä tunnukkaan niin valtavalta, vaikka kiloja tulisi yhteensä yli 10 kg.

Hassua ja ihan mukavaa on, että mulle ei ole tullut yhtään kiloa tuon ensimmäisen neuvolan jälkeen. En ole niin paljoa oksennellut, että olisin laihtunut alkuraskaudessa, kuten joillekin käy. Minä vaan olen pysynyt samoilla ruokamäärillä kuin aina viikosta toiseen samanpainoisena.

Nyt on 20 viikkoa raskautta takana, ja painan edelleen saman verran kuin elokuussa. Toki turvotuksen määrä vaihtelee päivittäin ja iltaa kohten sitäkin on enemmän. Ajoittain olo on melkein hoikka, ajoittain tuntuu, että painan aivan perhanasti ja olen naamaani myöten turvoksissa. Olen ottanut kaiken vastaan “näin sen kuuluukin mennä” -asenteella. Vauva ottaa minkä tarvii ja minä yritän pitää huolen, että saan tarpeeksi tärkeitä rakennuspalikoita kurkustani alas päivittäin.

En kylläkään voi sanoa, että ruokailuni on pysynyt samanlaisena. On ollut aikoja, kun mikään muu paitsi Hesen juusto ei ole maistunut. Viime aikoina pahoinvointi on päästänyt minua otteestaan ja nyt tekee mieli vain terveellisiä asioita. Voisin syödä kasvissosekeittoa ja vihanneksia loputtomasti. Paitsi, että mulla ei ole ruokahalua tai nälkä. Olen pyrkinyt tekemään mahdollisimman terveellisiä valintoja, en edes painon, vaan vauvan takia. Sokeritonta kofeiinitonta teetä kahvin sijaan. Kaksi-kolme lasia maitoa ja lisäksi hieman rahkaa tai jogurttia päivittäin. Paljon hedelmiä ja vihanneksia.

En ole myöskään syönyt kahden edestä. Nälkää tunnen vain herätessä, joten olen alkanut syömään kunnon aamupalan, muuta muuten en ole suurentanut annoskokoja. Olen pikemminkin lisännyt välipaloja, sillä pahoinvointi on pysynyt paremmin loitolla, jos on syönyt kolmen tunnin välein edes jotain. Olen myös herkutellut. Gifflarit on parasta mitä vauva tietää. Myös berliininmunkit on noussu listalle, vaikken niitä normaalisti juuri syö. Hesen juustot, pizza ja kaikki taikinainen on jostain syystä mun mieleen :D Karkkia en vuorostaan ole ihan hirveesti syönyt. Välillä tulee himo, mutta jää yleensä muutamaan. Mä itse asiassa tykkään tosi paljon sipsistä normaalisti, mutta en oo syönyt sipsejä kertaakaan raskaana. Tää on niin isänsä lapsi. Matkapahoinvointi ja sipseistä totaalikieltäytyminen on jo nyt vahvoja perintöjä sieltä, mieheni kun ei syö ollenkaan sipsejä ja inhoaa niitä :D

kasvot (1 of 1)-2

Ruokailujen lisäksi uskon, että painonnousu on ollut maltillista liikunnan takia. Käyn pari kertaa viikossa lentopallotreeneissä ja lisäksi olen pyrkinyt käymään salilla ja päivittäin ihan vähintään 5 km lenkillä. Benkku saa samalla liikuntaa ja minä liikunnan lisäksi raitista ilmaa.

Toivon, että jatkossakin paino nousee maltilla. Vauva saa varmasti tarvitsemansa ruokavaliostani ja vitamiineista, ja koska olen laiska liikkuja, en haluaisi jäädä raskaudesta +10 kg tilaan, jota joutuisi sitten taikomaan pois. Ja mulla on liikaa kivoja vaatteita, joihin haluaisin mahtua jo ensi vuonna! :D Neuvolan tädin mukaan mulle sopiva painonnousu olisi n. 12 kg, ja omana tavoitteena pidän tästä vielä n. 7-8 kg, mitä yleisesti pidetään hyvänä raskauden painonnousuna. Raskaus on nyt puolessa välissä, joten tuokin antaa mahdollisuuden n. 2 kg kuukausittaiselle painonnousulle, joka on mielestäni kyllä ihan liikaa. No, katsotaan mitä kroppa ja vauva vaatii. Toivon joka tapauksessa, että pystyn imettämään vauvaa, joten eiköhän se kertynyt paino sitten lähde sillä aika vauhdilla. 

Alkuraskaudessa koin pientä itsetuntokriisiä siitä, että olen “lihonnut”. Kun masua ei vielä ollut, mutta turvotti joka paikasta, oli ajoittain vaikea olla tyytyväinen omaan ulkonäköön. Mies on ollut aivan ihana koko alkuraskauden, on kehunut, imarrellut ja kehunut vielä lisää. En ole hetkeäkään joutunut ajattelemaan, että olisin jotenkin epäviehättävä tai epähaluttava miehen seurassa. Kun masu alkoi ilmestymään pikkuhiljaa, aloin rakastamaan tullutta lisäpainoa. Siinä se oli konkreettisesti silmieni alla käsietäisyydellä. Rakastan masun tuomaa konkretiaa ja nyt kun maha on pyöristynyt kunnolla, on ihana silitellä vauvaa sen läpi. Myös mies rakastaa pientä pallomahaa, ja paijaa sitä usein.

Muita ulkonäköön vaikuttavia oireita mulla on ollut huomattavasti vähemmän. En ole huomannut hiuksissani mitään erityistä rasvoittumista, mutta mulla on normaalisti todella kuiva hiustyyppi. Ihokaan ei ole ihan villiintynyt. Normaalisti kuiva ihoni on toki rasvaisempi kuin yleensä, ja pieniä hormoninäppylöitä on tullut jonkin verran kasvoihin, mutta ei niitäkään mitenkään erityisen paljoa.

En nyt voisi sanoa tuntevani itseäni hehkeäksi, mutta ihan normaaliksi kyllä. Yritän tietenkin minimoida raskauden potentiaalisia vahinkoja, mm. rasvaamalla päivittäin vatsaa, rintoja ja pyllyä ja reisiä raskausarpien varalta. Yritän liikkua ja pysyä hyväkuntoisena, jotta vauva voisi hyvin ja synnytys olisi mahdollisimman helppo. Käytän kasvonaamioita ja yritän pitää huolta itsestäni muutenkin tavallista paremmin.

Toivottavasti loppuraskauskin sujuu niin, että tunnen itseni samaksi ja jatkuvasti muuttuvan kropan omakseni :)

61 thoughts on “PAINONNOUSU JA PINNALLISET ULKONÄKÖASIAT

 1. Koska syöt ja liikut hyvin, niin älä suotta stressaa tulevista kiloista :) Ne tulee mitkä tulee. Itsellä tuli melkein 20kg vaikka himoitsin öö kaurapuuroa, omenia, porkkanaa ja muuta käsittämättömän terveellistä safkaa :D Enkä syönyt kahden edestä. Sitten kävi niin että heti 11 kg jäi synnärille ja loput karisi imettäessä ja vaunulenkeillä. En tehnyt mitään erityistä kilojen tiputtamisen eteen, mutta nyt olen reippaasti alle sen mitä aloin odottamaan. Arki on niin vauhdikasta että siinä ne ohimennen lähtee!
  Tärkeintä on ettei stressaa :) Jostain luin hyvän nyrkkisäännön siihen, että raskaus kestää 9kk ja saman verran tulisi antaa kropalle myös palautumisaikaa synnytyksestä. Onhan kyseessä iso prosessi :)
  Ihanaa odotusaikaa! <3

  Like

  1. Niinhän se menee :) En mä niitä mitenkään stressaa, mutta mun mielestä tilannetta on hyvä seurata ja myös pitää hieman miettiä, mitä syö. Liian usein kuulee, että “mä oon raskaana, syön kahden edestä ja tekee mieli”, mikä ei ole mun mielestä oikea lähestymistapa asiaan :) Jokainen toki tekee miten haluaa, ja varmasti sulle vaan on kerääntynyt kiloja terveillä elämäntavoilla, mutta itse toivon, että pystyn pitämään painonnousun neuvolan suosituksen mukaisena ja syödä mahdollisimman terveellisesti :)

   Like

 2. Mulla nousi paino koko raskauden aikana 9kg, joista about 3kg tuli heti parin ekan kk sisällä. Se alkuraskauden turvotus oli ihan jäätävää! 😄 Loppuraskaudessa syöminen alkoi vaikeutua, koska vatsaan ei yksinkertaisesti mahtunut kerralla kuin vähän ruokaa ja ähkyn tunne tuli hyvin nopeasti (vauva tietysti vei jo vatsalaukultakin tilaa). Mä päätin olla stressaamatta painonnoususta, vaikka se alkuun ahdistikin. Päätin, että kilot lähtevät kun ovat lähteäkseen meni siihen miten pitkään vaan, kunhan itse toivun synnytyksestä yms pian.☺️ Noh, olin raskautta edeltävässä painossa kuukauden päästä synnytyksestä ja sittemmin paino tippui vielä lisää imetyksen myötä, 2&7 jouduin oikeasti tietoisesti syömää enemmän etten kuihdu liikaa! Eli ei huolta, painoa kannattaa vähän kerätäkin, imetys ne loputkin kilot sitten vie.😉 Kaikkea hyvää ja tsemppiä odotukseen!💛

  Like

  1. Juurikin näin :) Mutta tuohan kuulostaa juuri optimaaliselta painolta :) Mä en kuitenkaan ollut mitenkään alipainoinen alkuvaiheessa raskautta, vaan ihan normaalipainon keskiluokassa. Eli on siellä mistä ottaa jo valmiiksikin, vauva kyllä saa omansa :) En vain koe tarpeelliseksi nyt “let myself go” sillä asenteella, että olen raskaana, syön kahden edestä, syön mitä tekee mieli, vaan haluan tiedostaa jo tässäkin vaiheessa sen, että ylikilojen kerääminen ei ole hyväksi itselleni eikä vauvallekaan pidemmän päälle. Siksi siis pyrin itse tuohon neuvolan suositukseen, ja toivon, ettei ainakana hirveesti mene yli. En sitä aio stressata, mutta myös hieman miettiä, mitä syön :)

   Like

 3. Ei niistä kiloista kannata stressata :) terveisin Mamma jolla tuli 25kg, vauva nyt 2kk ja vielä on 10kg tiputettavaa. :D

  Like

  1. No eiköhän se imettämällä lähde! :) Stressaaminen ja asioiden seuraaminen ja punnitseminen on mielestäni hieman eri asia :)

   Like

 4. Hormonit vaikuttavat painonnousuun raskausaikana, halusi sitä tai ei. Jos syö pääsääntöisesti terveellisesti ja suunnilleen samoja määriä kuin ennenkin (tai jopa hieman enemmän) ei ole syytä pelätä, että raskauskilot jää pysyviksi. Olen tutustunut blogeihisi vasta viime viikkoina ja pidän niistä kovasti. Tämä postaus vaan pisti negatiivisesti silmään. Muista, että olet roolimalli niin monelle! Jos jollekulle tulee se 20 kg lisäpainoa raskausaikana, ei hän ole “epäonnistunut”. Hieman sellainen kuva tästä kirjoituksesta tuli, vaikka varmasti et sitä tarkoittanut. Itse olen ollut raskaana kahdesti ja kaikki tulleet kilot on myös lähteneet imetyksen myötä pois. Kaikkea hyvää odotukseen!

  Like

  1. No se ei kyllä ollut tarkoitus! Olen kuitenkin paljon myös tutustunut siihen, että raskausaikana liian moni ajattelee, että saa syödä miten paljon tahansa ja mitä tahansa, jolloin kiloja kertyy liikaa. Ylipaino on ylipainoa myös raskausaikana ja sen jälkeen. Jos jollekin tulee 20 kg terveellisillä elämäntavoilla, niin eipä siinä mitään, ei hän ole “epäonnistunut”. Itse aion liikunnalla ja ruokailulla pyrkiä siihen mitä neuvolasta mulle suositeltiin painonnousun hyväksi määräksi. Liian moni pelkää raskausaikana neuvolassa puntarilla käymistä, sillä ei ole ihan pitänyt terveellisestä ruokavaliosta kiinni. En tietenkään suosittele kellekään, että laihduttaisi raskausaikana tai yrittäisi jotenkin valvoa painonnousua stressaamalla joka kiloa. Mutta on myös hyvä muistaa, että pitää syödä terveellisesti, eikä myöskään liikaa, sillä ylipaino on ylipainoa myös raskausaikana. Sikiön terveydelle se ylipaino on ihan yhtä vaarallista kuin monet muutkin asiat ja erityisesti sitten äidin terveydelle :) Raskausaika ei tarkoita kahden puolesta syömistä, vaan sitä, että täydentää omaa ruokavaliotaan pienellä lisällä, esim. pari leipää ja jugu päivässä normaalien ruokamäärien lisäksi riittää siihen suurenevan tarpeen tyydyttämiseen :)

   Like

 5. Mullakin tuli ennen ensimmäistä neuvolaa jo muutama kilo, joista sitten aloin stressaamaan ja ajattelin, että tällä tahdilla niitä kiloja sitten kertyy. Mutta eipä niitä tullut kokonaisuudessaan kuin 12, eikä olo tuntunut mahaa lukuunottamatta edes kovin isolta. Kilot lähtivät ihan itsekseen parissa kuukaudessa, vaikka imetyksen aikana tuntuu että olen syönyt kuin hevonen :D kannattaa koittaa olla stressaamatta :)

  Ja onnea vielä vauvauutisista! Olen seurannut sun blogia jo vuosia, joten kiva nyt lukea myös vauvajuttuja. Täällä syntyi pikkuinen vuosi sitten :)

  Like

 6. Hei Anna,

  Ihan ensimmäisenä: aivan mielettömästi onnea!! En ole kommentoinut ikuisuuksiin (silloin joskus sun Aussi aikana kommentoin useastikin )mutta luen edelleen blogiasi ja olet ehdottomasti yksi lempobloggaajistani :) Ihana lukea odotuksestasi ja tietenkin muutenkin elämästäsi Kuopiossa.

  Mulla nousi paino raskauden aikana hieman yli 10kg, olisi varmasti noussut vielä hieman lisää jos neiti ei olisi päättäny tulla seitsemän viikkoa etuajassa. Mä stressasin myös painonnoususta aika paljon. Synnytyksen jälkeen mun paino lähti tippumaan aika kovaa vauhtia jopa niin paljon ja rajusti että jouduin verikokeisiin koska epäilivät vikaa kilpirauhasessa yms. Mitään ei löytynyt ja nyt 8kk synnytyksestä paino on asettunut aloilleen mutta on silti noin 10kg vähemmän kuin mun paino ennen raskautta :) Ilmeisesti imetys on vain vaikuttanut näin tehokkaasti.

  Mä jään seuraaman Mungolifen lisäksi tätä blogia ja odotan innolla lisää raskauspostauksia ja sitten hieman myöhemmin tietenkin niitä vauvapostauksia :) Ihanaa odotusta sulle! Se ei ehkä ole aina niin ihanaa ja aina kun luulee päässeensä jostain vaivasta eroon ilmestyy uusi mutta on se kuitenkin se kaiken arvoista!

  Like

 7. Terve! Varmasti ihan normaaleja tuntemuksia siulla, ja mikä oikeestaan nyt onkaan normaalia ja mikä epänormaalia. 😊 Tuli rasvauksesta mieleen, siskoni käytti oliiviöljyä raskauden aikana rintoihin, masuun ja kylkiin, eikä tullut yhen yhtä venymäarpea. Kannattaa kokeilla! 😊

  Like

 8. Ei neuvolasta voi suositella mitään sinulle sopivaa painonnousua 😄 Jokaisen kohdalla painoa tulee sen verran kun on tullakseen. Huomaat sen viimeistään loppuraskaudesta. Niin ja kaikilla ne ylimääräiset kilot ei imetyksellä lähde, varaudu siihenkin. 😉

  Like

 9. Mulla tämä painoasia oli jäätävän pahoinvoinnin lisäksi ainoa, mitä en raskauksistani kaipaa. Ekasta keräsin lopputurvotuksineen huimat 25 kg. Söin pahaan oloon, jatkuvasti ja paljon, lähinnä leipää ja karjalanpiirakoita. Terkkakin lohdutti, että kyllä imetys sulattaa, kun olin ennen raskautta normaalipainoinen ja liikunnallinen. No eipä sulattanut. Lanteille jäi roikkumaan n. 10 kg, jotka pysyivät tiukassa terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta huolimatta. Toisessa raskaudessa suoraan sanoen olin jatkuvasti nälkäinen, mutta söin vähemmän, koska painonnousu ahdisti. Painoa tuli “vain” 18 kg, mikä tuon entisen päälle nosti painoni lähes kolmenumeroiseksi. Valtaosa painosta kertyi viimeisten viikkojen aikana. Ainoa ero edelliseen oli, että tällä kertaa imetys todellakin sulatti kaiken ja vähän liikaakin. Puolessa vuodessa olin 5 kg kevyempi kuin ennen ensimmäistä raskauttani, enkä todellakaan ole ehtinyt urheilemaan entiseen tapaan. Hormonit vaikuttavat varmasti paljon, mutta myös se, miten syö. Ja minähän söin – ihan väärin :)

  Like

 10. Tää on varmaan jokaisen lähtöpainoltaan hoikan ihmisen mielessä. Itse olen 176cm pitkä ja lähtöpaino oli 67kg. Stressasin painonnousua (tai lähinnä raskaudenjälkeistä painonpudotusta) aluksi kovasti, mutta kun luin siitä kuinka paljon imetys vie kaloreita, niin hyvähän sitä on tulla. Olen huono syömään (liian vähän) ja voin kuvitella että se ei ainakaan helpota alkuun kun vauva on syntynyt. Saa sitten syödä äidin rasvavarastoja :D
  Nyt menossa rv34 ja painoa tullut n. 8-9kg. Toivottavasti kuitenkin jäädään alle 80 kilon :)

  Like

  1. Ympäristöstä elimistöömme päätyvät myrkyt varastoituvat ja rikastuvat rasvakudokseen, josta ne rasvan pilkkoutuessa päätyvät rintamaitoon määrinä, jotka ovat verrattain isoja suhteutettuna vauvan pieneen painoon. Tämän vuoksi aktiivista, tavoitteellista laihduttamista ei missään nimessä suositella imetyksen aikana!! Olen kuunnellut yliopistosairaalan ravitsemusterapeuttien ja lastenlääkärien asiantuntijanäkemyksiä raskauden ja imetyksen aikaisista ruokavaliosuosituksista ja tämä noussut esiin yhtenä tärkeimmistä pointeista. Nykyihmiset ovat muuten niin tarkkoja sinänsä merkityksettömistä määristä esim. lisäaineita ruoissa, ja sitten kuitenkin tämä jätetään huomiotta. Vauvan ei tulisi “syödä äidin rasvavarastoja”. Rintamaidon rasvahappokoostumus myös mukaelee aika lailla suoraan äidin ravinnon rasvahappokoostumusta, joten ruokavalion rasvojen laatuun ja hyvien rasvojen riittävään määrään kannattaa kiinnittää huomioita myös imetysaikana.

   Like

 11. Samoilla linjoilla menen itse ajatuksieni kanssa. Joissain tilanteissa voi juuri olla, että paino nousee juuri ihan lopussa montakin kiloa (nestettä) ilman että itse voi suuremmin vaikuttaa. Ymmärsin itse että pointti tässä postauksessa oli se, että tulee mitä on tullakseen MUTTA kuitenkin raskaana ollessakin täytyy muistaa että ei syö vaan siksi että voi kun on raskaana. Itselleni ei myös rv 16 neuvolassa ollut tullut painoa. Tosin olen sinun mitoissasi ja painoa saman verran, eli ihan normaalipainoinen ja vauva kyllä ottaa mitä tarvitsee. Minulle ainakin neuvolassa sanottiin, että vaikka kuullaan puhuttavan että äiti syö kahden edestä niin se ei tarkoita kirjaimellisesti, vaan että lisäkalorimäärä on kuitattu juuri lasilla maitoa, leivällä ja omenalla. Itse ainakin pyrin syömään ja liikkumaan mahdollisuuksien mukaan samoin kuin ennen raskautta, en koe että raskaana olo olisi mikään “syy” kerätä ylipainoa, niin kuin jotkut tuntuu ajattelevan että herkuttelevat nyt kerran kunnolla kun siihen mahdollisuus.. Itse näen tuon vähän vääränä ajattelutapana ja en usko että se on vauvan eikä äidinkään terveyden kannalta hyvä. Vaikka itsekin herkuttelen ja syön pitsaa/hampurilaista/tex mex joka viikonloppu, mutta tein niin myös ennen raskautumista. En aio muuttaa mitenkään herkuttelumääriäni tai annoskokojani suuntaan enkä toiseen. :) Jos tulee se +20 kg normaalilla elämisellä ja syömisellä ja liikkumisella niin en siitä ole häpeissäni. Kyllä itse sen tietää millä ne kilot on tullut ja olisiko voinut itse vaikuttaa siihen vai ei, tämän takia en myöskään ymmärrä sitä stressiä neuvolassa punnitsemisesta.

  Like

 12. Voih, hyvin se kaikki menee, älä huoli :) Mä stressasin synnytyksen jälkeen kauheasti vierasta, isoa kroppaani. Raskausaikana rakastin mahaani ja painoakin kertyi 16 kg, eikä se mitään. Mutta yllätyin suuresti, mikä ahdistus iski synnytyksen jälkeen kun vauva ulostautui mutta kilot ei :D Haluan lohdutukseksi sanoa, että vaikka paino aluksi ei tippunut mihinkään niin n. puoli vuotta synnytyksestä se vaan yhtäkkiä lähti ja oon nyt jopa paremmassa kunnossa kuin ennen raskautta :D Oon aina ollut hoikka ja näköjään se 16 kgkin tippuu stressaamatta vaikka aluksi niin pelkäsin muuta. Yritä siis olla huoleti :)

  Like

 13. Jatkan vielä sen verran, että painosta stressaaminen ei sekään ole hyväksi sikiölle. Mutta kuten Anna sanoi, sen vastakohtana ei ole hällä väliä – asenne vaan jotain siltä väliltä. Minulla oli ihana neuvolantäti, joka ei paheksunut eikä syyllistänyt ikinä. Silti stressasin joka ikinen kerta sitä vaakaa. Halusin aina aamuajan, jotta paino olisi alimmillaan, puin kevyimmät vaatteeni ja jätin vyön pois, koska no, se painaa 50g!!!:) Vaatteiden painoa kun ei vähennetty. Jos aika oli jostain syystä iltapäivällä, olin syömättä siihen asti ja hoipertelin pyörtymispisteessä neuvolaan. Ei mitään järkeä. Helpommalla olisi teoriassa päässyt syömällä järkevämmin, mutta sepä ei ollutkaan niin helppoa, kuin kuvittelin. Nälkä oli jatkuva. Söin myös öisin. Ihan kuin minulla olisi ollut 9 kk kestävä PMS. Taistelussa hormoneja vastaan minä hävisi 6-0.

  Like

 14. Näytätpä upealta! Rakastuin erityisesti tohon sun masukuvaan<3 On todella mielenkiintoista lukea ajatuksiasi raskaudesta, vaikka aihe ei ole itselleni millään tavalla ajankohtainen:) Aiheesta mitään sen tarkemmin tietämättä olen itsekin sitä mieltä, että jos herkuttelee paljon – lihoo, oli sitten raskaana tai ei. Eikä pieni lihominenkaan haittaa mitään, kunhan vain pitää huolta terveydestään, erityisesti jos kantaa sisällään pientä ihmisen alkua.

  Like

 15. Moikka!
  Pakko kommentoida, kun kuulostaa niin tutulta toi painonnousun ahdistaminen. Mutta mulla kävi niin että sitä painoa tuli oikein urakalla raskauden alusta saakka, niin että päivää ennen lapsen syntymää oli kerrytettynä 23 kg. Jälkeenpäin ajateltuna lohduttaa tieto, että ei ne kiloni syömällä tulleet. Mun elimistö keräs nestettä koko raskauden ajan, enkä joutunut koskaan nousemaan öisin vessaan tai muutenkaan virtsaamistarve ei tihentynyt. Mutta pari päivää synnytyksen jälkeen se neste alkoi lähteä liikkeelle oikein urakalla. Muistan kun imetin yöllä viikon ikäistä vauvaa ja tuli sekunnissa tunne, että jos nyt en juokse vessaan niin kusen housuihini :D ihanat hormoonit. Nyt vauva 8 kk ja olen jo viimeiset 4 kk ollut 3 kg miinuksella painostani ennen raskautta. Viikko synnytyksestä niin jäljellä oli enää about 7 kg. Joten mä ainakin ajattelen niin, että jos ei ne kilot syömällä tuu, niin kyllä tämä naisen kroppa hoitaa ne itsestään sitten poiskin :) Ihanaa odotusta, nauti! <3

  Like

 16. Itse sairastuin syömishäiriöön raskausaikana ja sitä taakkaa kannan vieläkin mukanani. Välillä mietinkin että keveämpi olisi varmaan kantaa ne konkreettiset kilot. Synnyttämään mennessä painoin saman verran kuin ennen raskaaksituloa ja siis silloin olin jo alipainoisuuden rajalla ja edelleen, vuosi synnytyksestä, oon miinuksella lähtöpainoon.

  Like

 17. Sitä on tosiaan raskaana vaikea seurata, mistä ne kilot on tulleet. Sun suhtautuminen kuulostaa järkevältä, en mäkään oo ikinä osannut ajatella että nyt voi vedellä suklaata kun näyttää vaan et oon tositosi raskaana sit :D Mäkin oon normaalipainoinen ja mulla oli ekassa raskaudessa puolivälissä -4 kg pahoinvoinnin takia, mutta lopussa sain raskausmyrkytyksen ja turposin ihan sikana. Lopulta kiloja tuli se 20, mutta ne tais lähtee melkein kuukaudessa poiskin ja vartalokin palautui ihan hyvin siitä :D Kyllä mä uskon että kun on suunnilleen sama asenne syömiseen kuin yleensäkin, niin ei se paino siitä mihinkään pysyvästi pomppaa :) Ymmärrän kyllä hyvin että tälläsiä asioita miettii, ei raskaus mikään pieni asia kehollekaan oo.

  Like

 18. Molempien lasteni raskausaikana minulle tuli painoa 8-9kg ja molempien kohdalla nämä myös lähti viikossa, imetys myös tiputti painoa alle alkupainon. Oma vatsa oli oikeasti ihan littana ja samanlainen noin parissa viikossa kuin ennen raskautta. Oma palautumiseni oli myös supernopeaa ja synnytysten jälkeen muistan olleeni todella energinen. Synnytykset olivat myös helppoja ja nopeita. Kaikilla ei todellakaan mene näin joten koen olevani onnekas. Mikään näistä ei johdu siitä miten olisin toiminut raskausaikana vaan syynä on yksinkertaisesti kai hyvät geenit!

  Like

 19. Ompa kiva päästä lukemaan sinun kokemuksia raskaudesta! Itse odotan myös esikoista, nyt rv 17 menossa. Lohduttavaa kuulla, miten samanlaisia ajatuksia eri asiat raskauden suhteen herättää muissakin ihmisissä. Itselläkin oli tullut jo +4kg lisää painoa ennen ensimmäistä neuvolaa, ja tietysti harmikseni se neuvolassa mitattu paino laitettiin korttiin ylös. Nyt siis neuvolakortin mukaan tullut painoa raskauden aikana +1kg vaikka todellisuudessa jo +5kg :D mutta tosiaan mukava seurata sinun, perheesi ja vauvan kuulumisia raskauden aikana, täältä tullaan pikkuhiljaa perässä :)

  Like

 20. Mulle tuli varmaan 15-20 kg kummassakin raskaudessa, pääsääntöisesti terveellisesti söin. En tosiaankaan tiennyt mitä kävi koska ainakin ensimmäisen kohdalla kilot jäi sairaalaan. Toisen jäljiltä on kai vielä kiloja (joka on 4 v :D), mutta olin hyvin nuori äiti niin kai se on normaaliakin, että nyt kun 30 on lähempänä kuin 20 olen siis muilla keinoin lihonnut, vaikka hoikka olen yhä. :) ja ikä ei tietysti ole selitys, onhan niitä 40 v timmejä äitejä, mutta hyväksynyt olen sen että en ole mikään superskinny enkä siitä syytä raskauksia.

  Like

 21. Onnea odotukseen! Tuli tästä postauksesta mieleeni se, että itse en ollut tajunnut ajatella sitä, että raskauskilot eivät olleet ainoa pukeutumiseen vaikuttava asia. Kilot kyllä hävisivät muutamassa kuukaudessa, mutta kun kaivoin innoissani esiin vanhat vaatteeni, tajusin etten voinut käyttää kuin pientä osaa yläosistani imetyksen takia. Topit ja edestä napitettavat paidat kävivät ja niin löysät paidat, että ne oli kätevä nostaa rintojen yläpuolelle. Kaikki mekot saivat jäädä vielä vuodeksi kaappiin odottamaan imetyksen lopettamista. Eipä se nyt hirveän iso asia ollut, mutta olisi ehkä harmittanut vähemmän, jos olisin tajunnut ajatella asiaa etukäteen.

  Like

 22. Varmaan aika normaalia, että ensi alkuun tuo painonnousu stressaa. Näin oli myös minulla juuri siinä vaiheessa, kun maha ei vielä näkynyt ja olo oli kuitenkin kuin mursulla. Sama olo tuli myös loppuraskaudessa, vaikka mulle tuli esikoisesta vain 9kg ja kuopuksesta 11kg eli hyvin maltillisesti. Päänsisäisiä juttuja. :-)

  Like

 23. Mä olin ennen raskautta hirvee sokerihiiri ja pepsi maxi oli herkkua. Aloin epäilee raskautta koska hiilihapolliset juomat ei maistunu. Nyt kohta rv 35 ja kaikki sokerinen suolanen yltiörasvasen syöminen on vauvan mielestä kamalaa ja voihan sitä syödä mutta saan kyl sulosen koston masuasukilta :D Silti oon saanu kiloja varman 15 jo, eikä masu eedes ole niin iso.. Varmaan alipainon takia noussu sitten nii paljon, mene ja tiedä :D

  Like

 24. Ensinnäkin, paljon onnea vauvasta!❤️ Mulle tuli raskauskiloja 12, ja ne on nyt lähteny kun vauva on 3kk. Ois varmasti lähteny nopeamminkin, mut imetyksen takia on jäätävä ruokahalu ja suklaahimo 😂 Luulin et ne himot jäis sinne raskausaikaan mut olin väärässä… Nyt kun oon toipunut synnytyksestä hyvin ja vauva-arki on tasoittunut niin jaksan paremmin huolehtia että syömiset pysyy terveellisenä, suklaat kaupassa ja salillekin oon palannut treenaamaan.

  Ja hei, mikä ihme niissä berliininmunkeissa on, ne oli kans mun toisen kolmanneksen himo nro 1!! Normaalisti en niitä todellakaan syö, ja oon muutenkin “normaalioloissa” enempi suolaisten herkkujen ystävä. Mun vauva sit vissiin himojen perusteella on makean perään😄

  Like

 25. Hei onnea vauvan johdosta! :) ihania aikoja teillä siellä!
  En tiedä viitsitkö kirjoittaa omaa postausta tästä, mutta voisinko kysyä vaikka edes näin kommenttina, että oletko pohtinut raskauden ja erityisesti imetyksen vaikutuksia rintoihin?
  Vaikka itsellä lasta ei olekaan, enkä ole edes raskaana :D olen silti miettinyt ahdistuneena, että uskallankohan koskaan imettää jos se tekee mun valmiiksi jo melko pienehköistä tisseistä ihan rukkaset, laput, lapset! :D toivon että ihmiset ymmärtää huumorin tässä, mutta oikeastikin, tätä olen vähän miettinyt ja kauhistellut. Oletko itse pohtinut asiaa? Aluksihan se on varmasti kiva, kun ne kasvaa, mutta harmillisesti se ei taida olla pysyvää.. Ja älkää kukaan loukkaantuko. Niin tämä ei ollut tarkoitettu, ainoastaan omassa pikku päässä miettinyt näinkin pinnallisia hommia.

  Like

  1. Jo pelkkä raskaus saa rinnat kasvamaan, joten imetys sinällään ei niitä muutoksia aiheuta. Monella turpoaa rinnat jo ihan alkuraskauden aikana ja verisuonitus saa ne näyttämään ihan sinihomejuustolta.. Maidontuotannon tasoittuttua ekojen imetyskuukausien jälkeen nää alkaa taas näyttää normaaleilta. Ihan kelvot ne on edelleen. :)

   Like

 26. Imetys vie painoa pelottavan paljon! Musta ei olisi ollut enää mitään jäljellä, ellen olisi kerännyt raskauksien aikana yli 20 kg. Kummankin synnytyksen jälkeen olin lapsen ekojen synttäreiden aikaan omassa painossani. Täysimetyksen loputtua noin 6kk-iässä olin jopa aika monta kiloa alle lähtöpainon, jonka sain sitten kerättyä takaisin seuraavan puolen vuoden aikana.

  Like

 27. Kun vaan syöt terveellisesti ja liikut niin turha stressata kiloista :) liikkuminen muutenkin tärkeää, itse uskon että liikunnalla pystyy vaikuttamaan paljonkin raskauden aiheuttamiin lihaskipuihin yms. Itse kävin myös päivittäin vähintään 5km lenkillä ja näin jaksoin myös loppuun asti ilman sen suurempia vaivoja. Itselleni raskauskiloja kertyi 12 ja kiloakaan ylimääräistä ei enää synnäriltä kotiin lähdettäessä ollut :D nyt ollaan jo miinuksella, vaikka se ei ole tosiaan ollut tarkoitus. Pienikokoiselle ihmiselle helposti niitä kiloja kertyy, mutta itse ainakin huomasin että kaikki mikä ei ollu vauvaa, lapsivettä, istukkaa yms. oli ihan vaan kroppaan kertynyttä nestettä joka hävisi äkkiä! Hyvä että käyt myös salilla, luulen että itselläni tämä miinuspaino johtuu juurikin siitä että suuri osa lihaksista katosi raskauden aikana.. Niin kamalalta kuin se kuulostaakin, itse vihasin olla raskaana juurikin sen takia että stressasin ulkonäköä niin paljon :D

  Like

 28. Itsellä raskausarvet peppuun ja reisiin tulivat jo ennen mahan kasvua. Ja sen jälkeen ovat vain pahentuneet rasvailuista huolimatta. Peiliin ei voi katsoa koska peppu on kuin pommin jäljiltä. Kyllähän se laskee mielialaa ihan kunnolla :/ Taitaa olla aika yksilöllistä. Mut kiva ettei sulle ole ainakaan tullut niitä :)

  Like

 29. Mulla tuli ensimmäisessä raskaudessa kiloja yli 20, suurin osa loppuraskauden turvotusta ja olin 4 kuukautta synnytyksen jälkeen takaisin alkulukemissa. Toisessa raskaudessa tein painosta itselleni stressin aiheen ja taas loppuraskaudessa sitä turvotusta kertyi. Neuvolasta huomauteltiin aika ilkeästi aina asiasta ja monta kertaa itku pääsi siellä terveydenhoitajan edessä. Söin kuitenkin molemmissa raskauksissa terveellisesti ja suht vähän ja liikuin paljon. Veikkaan siis että kohdallani hormonit aiheuttivat loppuraskauden turvotuksen ja myös sokerit nousivat.

  Ihana vauvamaha sulla :) tulee ihan jo ikävä omaa pötsiä vaikka kuopus onkin vasta 5kk :D

  Like

 30. Heh, tänne tuli yli 20kg, joista 10kg ihan rehellistä rasvaa, jotka lähti sitten imettämällä ja loskassa rattaita lykkiessä :D Tulee mitä tulee kyllä ne lähtee sit myös! Ja kaunis olet ollut koko tämän syksyn, ei se mies turhaan kehu <3 ps. Kookosrasva on ihan parasta estämään raskausarpia!

  Like

 31. Ymmärrän mitä tarkoitat tekstissäsi ja itse ajattelen suht.samoin. Sitten kun raskaus on ajankohtainen, niin aion toimia kuten sinä. Syödä samalla tavalla, ehkä hieman terveellisemmin, ja olla ottamatta stressiä muutamista lisäkiloista.

  En itsek(kään) ymmärrä niitä “syömpäs nyt kuin kahden edestä” – odottajia jotka sitten valittavat lisäkilojaan. Syömisetkin vaikuttaa. Toki jotkut lihoo luonnollisesti raskaana enemmän kuin toiset, sehän on normaalia.

  Isosiskoni odottaa tosiaan esikoistaan, vähän alle puolivälissä (rakenneultra tammikuussa muistaakseni, la.toukokuussa), ja kertomansa mukaan syö suht.samoin kuin ennenkin, mitä nyt tietyt ruoka-aineet ja esim.viini on jääneet pois.

  Kukin omalla tavallaan. Pääasia että äiti ja vauvat ovat terveitä. Kuten kirjoititkin.

  Ihanan tunteikas kuva.

  Like

 32. Minulle tuli 11 kiloa painoa ja olin ajatellut raskauden alussa että max 12 kiloa saa tulla :D seurasin itse aika tarkkaan vaakaa, mutta syömiset oli välillä epäterveellisempää kuin ei-raskaana. Tämä johtui pahoinvoinnista ja siitä, että mikään muu ei vaan mennyt alas.
  Mutta tosiaan se paino voi myös nousta, ja varsinkin loppuvaiheessa, yllättävästi vaikka söisikin terveellisesti :) esim kaverillani oli raskausmyrkytys ja hänellä kroppa keräsi nestettä 500-1000g/vko loppuvaiheessa. Mutta ne lähtikin sitten nopeasti kun paino mikä tuli oli vain turbotusnestettä:)

  Like

 33. Mä otin ihan järjettömän stressin raskauskiloista! Muutenkin oli ylipainoa ja sitten ajatus siitä, että paino nousee ihan välttämättä, aiheutti suurta ahdinkoa.
  (Tulin raskaaksi kierukan läpi täytenä yllätyksenä, joten ei ollut etukäteen yhtään aikaa miettiä tulevia muutoksia tai edes haaveilla lapsesta kun se jo ilmoitti tulevansa..:) )
  Teinkin sitten elämäntaparemontin raskausaikana, lopuksi kiloja tuli vain 8 joista 6 jäi laitokselle.. No tietty 3134g tuli mukaan <3
  Liikuin todella paljon koko raskauden ajan, olin jopa salilla vielä synnytystä edeltävänä päivänä! Elämäntavat jäi pysyviksi, nyt vajaa 6 kk myöhemmin kiloja lähtenyt 16 siitä mitä oli raskauden alkaessa.
  Hitto miten hyvä olo!

  Onnea tulevaan, ensimmäisen kerran oikein kosketti lukea jonkun bloggaajan/julkkiksen jne. vauvauutisista – aihe on itselle vielä niin tuore ja olen seurannut sun elämää jo vuosia täällä :)

  Like

 34. Hei Anna ja onnee vauvauutisesta! <3 Vakkarilukija täällä, mutten ikinä kommentoi… Ymmärrän täysin painomurheet ja -kriisit. Olen nyt 5-viikkoisen pojan tuore äiti. Oon aina ollut hoikka, siro ja pieni, ja suurin murhe oli raskauskilot ja niiden karisuttaminen synnytyksen jälkeen. Yritin hillitä herkuttelua ja urheilin mikä hyvältä tuntui. Loppuviikoilla heitin jo pyyhkeen kehään ja päätin syödä tasan mitä vauva haluaa, ja sehän oli suklaa, leipä ja pasta :D niillä mentiin loppiviikot! Painonnousu oli koko raskauden ajan epätasaista; välillä paino tippui vaikka olin herkutellut, välillä nousi 1100g viikossa (!!) vaikka olin syönyt terveellisesti ja liikkunut. Ei siinä paljoa syömisillä ollut väliä. Olin onnekas ja voin hyvin koko raskauden ajan. Loppuviikoilla kävely oli tuskaa, mutta pyöräily sujui. Kävin vielä 41-viikolla 10km pyörälenkillä :D yhteensä kiloja tuli 12, ja niistä 10 oli tippunut kahden viikon sisällä synnytyksestä, ihan itsestään. Nämä viimeiset 2kg taitaa lähteä vasta kiinteytymisen myötä, mikä onkin edessä salitreenin myötä alkuvuodesta.

  Pitkä sepustus, mutta pointtina seuraava: ota vastaan mitä tulee, ja luota siihen että keho kertoo mitä se tarvii. Niistä kiloista se keho pääsee myös helposti eroon :)

  Like

 35. Mulla tuli raskaudesta 11kg ja kaikki on vielä tallella vaikka lapsi on melkein jo 2 vuotta. Itselläni ei imetyksen aikana karissut kilot vaikka imetin tyttöä puolitoista vuotta ja kävin päivittäin vaunulenkillä . Onneksi en ole pahemmin stressannut omasta painosta ja olen tyytyväinen itseeni :)
  Ihanaa odotusta sinne ❤

  Like

 36. Ei sitä kannata liikaa miettiä. Sanoin itse että kaikki yli 10 kg on turhaa. Ja terveellisistä elämäntavoista huolimatta 19,5 kg oli enemmän synnärillä. Olen huomannut että hoikille tulee helposti enemmän. Nopeasti se lähti. 12 kg jäi synnärillä ja nyt kun vauva 3 kk niin kolme kg ylimääräistä. Kyllä niihin ihaniin vaatteisiin kohta taas mahtuu. Ja anyways tähän alkuun kävelee vain niissä vaatteissa joissa voi imettää!

  Like

 37. Kyllähän noita asioita miettii pakostakin. Mullakin painoa ollut ennen raskautta siinä vähän yli 70kg. Alkuraskaudessa paino ei noussut juuri ollenkaan ja tämä stressasi kun mitään ei tapahtunut, keskivaiheessa nousi liikaakin ja neuvolasta tuli jo noottia 😆 loppuraskaudessa sitä tuli jotenkin itekseen. Mulla kun oli kaksoset ja heille ei painoa tullut tarpeeksi niin kyllä se oman paino vaan stressasi tavalla tai toisella ja mietti koko aika mikä on hyvä ja sopiva vauvojen kannalta. Loppujen lopuksi painoa tuli 24kg(mikä oli ihan super järkyttävää puntarilla kun alko 100kg ihan oikeasti lähestyä 😁), mutta pari viikkoa synnytyksestä oli jo 17kg kadonnut. Eli ei kannata kauheasti sun stressata. Sulla on niin kaunis ja hoikka varsi, että eiköhän se siihen palaudu synnytyksen jälkeen. 😊❤️

  Like

 38. Hei Anna,
  Raskauskilot lähtenee sulta ihan vain imettämällä, et edes huomaa, kun olet taas entisissä mitoissa!

  Näin kävi itselläni, ennen esikoisen syntymää olin 175/70, raskauden myötä sain 13 kg lisää. Olin jo 3-4kk vauvan syntymän jälkeen omassa painossa, tekemättä mitään (jos vaunulenkkeja ja imetystä ei lasketa). Esikoisen ollessa vuoden paino putosi 65 kiloon, kun oltiin 2 kk lomailemassa Balilla ja Thaikuissa. Siellä kai tuli juostua vintiön perässä rannoilla.

  Toisen lapseni kohdalla ei olekaan ollut niin helppoa. Toki omaan normaalipainoon pääsin, mutta ei niin helposti.

  Suosittelen muuten mahdollisuuksien mukaan kaikkien olemassa olevien isyyslomien pitämistä! Muistelen lämmöllä meidän 2 kuukauden matkaa Aasiassa, ja tarkoitus onkin lähteä ensi vuonna taas, mutta jo 4 hengen perheenä.

  Terveellistä ja rauhallista raskausaikaa toivoen!

  Like

  1. Joo, meillä pitää varmasti täydet isyyslomat ja meillähän jää näillä näkymin isi muutenkin vanhempainvapaalle sitten, mä oon varmaankin vaan äitiysloman, niin eiköhän mekin ehditä yhdessä tekemään ja kokemaan :)

   Like

 39. Paljon onnea tulevasta vauvasta <3! Pakko kommentoisa että olet niiin kaunis tossa kasvokuvassa! Näytät niin hehkeältä ja onnelliselta :) Ja oon kyllä ihan satavarma että sulla ne kertyvät kilot lähtee ihan hujauksessa :D :)

  Like

 40. Mulla vaaka näytti ennen synnytystä +20kg vaikka liikuin ja söin suht normisti. Lopussa painoa vain tuli joku 1kg/vko. Silti päivä synnytyksen jälkeen vaaka näytti enää +4kg. :D Mahakin palautui nopsaan. Olin varautunut, että uuteen kroppaan pitää totutella, mutta vanhat vaatteet menikin sitten nopsaan päälle taas. :) Stressata ei kannata, mutta kyllä se on ihan terveellistä, että yrittää pitää ne liikakilot kurissa. :) Mulle ainakin vauva oli niin ihmeellinen asia, että varmasti jaksoin alkuhöperyyden paremmin, kun oma peilikuva ei ollut ihan eri kuin ennen. :D

  Like

 41. Moi. Onnea raskauden johdosta! Minulle tuli ekassa raskaudessa kiloja n 15, tokassa 8. Eka syntyi ajallaan, toinen 5vkoa ennen. Ekasta kilot lähtivät imetyksen ja lenkkeilyn “avulla” 10ssä kuukaudessa, tokassa kolmessa viikossa. Että näin.
  Kaksi vinkkiä raskausajalle: liiku vointisi mukaan mahd pitkälle ja pidä lihaskuntoa yllä. Ja siirrä lempivaatteesi jo sivuun, ettet sitten ensi vuonna joudu toteamaan, että kaikkiin on venynyt mahapussi.

  Like

 42. Suhtautumisesi on hyvin samanlainen kuin omanikin. En stressaillut painon nousua mutta seurailin kuitenkin ja pyrin liikkumaan ja syömään terveellisesti niinkuin normaalistikkin:) toki loppua kohden liikuntaa oli kehon niin sanelemana varsinkin näin toisella kierroksella höllättävä huomattavasti. Edellisen imetyksen laihduttamana (normaalista ruokailusta huolimatta) melkein alipainon puolelle olin ihan tyytyväinen että kiloja tuli sen 14. Nyt niistä jo suurinosa on sulanut kun ensi viikolla synnytyksestä tulee kuukausi kuluneeksi:) muutamaa kiloa yritän pitää kynsinhampain tällä kertaa ettei ihan liian laihaksi pääse. Nauti raskaudesta 💗 Viimeisten viikkojen vaappumisest ja ikävästä olosta huolimatta sitä masua tulee äkkiä ikävä😉

  Like

 43. Paljon onnea teille :)
  Hauska seurata blogiasi, koska itsekin odotan esikoistani ja aika samoihin aikoihin meillä varmaankin lasketutajat. Tästä postauksesta päätelleen mulla on viikkoja varmaan noin kaksi enemmän :)
  Allekirjoitan kyllä täysin tuon alkuraskauden turvotuksen ja tyytymättömyyden omaan kroppaan! Vaikka itse laihduin alkuraskaudessa lähes 4kg viikolle 16 kestävän pahoinvoinnin ja oksentelun vuoksi, oli olo silti koko ajan turvonnut ja ahdistava. Nyt kun masu on kasvanut on olokin jo paljon parempi ja täytyy sanoa että en ole ikinä ennen ollut näin tyytyväinen vartalooni :)
  Mielenkiinnolla seurailen blogiasi kun niin samassa tahdissa edetään raskauksien suhteen :)!

  Like

 44. Tuo on kyllä jännä miten raskaus vaikuttaa siihen mikä maistuu ja mikä ei. Itellä oli järkyttävä pahoinvointi sinne rv:lle 20. Silloin ei kelvannut muut kuin pakastepizza, kaupan savuporokeitto ja viili. :D Ihan kummallista!! mikään terveellinen, mitä normaalisti söin ennen raskautta, ei maistunu. Esim. kana, avocado ja salaatti ei menny alas sitte millään. Oksensin jopa monta kertaa päivässä ja alussa paino vain tippu. Eli häätyy tosiaan muistaa seki, että kaikki ei vaan pysty syömään terveellisesti ja joilaki pahoinvointi voi kestää koko raskausajan. Mulla kuitenkin hellitti ja aloin syömään terveellisesti ja liikkumaan heti kun pystyin. Painoa kerty noin 10 kg. Synnytys oli helppo ja nopea. Nyt neiti reilu 3 kk ikäinen ja olen palautunu synnytyksestä jo täysin. Uskon vahvasti, että raskausajan liikunta auttoi asiaa. Sitä kannattaakin harrastaa ihan loppuun asti jos suinki kykenee! :)

  Like

  1. Joo, täällä asuu joku jättiläinen selkeästi :D Hirveen iso pallo jo tässä vaiheessa. Tosin, mulla on todella jyrkästi eteenpäin kallellaan oleva kohtu kuulemma. I blame that :D

   Like

 45. Mullekin kaikki sanoi, että kilot lähtee imettämällä. No eipä lähteny. Asiaa tarkemmin tutkittuani, oon saanu selville että imetys joko 1.laihduttaa 2. Ei tee mitään 3. lihottaa. Kroppa saattaa pitää siitä rasvasta kiinni, että imetys onnistuu. Itselleni on tärkeää, että oon pystynyt imettämään vauvaani jo 9kk, mutta kyllä se silti pistää harmittamaan, kun sitä niin hehkutettiin, että helposti lähtee. Kaikille ei niin käy. :)

  Like

 46. Painosta ei kannata huolia. Mulla tuli 12kg molemmista raskauksissa (eka tyttö, toka poika). Ekan kanssa olin skinny jeanseissa viikon jalkeen synnytyksesta ja toisen kanssa 4vk jalkeen synnytyksesta. Imettamalla lahti paino super vauhtia ja yleensa paatyy alle sen painon kuin ennen raskautta kun juoksee lapsen kanssa ja ruoka menee toiseen pikkuihmiseen maidon muodossa. Parempi hieman enemman painoa kuin liian vahan. Synnytys on koettelemus kropalle ja lisaravinto reisissa ei ole pahaksi :)

  Like

 47. Mulla kiloja tuli raskauden aikana 7 ja ei mennyt montaa viikkoa niin synnytyksen jälkeen painoin jo 4 kiloa vähemmän kuin alkaessani odottaa!:) Elämä vauvan jälkeen ollut niin kiireistä, että oma ruokailu saattanut joskus jäädä kun menee tuo pikkubeibi aina kaiken muun edelle:’D

  Like

 48. Varoitan että etenkin loppuvaiheessa painoa voi tulla paljon, mutta siitä jää paljon jo synnärille. Osa loppupainosta lähtee omalla painollaan ensimmäisten kuukausien aikana synnytyksestä ja loput liikunnalla :) Ole siis huoleti! Kehon muutokset kuuluu asiaan, olisihan se hassua jos siitä että kannat ja kasvatat lasta sisälläsi ja synnytät sen tavalla tai toisella maailmaan, ei jäisi mitään jälkiä. Jälkiä voi kantaa ylpeydellä: olen äiti :) Itse olen 170cm, ennen raskautta 58kg, rskauden aikana +15kg, nyt 4kk synnytyksestä ja ihan ilman erityistä liikuntaa paino 63kg. Vielä on karistettavaa mutta kaikki aikanaan :) Itselle pitää antaa aikaa :)

  Like

 49. Onnea kovasti pikkuisen johdosta ❤️ Olen lukemut blogiasi ikuisuuden, vaikka vauva-asiat eivät vielä ole itselle ajankohtaisia, mungobabya olen alkanut myös seurata innolla.
  Et mielestäni sanonut missään vaiheessa että stressaat painosi noususta, vaan nimenomaan että haluat liikkua ja syödä terveellisesti joka on mielestäni oikein ja painoa sitten tulee mitä tulee. Ainakin olet tehnyt voitavasi oman ja vauvan hyvinvoinnin suhteen elämällä terveellisesti. ❤️

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s